Η Εκπαίδευση STEM δύναμη για το μέλλον

stem4

stem2Τα τελευταία χρόνια ο όρος STEM συζητιέται συχνά από γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι γονείς πρωτίστως ενδιαφέρονται τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα ρομποτικής STEM και επιθυμούν το δημόσιο σχολείο στο κοντινό μέλλον να  παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Δηλαδή  έχουν ταυτίσει την εκπαίδευση STEM αποκλειστικά με αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν το χαρακτηρισμό STEM σαν μία σύγχρονη μέθοδο διδασκαλίας, τελείως διαφορετική από τη δασκαλοκεντρική προσέγγιση του μαθήματος. Ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί στο δημόσιο σχολείο προσπαθούν να εφαρμόσουν στο μάθημα τους το εκπαιδευτικό μοντέλο STEM παρά τις δυσκολίες από την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής ή την ελλιπή επιμόρφωση. Είναι χρήσιμο λοιπόν να ενημερωθούμε τι ακριβώς αφορά η εκπαίδευση STEM.

Το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) είναι ακρωνύμιο που αναφέρεται από άτομα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση σε γνωστικά πεδία της Φυσικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών. Ο όρος STEM πρωτοεμφανίσθηκε το 2001 από τη βιολόγο Judith A. Ramaley, η οποία ως Διευθύντρια του Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών. Στις μέρες μας είναι επιτακτική η σύνδεση του STEM και με άλλες γνωστικές περιοχές, εκτός αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι η Πληροφορική διατρέχει όλα τα επιμέρους κομμάτια αυτού του παιδαγωγικού μοντέλου.

Η εφαρμογή της μεθόδου STEM υποστηρίζει την ομαδική εργασία, τη συνδυαστική σκέψη, τη διαθεματικότητα και την επίλυση προβλημάτων, με τους μαθητές στο επίκεντρο και όχι το δάσκαλο. Επιπλέον, μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης οι μαθητές συλλέγουν δεδομένα και δίνουν εξηγήσεις βασιζόμενοι στην ανάλυση τους. Παράλληλα, οι μαθητές αναπτύσσουν ικανότητες όπως πχ η ικανότητα διαχείρισης της γλώσσας, η ικανότητα χρήσης της Τεχνολογίας, το αίσθημα πρωτοβουλίας, κλπ. Συμπερασματικά το STEM αποτελεί ένα σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευσης που η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει το μαθητή να αντιμετωπίσει θετικά το σχολείο και να θεωρήσει τις ώρες διδασκαλίας ευκαιρία για συνεργασία και επικοινωνία με τους συνομηλίκους του.

Καθώς η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση έχει ξεκινήσει και επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ατόμων, η αναμενόμενη μετατόπιση στον καταμερισμό εργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών αναμένεται να καταργήσει περίπου 85 εκ. θέσεις εργασίας έως το 2025, και να δημιουργήσει 97εκ. νέες. Αυτές αφορούν κυρίως την πράσινη οικονομία, την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης, τη μηχανική, το Cloud Computing, ακόμα και το business development ή την ανάπτυξη νέων προϊόντων (World Economic Forum 2020). Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, η προσπάθεια των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή καινοτόμων μοντέλων όπως το STEM αναμφισβήτητα οδηγεί σε πολίτες που θα ζουν στο μέλλον καλύτερα λόγω της εκπαίδευσης τους.

Μαριάνθη Κιλισμανή

Βιβλιογραφία