
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει χιλιάδες μαθητές παγκοσμίως. Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκόσμια ημέρα σχολικού εκφοβισμού και, με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας παρακολούθησαν την ταινία «A Girl Like Her», μια ταινία με βαθιά νοήματα που αποτυπώνει άψογα την καθημερινότητα των μαθητών που βιώνουν εκφοβισμό στο σχολείο.
Η ταινία αρχίζει με τη δεκαεξάχρονη Τζέσικα Μπερνς, μαθήτρια δημόσιου σχολείου που θεωρείται ανάμεσα στα 10 καλύτερα σχολεία της Αμερικής, να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια που πήρε από το συρτάρι της μητέρας της. Μόλις την βρήκαν οι γονείς της, την πήγαν στο νοσοκομείο. Αφού μαθεύτηκε η απόπειρα, μια κοπέλα, η Έιμι Γκάλαγκερ, αποφάσισε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για το σχολείο της Τζέσικα. Στις συνεντεύξεις που πάρθηκαν, οι περισσότεροι μαθητές είπαν ότι είχαν καταλάβει μια επιθετική συμπεριφορά από την Είβερι, την πιο δημοφιλής μαθήτρια του σχολείου, προς την Τζέσικα. Η Έιβερι, όμως, το αρνούταν κατηγορηματικά, λέγοντας ότι απλά σταμάτησαν να κάνουν παρέα. Σύμφωνα, όμως, με τον Μπράιαν, τον κολλητό φίλο της Τζέσικα, η Έιβερι σταμάτησε να κάνει παρέα με την Τζέσικα, αφού δεν την άφησε να αντιγράψει σε ένα διαγώνισμα, και από τότε την εκφοβίζει καθημερινά.
Για να σταματήσει τις «φήμες» προς το πρόσωπό της, η Έιβερι δέχεται να καταγράψει την καθημερινή της ζωή, για να δείξει «πόσο δύσκολο είναι το να είσαι διάσημη». Το μόνο που καταφέρνει, όμως, είναι να δείξει ότι ζει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια και ότι οι μαθητές του σχολείου νιώθουν άσχημα από τον καταπιεστικό της χαρακτήρα. Ο Μπράιαν τελικά αποφασίζει να πει σε συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ της Έιμι ότι εδώ και έξι μήνες, εκείνος και η Τζέσικα, κατέγραφαν τη συμπεριφορά της Έιβερι καθημερινά, με μια μικρή κάμερα που ήταν κρυμμένη σε μία καρφίτσα που φορούσε η Τζέσικα. Από το υλικό της κάμερας βλέπουμε την Είβερι να υβρίζει, να χτυπάει και να στέλνει απειλητικά μηνύματα στη Τζέσικα. Μαθαίνουμε, επίσης, ότι ο Μπράιαν προσπαθούσε να πείσει την Τζέσικα να μιλήσει, αλλά εκείνη δεν το έκανε, γιατί φοβόταν την Έιβερι.
Οι «φήμες» για την Έιβερι γίνονται όλο και περισσότερες καθημερινά και έτσι η διεύθυνση του σχολείου καλεί την Έιβερι με τους γονείς της για να διευθετήσουν το θέμα. Οι γονείς της Έιβερι και η ίδια, όμως, υποστηρίζουν ότι δεν ισχύουν οι «φήμες», η Έιβερι ξεσπάει και φεύγει από τη συνάντηση. Όταν πήγε σπίτι της, δημοσίευσε ένα βίντεο που μιλούσε για το θέμα της Τζέσικα με πολύ άσχημο τρόπο και υποστήριζε ότι ήταν αθώα. Η Έιμι, όμως, της είπε να σβήσει το βίντεο, επειδή έχει πλέον αποδείξεις ότι εκφόβιζε την Τζέσικα. Η Έιβερι συμφωνεί στο να δει το βίντεο.
Εκείνο το βράδυ η καρδιά της Τζέσικα σταματάει και οι γιατροί βγάζουν από το δωμάτιο τις κάμερες και τους γονείς της. Οι παλμοί της ξαναέρχονται σε κανονικά επίπεδα, όμως οι γιατροί λένε ότι τα όργανά της θα σταματήσουν να λειτουργούν, αν δεν ξυπνήσει από το κώμα στο οποίο βρίσκεται. Η Έιβερι, έχοντας πλέον δει τα βίντεο που έχει η Έιμι και έχοντας ξεσπάσει σε κλάματα ανεβάζει άλλο ένα βίντεο στο οποίο την βλέπουμε να λέει ότι «σε κανέναν δεν αξίζει να του φέρονται όπως φέρθηκε εκείνη στην Τζέσικα». Η Έιβερι κλείνει το βίντεο λέγοντας: «Είμαι η Έιβερι Κέλερ και είμαι νταής». Η ταινία τελειώνει με την Τζέσικα να ξυπνάει από το κώμα.
Σίγουρα είναι μια ταινία που δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή, αν κάποιος δεν έχει βρεθεί στη θέση της Τζέσικα. Αξίζει, όμως, να σκεφτούμε αν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο να συμβαίνει, αλλά και το τι κάναμε εμείς, όταν είδαμε κάποιο παρόμοιο γεγονός. Τέτοια και χειρότερα περιστατικά εκφοβισμού συμβαίνουν παντού. Το θέμα είναι πώς θα κάνουμε το πρόβλημα αυτό να εξαφανιστεί! Το πιο τραγικό από όλα είναι ότι μιλάμε για παιδιά στην εφηβεία. ΠΑΙΔΙΑ! Το να φτάσει ένα παιδί στο σημείο να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας είναι κάτι που πρέπει να καθίσουμε και να αναλογιστούμε όλοι μας, διότι το να θέλει ένα παιδί να αφαιρέσει την ζωή του και η αιτία να είναι ένα άλλο παιδί σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με την κοινωνία μας σαν σύνολο. Φταίει που πλέον οι μεγαλύτεροι δεν μαθαίνουνε στους νέους πώς να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι!
Άρα, το ζητούμενο είναι να μην γίνουμε εμείς για κανέναν λόγο η “Έιβερι” ενός άλλου ανθρώπου και, όταν δούμε ότι κάποιος υποφέρει, να μην διστάσουμε να τον υπερασπιστούμε, να τον υποστηρίξουμε και να σταθούμε δίπλα του. Η Τζέσικα είχε μόνο τον φίλο της τον Μπράιαν ως μία φωνή λογικής σε όλη αυτή την παράνοια που ζούσε. Όμως, αν περισσότεροι άνθρωποι είχαν μαζευτεί κοντά της και την έπειθαν να μιλήσει, τότε το θέμα δεν θα έφτανε μέχρι το σημείο της απόπειρας αυτοκτονίας και η Έιβερι θα έπαιρνε το μάθημά της από νωρίς. Αυτή η ταινία έχει να διδάξει πολλά και στους νέους, που είναι ακόμα μέρος της σχολικής κοινότητας, αλλά και σε γονείς και συγγενείς μαθητών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άπειρα τέτοια παραδείγματα όπως της Τζέσικα ανάμεσά μας, αλλά και το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φέρονται έτσι..! Ας χρησιμοποιήσουμε την ταινία αυτή λοιπόν ως τροφή για σκέψη και ας μάθουμε κάτι από αυτήν!!!
Κλέα Τσιτσόλλη