Γονείς και υγεία

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, η  Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα το ένα στα πέντε παιδιά, δηλαδή το 21,9% στη χώρα μας, είναι παχύσαρκο. Η παιδική παχυσαρκία προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας που μέχρι πριν από μερικά χρόνια απασχολούσαν μόνο τους μεγαλύτερους ανθρώπους, όπως είναι η χοληστερίνη, οι καρδιακές παθήσεις και άλλα. Το πρόβλημα αυτό είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί  από τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και με την βοήθεια των γονιών. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους

Αρχικά, οφείλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους σωστές διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα να μην καταφεύγουν στην λύση του γρήγορου φαγητού αλλά να προτιμούν το σπιτικό. Φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει πάντα η δυνατότητα της παραγωγής σπιτικού φαγητού, λόγω διαφόρων άλλων υποχρεώσεων. Όταν όμως υπάρχει, δεν πρέπει να αποφεύγεται λόγω τεμπελιάς ή επειδή μπορεί να είναι χρονοβόρα.  Επιπλέον, θα ήταν σωστό, να εξηγήσουν στα παιδιά τους πως δεν πρέπει να τρώνε μόνο συγκεκριμένα είδη φαγητών επειδή τα προτιμούν. Αντιθέτως είναι ορθό να επιλέγουν να τρώνε σωστές ποσότητες από όλα τα είδη τροφών, έτσι ώστε να παίρνουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που εμπεριέχονται στις τροφές.

Επιπροσθέτως, ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι η αξία της άσκησης. Τα παιδιά είναι ορθό να καταλάβουν πόσο ανθυγιεινή είναι η καθιστική ζωή. Ακόμα και μια απλή βόλτα στο πάρκο ή ένα χαλαρού ρυθμού περπάτημα είναι πολύ χρήσιμα για την υγεία. Επιπλέον το να επιλέξει κανείς να πάει σε έναν κοντινό προορισμό με τα πόδια ή με το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου, εκτός του ότι είναι και οικονομικά πρακτικό, ασκεί τον οργανισμό, καθώς έτσι γυμναζόμαστε.

Βέβαια, οι γονείς πρέπει καταστήσουν στα παιδιά κατανοητό  να καταλάβουν πως το να ακολουθήσει κανείς υγιεινές συνήθειες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μετά να επιστρέψει στις παλιές, κακές και ανθυγιεινές συνήθειες είναι λάθος. Όπως δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά ακολουθώντας μια δίαιτα για μία μόνο εβδομάδα, έτσι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αν διατηρήσουμε ορισμένες βλαβερές συνήθειες. Γιατί για παράδειγμα ακόμα και αν έχουμε παρατηρήσει μικρές βελτιώσεις σε διάφορα πράγματα που αφορούν τον οργανισμό μας, όπως περισσότερη ενέργεια, αν σταματήσουμε να υιοθετούμε τις υγιεινές συνήθειες, θα σταματήσουν να υπάρχουν και αυτές οι διαφορές.

Συνοψίζοντας είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει ένας γονέας για να ωθήσει το παιδί του στο να ακολουθεί υγιεινή διατροφή. Το πρόβλημα είναι πως οι γονείς δεν προσπαθούν να ωθήσουν τα παιδιά τους σε υγιεινές συνήθειες, καθώς οι ίδιοι δεν τις ακολουθούν. Καταφεύγουν συχνά στην  εύκολη λύση του γρήγορου φαγητού και  αποφεύγουν να αθλούνται, πράγμα που είναι αποτέλεσμα των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας και των πολλών ωρών εργασίας τους. Ίσως το ποσοστό που προαναφέρθηκε να μειωνόταν, αν όλοι οι γονείς εξηγούσαν στα παιδιά τους τι είναι σωστό και υγιεινό και τι όχι και φρόντιζαν να το ακολουθούν πρωτίστως και οι ίδιοι. Δίνοντας το σωστό παράδειγμα οι γονείς, δημιουργούν καλές συνήθειες για όλους.

Διβάνη Αγγελίνα

Βιβλιογραφία