Αυτή είναι μια συνταγή εύκολη που μπορούν να τη φτιάξουν όλοι οι νέοι για τα Χριστούγεννα!
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)
- Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.
- Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.
- Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
- Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!!!
- Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 7 γρ. μαχλέπι
- 2 γρ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
- 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά (200 γρ.) θερμοκρασία δωματίου
- 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
ΠΗΓΗ:https://akispetretzikis.com/el/categories/keik/vasilopita-keik
https://cdn.cnngreece.gr/images/news/2016/12/23/1459147.jpg
Μηλοπιτάκια με κάστανα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Βάζουμε τα κομμάτια από τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι.
- Σε ένα μπλεντεράκι βάζουμε το τσουρέκι σε δύο δόσεις με το μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γαρίφαλο, κανέλα, τα φιστίκια, τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει τρίμμα. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα μήλα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, τα κράνμπερι, τα κάστανα κομμένα σε κομμάτια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα για muffin με 12 θήκες.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με βούτυρο και το διπλώνουμε στα 4. Βάζουμε 1-2 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε τις γωνίες σχηματίζοντας ένα πουγκί.
- Το βάζουμε στη θήκη, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, βούτυρο και στηρίζουμε στο κέντρο ένα στικ κανέλας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
- Σερβίρουμε με άχνη, κανέλα και φύλλα δυόσμου.
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
- 2 μήλα κόκκινα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
- 150 γρ. τσουρέκι
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. τζίντζερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 50 γρ. κράνμπερι
- 150 γρ. κάστανα βρασμένα
- 12 φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
Για τη σύνθεση
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 12 στικ κανέλας
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα σε σκόνη
- φύλλα δυόσμου