Προσφορά πολιτιστικών συλλόγων

εικόνα_Viber_2023-02-16_19-41-49-628

Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλά ηθικά και πολιτισμικά ιδανικά καθώς και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά (μύθοι, θρύλοι, δεισιδαιμονίες, γεγονότα της κοινωνικής ζωής, τελετουργίες κλπ), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ελληνικής πολιτείας και των παγκόσμιων οργανισμών (UNESCO) , δεν διαφυλάσσεται οργανωμένα και με ασφάλεια παρά μόνο στις ψυχές των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό , η ύπαρξη πολιτιστικών συλλόγων κρίνεται, όχι μόνο σημαντική αλλά και απαραίτητη, στη διατήρηση , διαφύλαξη  και διάδοση των στοιχείων του πολιτισμού ενός τόπου.

εικόνα_Viber_2023-02-16_19-41-55-625Στο παρόν, λοιπόν, άρθρο θα σας παρουσιάσω έναν από αυτούς τους συλλόγους που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Πειραιά και αριθμεί πάνω από 5000 ενεργά μέλη, την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά. Πρόκειται για ένα σύλλογο που ιδρύθηκε το 1922 και φέτος συμπλήρωσε αισίως τα 101 χρόνια λειτουργίας. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση, ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού των νησιών μας καθώς και όλων των Επτανήσων μέσα από τη συνεργασία και με άλλους συλλόγους και φορείς. Η Αδελφότητα στεγάζεται σε ένα εξαώροφο κτίριο στην οδό Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά, στο οποίο λειτουργούν τα πολιτιστικά τμήματα (μαντολινάτα, χορωδία, θεατρική ομάδα και τμήμα παραδοσιακών χορών ) καθώς και βιβλιοθήκη με εκατοντάδες βιβλία και συγγράμματα. Ακόμη εδώ δραστηριοποιούνται τα τμήματα Γυναικών και Νεολαίας , που είναι υπεύθυνα για την διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο και σε αυτές περιλαμβάνονται πολιτιστικές ημερίδες, επιστημονικά συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, προώθηση και πώληση τοπικών προϊόντων των νησιών μας και αναβίωση εθίμων όπως τα κούλουμα και τα μπουρμπουρέλια. Εκτός από τις πολιτιστικές, η Αδελφότητα οργανώνει και δράσεις για την ψυχαγωγία των μελών της όπως βραδιές καραόκε, κινηματογράφου και εκδρομές σε όλη την Ελλάδα. Ο σύλλογος εικόνα_Viber_2023-02-16_19-41-52-834πρωτοστατεί ακόμη σε εκδηλώσεις για τη διατήρηση της θρησκευτικής παράδοσης καθώς και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος όπως και σε δράσεις με κοινωνικό- ανθρωπιστικό περιεχόμενο . Τέλος η Αδελφότητα εκδίδει και διανέμει δωρεάν στα μέλη της τη δική της εφημερίδα με τίτλο ¨Λόγος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων¨ κάθε δίμηνο.  Ο σύλλογος είναι ανοιχτός για εγγραφές νέων μελών όλη τη χρονιά. Δε χρειάζεται να κατάγεται κανείς από τα νησιά μας για να ενταχθεί στην όμορφη παρέα του συλλόγου. Απαραίτητα συστατικά είναι το μεράκι και η καλή διάθεση.

Αν λοιπόν διαθέτετε και εσείς αγάπη και σεβασμό για την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά και θέλετε να τη διασώσετε, δεν έχετε παρά να συμμετέχετε στο δικό σας τοπικό ή άλλο σύλλογο που με οργανωμένη και κυρίως, εθελοντική δουλειά βοηθούν στο να κρατήσουμε ζωντανές τις ρίζες μας και τις μνήμες του τόπου μας.

Δημιουργός άρθρου: Μυζηθρα Σπυριδούλα