Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

ΑΠΟ: gkaik - Ιαν• 20•19

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: έχει ορισθεί η 25η Νοεμβρίου, και πολλές  οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς διοργανώνουν δράσεις με σκοπό την αφύπνιση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών .

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη»
Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αντιστοιχεί στον ορισμό που υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις, που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες…

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2015/11/1601310_396956653774952_1609680190_n.jpgΑνάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουμε δυστυχώς και στην πόλη μας. Στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την αντιμετώπιση της βίας και της στήριξη των γυναικών με ζητήματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο (ΣΚ) Κομοτηνής. Το ΣΚ ξεκίνησε στην Κομοτηνή τον Οκτώβριο του 2012 και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020, υπό τη διοίκηση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του ΣΚ Κομοτηνής από την έναρξη λειτουργίας του έως και σήμερα, αξίζει να παρατεθούν τα παρακάτω στοιχεία (σύμφωνα με σχετικό άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ της ΘΡΑΚΗΣ):

  • Περίπου 542 γυναίκες (με ένα ή περισσότερα αιτήματα), θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, έχουν απευθυνθεί στο ΣΚ Κομοτηνής, οι οποίες προέρχονται τόσο από τον Νομό Ροδόπης, όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
  • Το ΣΚ Κομοτηνής έχει δικτυωθεί με περισσότερους από 388 φορείς/οργανισμούς/ συλλόγους κ.τ.λ. (π.χ. φορείς παιδείας, υγείας & κοινωνικής πρόνοιας, τοπικές, Αστυνομικές & Δικαστικές αρχές, Σύλλογοι κ.λπ.).
  • Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης (π.χ. διανομή ενημερωτικού υλικού, προβολή ταινίας, συμμετοχή σε συνέδρια και διημερίδα, ενημέρωση παιδιών, μαθητών/-τριών σχολείων, παρουσία στον τύπο με άρθρα και δελτία τύπου).

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής

Διεύθυνση: Κων/νου Παλαιολόγου (επί της Δημοτικής Αγοράς Νο8), 69132 Κομοτηνή
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλέφωνο: 25310 33290
Fax: 25310 33370
E-mail: komotini@isotita.gr

Πηγές

https://www.paratiritis-news.gr/article/208304/list.php?ct=23

http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/pagkosmia-imera-gia-tin-exalipsi-tis-vias-kata-ton-ginekon/

Σχολιάστε

Top