Συζητώντας με τον Θεόφιλο Λέκκα

Την Τρίτη, 11.03.2025, είχαμε τη χαρά να επισκεφθεί το σχολείο μας και να μας παραχωρήσει συνέντευξη ο Θεόφιλος Λέκκας, κατακτητής δύο χρυσών και ενός αργυρού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα OPEN WATER. και παλιός μαθητής του σχολείου μας.

Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για σένα και πως μπήκε η κολύμβηση στην ζωή σου.

Καταρχάς, εμένα μου άρεσε το νερό από μικρός. Γενικά μου άρεσε να πηγαίνω στη θάλασσα και να κολυμπάω μεγάλες αποστάσεις μαζί με τον πατέρα μου. Μετά ο πατέρας μου, μου έδωσε μια ιδέα να γραφτώ στο κολυμβητήριο και στον σύλλογο «ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ». Πήγα, γράφτηκα και άρχισε να μου αρέσει περισσότερο πρώτα η κλασική και μετά η τεχνική κολύμβηση. Ασχολήθηκα περισσότερο, όμως, με την τεχνική, έκανα μεγαλύτερες αποστάσεις και έτσι κατάφερα ό,τι κατάφερα μέχρι στιγμής.

Σου αρέσουν άλλα είδη κολύμβησης εκτός από αυτό με το οποίο ασχολείσαι;

Όχι, δεν υπάρχει άλλο, μόνο η τεχνική και μεγάλες αποστάσεις.

Περίγραψέ μας την καθημερινότητά σου.

Ξυπνάω 7:15 το πρωί, τρώω ένα υγιεινό πρωινό, όχι πατατάκια και άλλα τέτοια, τρώω γενικά κάτι που να έχει υδατάνθρακες για να έχω ενέργεια, να περιέχει υδατάνθρακες. Πηγαίνω σχολείο και μόλις τελειώνει πηγαίνω κατευθείαν με τα πόδια στο κολυμβητήριο για προπόνηση. Το απόγευμα έχω γυμναστήριο, μετά γυρίζω σπίτι, διαβάζω όσο μπορώ και πάω νωρίς για ύπνο.

Είσαι μαθητής Β’ Λυκείου. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις σκληρή προπόνηση και τις απαιτήσεις του σχολείου;

Δεν είναι και πολύ εύκολο, γιατί, όταν δίνεις το 100% σε ένα κομμάτι, δεν μπορείς να δώσεις και το 100% και στο άλλο. Υπάρχει, όμως, τρόπος και αυτόν μπορεί να τον βρει ο καθένας που ασχολείται σοβαρά με τον αθλητισμό.  Εγώ δεν είμαι τέλειος στα μαθήματα, μπορεί κάποιος, όμως, αν θέλει, να είναι καλός και στα μαθήματα. Εγώ απλά δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου στο κολυμβητήριο.

Στερείσαι πράγματα λόγω της προπόνησης και κυρίως λόγω του ότι είσαι αθλητής και ποια πρόσωπα σε στηρίζουν στην προσπάθειά σου;

Φυσικά και στερούμαι πράγματα όπως εξόδους, ποτά και γενικότερα δεν κάνω καταχρήσεις. Κάνω υγιεινή διατροφή χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι δεν τρώω ό,τι τρώνε και οι συνομήλικοί μου, απλά δεν το κάνω σε καθημερινή βάση. Η οικογένειά μου με στηρίζει περισσότερο και πάνω από όλους. Το ίδιο και ο κόσμος που ασχολείται με τον αθλητισμό αλλά και οι φίλοι μου και όλοι οι συγγενείς μου.

Ποια είναι τα συναισθήματά σου όταν κολυμπάς και ιδιαίτερα όταν συμμετέχεις σε αγώνες;

Δεν υπάρχουν πολλά συναισθήματα. Το κυριότερο είναι το άγχος, αλλά υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσεις, καθώς το άγχος είναι πολύ κακός σύμμαχος. Σε έναν αγώνα δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο από το πώς θα πάω πιο γρήγορα. Δεν νομίζω εξάλλου ότι έχω τον χρόνο και την πολυτέλεια να σκεφτώ κάτι άλλο.

Φέτος τον Σεπτέμβριο συμμετείχες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της τεχνικής κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων ανδρών-γυναικών στο Open Water που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία και όπου κατέκτησες δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου από τη συμμετοχή σου στη συγκεκριμένη διοργάνωση και για την επιτυχία σου.

Για εμένα ήταν ένα όνειρο από πέρυσι. Ασχολήθηκα πάρα πολύ με αυτό το κομμάτι, επειδή ήταν ένα όνειρο που ήθελα να πετύχω για να είμαι πιο χαλαρά και με τα διαβάσματα στην Γ’ Λυκείου, Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Στους συγκεκριμένους αγώνες πήρα δύο χρυσά μετάλλια και θα μπορούσα να πάρω και τρίτο, αλλά δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα ήθελα. Αυτό που με εντυπωσίασε πολύ ήταν ότι υπήρχε συμπόνια από τη εθνική ομάδα όταν έχανε κάποιος. Γενικά η συμμετοχή μου σε αυτούς τους αγώνες ήταν μοναδική εμπειρία, καθώς έμαθα πώς συμπεριφέρονται στο εξωτερικό και γνώρισα νέες κουλτούρες.

Άρα ήσουν μέλος στην εθνική ομάδα;

Ναι. Στη Μασσαλία ήμασταν δεκατρία άτομα στην αποστολή.

Η επιτυχία σου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι γνωστό ότι σου εξασφαλίζει μια θέση σε κάποιο Ελληνικό πανεπιστήμιο της επιλογής σου χωρίς να χρειαστεί να δώσεις πανελλήνιες εξετάσεις. Σε ποια σχολή θα ήθελες να φοιτήσεις και γιατί;

Αφού ασχολούμαι με τον αθλητισμό, σκέφτηκα ότι πολύ καλή σχολή θα ήταν για μένα τα ΤΕΦΑ.

Μετά την επιτυχία σου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα OPEN WATER συνεχίζεις τις εντατικές προπονήσεις;

Ναι, αφού θέλω να χτίσω ένα μεγάλο όνομα.

Σκοπεύεις να συμμετάσχεις και σε άλλους αγώνες τόσο σημαντικούς όσο το παγκόσμιο πρωτάθλημα OPEN WATER;

Φυσικά, γι’ αυτό κάνω και εντατικές προπονήσεις. Ο επόμενός μου στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αίγυπτο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ανοιχτής θάλασσας θα είναι κι εκεί;

Ναι, με μεγάλες αποστάσεις.

Ήσουν μαθητής του γυμνασίου μας. Πώς ήταν τα μαθητικά σου χρόνια εδώ πέρα;

Πολύ ωραία! Γενικά στο γυμνάσιο είναι τα πιο γλυκά χρόνια και μπορείς να δεις και πιο καθαρά τι θέλεις να γίνεις στο μέλλον και τι θες να ακολουθήσεις. Οι καθηγητές ήτανε πολύ καλοί και γενικά υπήρχε ένα πολύ ωραίο κλίμα στα μαθητικά μου χρόνια στο 4ο Γυμνάσιο.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου μάθημα;

Τα μαθηματικά και η γυμναστική.

Ποια είναι τα όνειρα και οι στόχοι σου για το μέλλον;

Να καταφέρω να χτίσω ένα καλό όνομα στον χώρο της κολύμβησης, να με αναγνωρίσει ο κόσμος και να καταφέρω να βρω έναν καλό χορηγό.

Δηλαδή χωρίς χορηγό δεν μπορείς να προχωρήσεις;

Υπάρχουνε πάρα πολλές αποστολές οι οποίες είναι πολύ ακριβές. Επίσης, μια οικογένεια που λαμβάνει συνολικά μηνιαίο εισόδημα 1500 ευρώ και στην οποία δύο παιδιά ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει, καθώς ο εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός, όπως και η συμμετοχή σε αγώνες τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έξοδα βέβαια για τη συμμετοχή μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα OPEN WATER τα πλήρωσε η ομοσπονδία μου.

Ενώ σε άλλες αποστολές εσωτερικές δεν τα πληρώνει κάποιος, τα πληρώνετε εσείς οι ίδιοι;

Ναι. Τα έξοδα τα πληρώνει η οικογένεια.

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν γενικά με τον αθλητισμό;

Να μην μιμούνται λανθασμένα πρότυπα. Να αποφεύγουν τα ποτά και το κάπνισμα. Δεν είναι μαγκιά το ποτό και το τσιγάρο ούτε σε κάνουν ανώτερο από τους άλλους. Μαγκιά είναι να διαβάζεις, να έχεις πρόγραμμα, να κάνεις πολλά πράγματα. Γενικά το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινότητά σου. Σημαντικό, επίσης, είναι να κάνεις πράγματα που αρμόζουν στην ηλικία σου αλλά με μέτρο.

Σκέφτηκες ποτέ να παρατήσεις την κολύμβηση;

Δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω. Πολλές φορές, όμως, σκέφτομαι ότι ίσως δεν είναι αρκετές οι θυσίες και ο κόπος που καταβάλλω. Και αυτά κυρίως σε περιόδους που νιώθω μεγάλη πίεση.

Τι γνώμη έχεις για τα παιδιά τα οποία μέσω του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού με την κατάκτηση μεταλλίων εξασφαλίζουν μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις; Τι γνώμη έχεις για όσα από αυτά τα παιδιά επιλέγουν σχολές με μεγάλες απαιτήσεις;

Πρέπει να έχεις βάσεις για να σπουδάσεις σε οποιαδήποτε σχολή. Η κατάκτηση μεταλλίων μπορεί να σου εξασφαλίσει μία θέση σε οποιαδήποτε σχολή, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της. Γι’ αυτόν τον λόγο και εγώ επέλεξα μια σχολή που πιστεύω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω και με ενδιαφέρει κιόλας.

Πιστεύεις  ότι ένα αθλητικό γυμνάσιο ή ένα αθλητικό λύκειο θα σε βοηθούσε περισσότερο στον στόχο σου;

Όχι, γιατί αν έχεις κάποιον στόχο, μπορείς να τον πετύχεις από οποιοδήποτε είδος σχολείου.

Άρα, ότι θέλουμε μπορούμε να το καταφέρουμε ή τουλάχιστον να προσπαθούμε.

Ναι, γιατί πάνω από όλα η προσπάθεια μετράει. Και να μην τα καταφέρεις, η προσπάθεια μετράει.

Στην ανοιχτή θάλασσα υπάρχουν δυσκολίες από τους συναθλητές σου;

Φυσικά, υπάρχει η γραμμή έναρξης που είμαστε όλοι σε μια ευθεία, μέχρι και την πρώτη σημαδούρα, η οποία είναι και η πιο κρίσιμη, καθώς εκεί κρίνεται σχεδόν το 70% του αγώνα σου. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν χτυπήματα και σπρωξίματα, αλλά τα περισσότερα δεν τα βλέπουν οι κριτές, γιατί στην πρώτη σημαδούρα είμαστε όλοι οι αθλητές μαζεμένοι.

Άρα δεν υπάρχει σεβασμός μεταξύ συναθλητών.

Σεβασμός υπάρχει κυρίως στα στενά όρια της ομάδας σου, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί, βέβαια, και μεταξύ μας οι αθλητές της ίδιας ομάδας να σπρωχτούμε, αλλά δεν το κάνουμε επίτηδες, όπως συμβαίνει με τους αθλητές των άλλων ομάδων.

Ανταγωνισμός υπάρχει σε αυτό το άθλημα;

Φυσικά και υπάρχει. Στο  παγκόσμιο πρωτάθλημα OPEN WATER  οι ξένοι αθλητές είναι πιο αργοί από εμάς τους Έλληνες και δεν λέω ότι δεν υπάρχουν καλοί αθλητές. Απλά εκείνοι έχουν αυτό που εμείς οι Έλληνες αθλητές δεν έχουμε, την αρμόζουσα βοήθεια. Σε αυτό η Ελλάδα υστερεί.

Πρωινές προπονήσεις κάνετε;

Ναι, ξυπνάμε 5:15 το πρωί, για να είμαστε στο κολυμβητήριο 6, όπου κάνουμε προπόνηση μέχρι τις οκτώ και μετά πάμε στο σχολείο.

Όταν κάνετε προπονήσεις στις γιορτές δεν νιώθεις πίεση;

Φυσικά, όλοι οι αθλητές νιώθουν πίεση, αλλά αν έχεις το μυαλό σου καθαρό, ξέρεις τον στόχο σου και τι θέλεις να πετύχεις, ξεπερνιέται εύκολα αυτή η πίεση.

Έχεις τραυματιστεί ποτέ σοβαρά;

Σοβαρά όχι, μόνο έναν τραυματισμό είχα στο γόνατο. Βασικά πρόκειται για μια τενοντίτιδα που με ταλαιπωρεί ακόνη, αλλά με την ανάλογη θεραπεία βελτιώνεται. Γενικά, πάντως, και σε σύγκριση και με τα υπόλοιπα αθλήματα, η κολύμβηση έχει τους λιγότερους τραυματισμούς.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι μαθητές: Μαριάνα Βυζούκη, Μαρία Λαμπούση, Παύλος Καπέλας, Μαρία – Σοφία Καρανίκα, Σύλβια Μασκάι, Μαίρη Μπλέτσου

Μαριάνα Βυζούκη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης