Τα αξιοθέατα της Γαλλίας

7

1.  Ο Πύργος του  Άιφελ (La Tour Eiffel)
1Ο πασίγνωστος Πύργος του Άιφελ είναι το πρώτο αξιοθέατο που θα πρέπει να επισκεφθείς αν πας στο Παρίσι. Φτιάχτηκε  το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κτίρια. Ο  πύργος φτάνει  μόλις τα 324μ.

 

2.  Το Μουσείο του Λούβρου (Musee du Louvre)
2Κάπου στο κέντρο του Παρισιού θα συναντήσεις ένα μουσείο που ονομάζεται μουσείο του Λούβρου. Το μουσείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Μέσα στο μουσείο βρίσκεται η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης  ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου. Το κτήριο που σήμερα το στεγάζει, οικοδομήθηκε σταδιακά, αλλάζοντας μορφή ανάλογα με τις χρήσεις του. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται από τη Γυάλινη Πυραμίδα, που έχει κατασκευαστεί στην κεντρική αυλή από τον αρχιτέκτονα Leoh Ming Pei, εγκαινιάστηκε το 1989 και σηματοδότησε την πρώτη ανανέωση του μουσείου.

3. Le Chauteau Des Versailles – Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών
3Οι Βερσαλλίες είναι σίγουρα σίγουρα ένα από  τα πιο εντυπωσιακά μέρη που θα δεις στο Παρίσι. Το ανάκτορο όσο και οι κήποι των Βερσαλλιών είναι μοναδικά τόσο σε ομορφιά όσο και σε έκταση. Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλλίες ήταν η πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί  ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

4. Η Αψίδα Του Θριάμβου(L’ Arc De Triomphe)
4Δώδεκα λεωφόροι συναντώνται στην Αψίδα του Θριάμβου, σχηματίζοντας ένα αστέρι και προσφέροντας ένα θέαμα εντυπωσιακό! Το επιβλητικό μνημείο κοσμεί την Place Charlesde Gaulle, στο 8ο Διαμέρισμα, στα ξακουστά Ηλύσια Πεδία (Champs Elysees). Οι εργασίες για την ύψους 50 μ. αψίδα ξεκίνησαν το 1806, προς τιμή της ναπολεόντειας νίκης στο Αούστερλιτς, αλλά ολοκληρώθηκαν το 1836 εξαιτίας της πτώσης του αυτοκράτορα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η πομπή της κηδείας του Ναπολέοντα πέρασε κάτω από αυτή. Η Αψίδα του Θριάμβου είναι στο κέντρο της νοητής ευθείας που σχηματίζουν τρεις αψίδες, ανάμεσά τους η Αψίδα του Θριάμβου του Καρουσέλ (μπροστά στο Λούβρο) και η Αψίδα της Defense. H θέα από ψηλά είναι ανεπανάληπτη, καθώς μπορείτε να δείτε το σχήμα αστεριού που σχηματίζουν οι 12 λεωφόροι που καταλήγουν σε αυτή. Στην αψίδα βρίσκεται, επίσης, και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο βωμός του οποίου φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 στη μνήμη των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

5. Η Παναγιά Των Παρισίων( Notre Dame De Paris )
5Ο καθεδρικός ναός στο κέντρο του Παρισιού, στην περιοχή Saint Michel, στο 4o Διαμέρισμα, είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφισμένα μνημεία της πόλης. Η κατασκευή του άρχισε το 1160 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με πρόφαση την επισκευή του. Την προσοχή σας θα τραβήξουν τα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα βιτρό. Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 εδώ αναγορεύτηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων, ενώ το κτίσμα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βίκτωρα Ουγκώ στο μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων».

6. Le Palais Garnier (Opera National De Paris) – Όπερα Garnier (Εθνική Όπερα Του Παρισιού)
6Η πιο διάσημη Όπερα του κόσμου, αυτή του Παρισιού, βρίσκεται στο 9ο Διαμέρισμα, μπροστά ακριβώς από τις περίφημες Galleries Lafayette. Εμπνευστής αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος είναι ο Charles Garnier, ενώ οι κατασκευή της διήρκεσε από το 1861 έως το 1875. Με χωρητικότητα 2.700 θεατών, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα παγκοσμίως.
Οι συλλογές του επονομαζόμενου «μουσείου-βιβλιοθήκης», μέσα στην Όπερα, που κατασκευάστηκε από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ, παρουσιάζουν την ιστορία της τους τελευταίους 3 αιώνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενούνται εποχικές εκθέσεις. Στη μόνιμη συλλογή θα βρείτε κοσμήματα, γλυπτά, βιβλία Ιστορίας, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, σφραγίδες, διακοσμητικά αντικείμενα, λογοτεχνικά έργα, υφάσματα, κοστούμια εποχής, σκίτσα και μουσικά δείγματα. Όλον το χρόνο σημαντικές παραστάσεις όπερας, μπαλέτου αλλά και συναυλίες φιλοξενούνται στη σκηνή της. Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποια από αυτές κατά την παραμονή σας στη γαλλική πόλη (οι τιμές κυμαίνονται από €5 έως €180, ανάλογα με την παράσταση και τη ζώνη καθισμάτων).

Βίντεο τα οποία δείχνουν τη Γαλλία και τα αξιοθέατά της: Βίντεο 1, Βίντεο 2, Βίντεο 3

Δημιουργός άρθρου: Πασσά Κ.

Βιβλιογραφία