Από ποιους εθισμούς άραγε απειλούμαστε;

ΑΠΟ: ΚΑΡΤΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Φεβ• 20•19

Υπάρχουν πολλών  ειδών εθισμοί . Ίσως κάποιους από αυτούς  δεν τους είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα, αλλά είναι αληθινοί και αποτελούν εξίσου αληθινό κίνδυνο. Αυτοί είναι οι εξής :

1) Εθισμός στο smartphone

Πόσο εύκολα αφήνετε το κινητό σας σε μια γωνία για αρκετή ώρα; Πόσες φορές νιώθετε την ανάγκη να το τσεκάρετε, να ελέγξετε τα μηνύματά σας, αν κάποιος δημοσίευσε κάτι—δεν υπάρχει ακόμα πολλή έρευνα που να το υποστηρίζει, αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονται πως το αγαπημένο (κάποιος θα έλεγε αναγκαίο) μας εξάρτημα είναι ιδιαίτερα εθιστικό.

ethismos-efivon-mesa-koinonikis-diktiosis-giati-symvainei-pws-xekollisoun-750x400

2)Εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα

Μήπως περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας στο Facebook ή στο Twitter; Ναι, τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι απλά συνήθεια. Υπολογίζεται πως ένα 10% των χρηστών είναι εθισμένοι. Λέγεται πως ο φρενήρης ρυθμός με τον οποίο ανανεώνονται οι πληροφορίες που λαμβάνουμε επηρεάζει τον εγκέφαλο σχεδόν όπως η κοκαΐνη. Επιπλέον, το να μοιραζόμαστε λεπτομέρειες για τον εαυτό μας δημοσίως, μας γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα, τα οποία σύντομα αρχίζουμε να κυνηγάμε.

ηηοή

3) Εθισμός στον καφέ

Ακούγεται σαν φράση πολύ συχνότερα, συνήθως από ανθρώπους που πραγματικά λατρεύουν τον πρωινό καφέ τους. Και όμως, η καφεΐνη είναι εθιστική ουσία, και αν προσπαθήσετε να κόψετε εντελώς τον καφέ από τη ζωή σας, θα βιώσετε σύνδρομο στέρησης – και ίσως λίγο πονοκέφαλο.

ιηγλιυηγι

4)Εθισμός στην γυμναστική

Η γυμναστική, στις περισσότερες περιπτώσεις, λειτουργεί ευεργετικά στην καταπολέμηση άλλων εθισμών. Αρκεί να μην εθιστούμε σε αυτήν. Πολλοί άνθρωποι εθίζονται στην αίσθηση που τους προκαλεί η άσκηση και κινδυνεύουν να τραυματιστούν.

ethismos-sugxronis-epoxis-05

 

5)Εθισμός στο σεξ

Όχι, δεν είναι τόσο απολαυστικό όσο ακούγεται. Όταν η σεξουαλική επιθυμία φτάνει σε σημείο που να θέλουμε να κάνουμε σεξ συνεχώς, και το απολαμβάνουμε όλο και λιγότερο – και ίσως χρησιμοποιούμε όλο και πιο περίεργα ή ριψοκίνδυνα μέσα για να το κάνουμε – σημαίνει πως μπορεί να είμαστε υπερσεξουαλικοί .

imagesγκθξυγ

 

 

 

6) Εθισμός στο τζόγο

Εκατομμύρια άτομα στον κόσμο έχουν αυτό το πρόβλημα. Είτε έχετε εθιστεί στο καζίνο, είτε στο ξυστό, είτε παίζοντας πόκερ online, ο τζόγος και το αίσθημα αγωνίας και περιπέτειας που προκαλεί προσφέρει στον εγκέφαλο μια γερή δόση ντοπαμίνης, που μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι—για λίγο. Εκτός και αν έχουμε ένα ολόκληρο σακί με τετράφυλλα τριφύλλια, αυτός ο εθισμός μπορεί να μας καταστρέψει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά.

κατάλογος

 

 

7)Εθισμός στη σοκολάτα και στα γλυκά

Όλοι το έχουμε νιώσει: υπάρχουν στιγμές που χρειαζόμαστε κάτι γλυκό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λιπαρά και ζάχαρη επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των ναρκωτικών. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, πάντως. Το να έχετε ανάγκη ένα γλυκό πού και πού δεν σημαίνει αναγκαστικά πως είστε εθισμένοι. Αν αφήσουμε την όρεξή μας για γλυκό ανεξέλεγκτη, όμως, μπορούν να δημιουργηθούν ένα σωρό άλλα προβλήματα υγείας.

Γλυκά-ψυγείου-2

8)Εθισμός στο μαύρισμα

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου προκαλεί την έκκριση ενδορφινών στο σώμα—χημικών ουσιών που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. Τόσο όμορφα, μάλιστα, που ρισκάρουμε να καούμε από τον ήλιο (χωρίς να μιλήσουμε για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος). Μία εξήγηση για αυτόν τον εθισμό είναι ξανά η διαταραχή της δυσμορφίας σώματος.

ρτφυηξθμλκ

9)Εθισμός στην πλαστική χειρουργική

Ναι, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο νυστέρι του πλαστικού χειρουργού. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα άτομα πάσχουν από διαταραχή δυσμορφίας του σώματος—με λίγα λόγια, βλέπουν ασχήμιες στο σώμα τους που απλά δεν υπάρχουν. Αυτή η διαταραχή προκαλείται εξαιτίας κάποιων χημικών στον εγκέφαλο, μερικά εκ των οποίων ευθύνονται και για τους εθισμούς.

PLLLL

Παράλληλα υπάρχουν κάποιες πιο κλασικές μορφές εθισμού…

 Αρχικά μπορούμε να παρατηρήσουμε φαινόμενα εθισμού όπως αυτός στις ναρκωτικές ουσίες . Η πορεία στον εθισμό ναρκωτικών αρχίζει, συνήθως, με τον πειραματισμό. Μπορεί να δοκιμάσουν ναρκωτικά από περιέργεια,επειδή οι φίλοι το έκαναν, ή σε μια προσπάθεια να διώξουν ένα άλλο πρόβλημα. Πρώτα, η ουσία φαίνεται να λύνει το πρόβλημα ή να καθιστά τη ζωή καλύτερη, έτσι χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά όλο και περισσότεροι.

431fe2780a7ff8c7c92a4e4b4e20bb80

Επιπρόσθετα, συχνά παρατηρείται και εθισμός στο αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό, απλά είναι νόμιμο, προσιτό και σχετικά φτηνό. Είναι ψυχοτρόπος ουσία που μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Ο αλκοολισμός είναι μια κατάσταση υποταγής στο αλκοόλ. Η εξάρτηση από το αλκοόλ υπάρχει, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνεται και στα τελευταία στάδια οδηγεί σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή στο θάνατο.

imagesκφτθξηγω

Στη συνέχεια, μπορούμε να μιλήσουμε για τον εθισμό στο φαγητό. Ο εθισμός στο φαγητό είναι η έντονη επιθυμία κατανάλωσης ενός συγκεκριμένου φαγητού. Η ανάγκη κατανάλωσης τροφίμων μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψυχολογικής διαταραχής, έντονου άγχους, σκέψεων, προσωπικών βιωμάτων και συναισθημάτων. Όσοι είναι εθισμένοι στο φαγητό νιώθουν ότι ανεβαίνουν ψυχολογικά τρώγοντας ή μη τρώγοντας και ότι νιώθουν έντονη στέρηση όταν σταματούν αυτή τη συμπεριφορά.

images

Πηγές:
https://psychopedia.gr/deka-ochi-ke-toso-athoi-ethismi/

http://www.mydiatrofi.gr

Σχολιάστε

Top