Ξάνθη: ο απόλυτος προορισμός για το καρναβάλι!

ΑΠΟ: elkatsig - Μαρ• 15•19

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει ήδη μία ιστορία 54 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας προσφέρει αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες της όμορφης Ξάνθης μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Στην σημερινή τους μορφή το πρόγραμμα των εορτών περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τόσο την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά προσφέρουν και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, στην διάρκεια της οποίας χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη συλλόγων και επισκέπτες γεμίζουν με χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης. Μετά την εντυπωσιακή παρέλαση θα ακολουθεί το μεγάλο πάρτι των συλλόγων το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

Η φετινή αφίσα της εκδήλωσης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συναυλίες γνωστών τοπικών και άλλων καλλιτεχνών,μουσικές βραδιές ,φωτογραφικές εκθέσεις,θεατρικές παραστάσεις ,περιπάτους στα γραφικά στενά της πόλης ,παραδοσιακούς χορούς και φυσικά τη μεγάλη καραναβαλική παρέλαση στις 17 Φεβρουαρίου!
Λίγα λόγια για την παρέλαση:

Ο βασιλιάς καρνάβαλος ξυπνά από την λήθη των έντεκα μηνών και εισέρχεται πανηγυρικά με την συνοδεία του στην πόλη που γεννήθηκε. Αν και ήδη πενήντα τεσσάρων ετών, μπορεί να ακολουθήσει τους νέους και στο πνεύμα του φετινού θέματος να δηλώνει ερωτευμένος περισσότερο από ποτέ. Πλαισιωμένος από άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές απλωμένους σε έναν πολύχρωμο καμβά, ένα ποτάμι χαράς και κεφιού ξεχύνεται μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών. Βρισκόμαστε στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Σε μια πόλη που έχει τον δικό της τρόπο να διασκεδάζει, να φιλοξενεί, να μαγεύει, να ξεχωρίζει για το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Μια πόλη τόσο πολύχρωμη όσο και οι καρναβαλιστές της.

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων.

Η σειρά με την οποία θα παρελάσουν οι σύλλογοι έχει ως εξής:

 1. Βίστωνες
 2. Βάτραχοι
 3. Συλλ. Ιάσμου
 4. Η Γέφυρα
 5. Κρήτες φοιτητές
 6. Απαράδεκτοι
 7. Τrel@cademy.kom
 8. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
 9. Ξενιτεμένοι
 10. Θρακική Θεατρική Σκηνή
 1. Οι Απίθανοι
 2. ΠΑΣ Αντίκας
 3. Οδρύσσες
 4. Σπάρτακοι ‘82
 5. Κάβειροι
 6. Εργαζομένων Πλαστικών Θράκης
 7. Κύπριοι φοιτητές
 8. Εργαζομένων ΣΕΚΕ
 9. Άτλας
 10. KAVALATINO
 1. Κατασκηνωτές
 2. Θάμυρις
 3. Θρακιώτες Χρυσούπολης
 4. Νεολαί®α
 5. Άνοιξη
 6. Οι Φίλοι
 7. Δαφνιωτών «Η Δήμητρα»
 8. Ατίθασοι
 9. Αμφιτρύωνες
 10. Διόνυσος
 11. Γενισέα
 12. Παράδοση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος Τrel@cademy.kom έχει την έδρα του στην Κομοτηνή! Εδώ και χρόνια συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία στην παρέλαση μαζί με πολλούς Κομοτηναίους.

Αποτέλεσμα εικόνας για τρελακαντεμι

Η φετινή στολή του συλλόγου είναι η παρακάτω και έχει τίτλο: «POWER OF LOVE»

ΠΗΓΕΣ: https://wisdom.cultureofxanthi.gr/xanthiotiko-karnavali/karnavaliki-parelasi/ (4/3/2019)

https://wisdom.cultureofxanthi.gr/xanthiotiko-karnavali/karnavaliki-parelasi/ (4/3/2019)

http://trelacademy.kom.gr/ (4/3/2019)

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

 

Σχολιάστε

Top