Ο εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που αγγίζει και ευαισθητοποιεί όλους και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας πραγματοποιεί συχνά δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Ο εκφοβισμός (bullying) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ατόμων σε μία ομάδα. Είναι ικανός να επηρεάσει ριζικά την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων γύρω μας, καθώς και την σωματική.
Ο εκφοβισμός συναντάται συνήθως στα σχολεία. Είναι μια επιθετική συμπεριφορά, απέναντι σε ευάλωτα άτομα που είναι ανίκανα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Σωματικός εκφοβισμός μπορούν να θεωρηθούν:
- Τα χτυπήματα
- Οι κλωτσιές
- Τα σπρωξίματα
Λεκτικός εκφοβισμός μπορούν να θεωρηθούν:
- Η κοροϊδία
- Οι διακρίσεις
- Οι απειλές
Οι λόγοι για τους οποίους είναι πιθανό κάποιος να εκφοβιστεί είναι οι εξής:
1. Εμφάνιση: Συχνά, άνθρωποι μπορεί να εκφοβιστούν λόγω της εμφάνισής τους, είτε πρόκειται για φυσικά χαρακτηριστικά, είτε για τρόπο ένδυσης ή συμπεριφοράς.
2. Κοινωνική κατάσταση: άνθρωποι που νιώθουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική κοινωνική θέση, όπως λόγω φυλετικής, οικονομικής ή κοινωνικής καταγωγής, μπορεί να είναι ευάλωτοι στον εκφοβισμό.
3. Σχολική θέση: Τα παιδιά που αναλαμβάνουν δυσάρεστους ρόλους στον σχολικό χώρο, όπως οι νέοι μαθητές σε ένα σχολείο, που δεν έχουν καθιερωμένο κύκλο φίλων, μπορεί να είναι ευάλωτοι στον εκφοβισμό. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή οι άνθρωποι οι οποίοι εκφοβίζουν βρίσκουν τα παιδιά, που έχουν έλλειψη φίλων, ευκολότερο στόχο.
4. Διαφορές μεταξύ ανθρώπων: Οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν λόγω προσωπικών ενδιαφερόντων, ή προσωπικών επιλογών μπορεί επίσης να είναι στόχος εκφοβισμού.
Στις 06/03/2024, το 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης fσυμμετείχε σε μια δράση , η οποία πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Δημήτριο της Πετρούπολης. Οι μαθητές, έχοντας δημιουργήσει χάρτινες μάσκες κατά του σχολικού εκφοβισμού, και σπάζοντας μπαλόνια ακριβώς στις 11: 00 ταυτόχρονα με άλλα σχολεία σε όλη την Ελλάδα δείχνοντας πως όλοι ΜΑΖΙ , σπάμε τη Σιωπή μας. Έτσι έστειλαν το δικό τους μήνυμα στα υπόλοιπα παιδιά αλλά και στην κοινότητα. Επιπλέον, ύψωσαν ένα πανό, το οποίο εξέφραζε την ανάγκη έλλειψης εκφοβισμού στον σημερινό κόσμο. Τα παιδιά έβγαλαν ομαδικές φωτογραφίες φορώντας τις εκφραστικές μάσκες τις οποίες είχαν δημιουργήσει μόνοι τους. Αυτό έδειξε πόσο σημαντικό είναι να σέβεται ο ένας τον άλλον, καθώς και να φέρεται σωστά και πειθαρχημένα.
Σκαλιώτη Μιχαέλα Α2
Παπαδόγιαννη Άννα Μαρία
Ένα Χαμόγελο ενάντια στο bullying
Την Τρίτη 19 Μαρτίου οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από το «Χαμόγελο του Παιδιού» με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, γνωστό και ως bullying, στον χώρο του σχολείου μας.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό βίντεο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Η ιστορία που αφορούσε ένα έφηβο αγόρι που δεχόταν bullying από έναν συμμαθητή του, έδωσε στους μαθητές του σχολείου μας τη δυνατότητα να μπούνε στη θέση όχι μόνου του θύματος, αλλά και του θύτη όπως επίσης και των παρατηρητών. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της παρουσίασης ήταν πως οι μαθητές δεν έμειναν αμέτοχοι, αφού μπόρεσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω στο βίντεο.
Οι μαθητές έμαθαν επίσης γενικές πληροφορίες για τον οργανισμό, όπως το πότε, πώς και για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε από τον Κώστα Γιαννόπουλο το 1995 προσπαθώντας να εκπληρώσει το όνειρο του γιου του Ανδρέα, που έφυγε από τη ζωή από καρκίνο, σε ηλικία μόλις 10 ετών. Ο Ανδρέας, γράφοντας στο ημερολόγιό του κι ενώ τους τελευταίους 18 μήνες έδινε τη δική του μάχη για τη ζωή, είχε εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας σύλλογος, ο οποίος θα προσπαθούσε να φέρει το χαμόγελο σε όλα τα παιδιά. Ο οργανισμός ασχολείται με θέματα βίας, εξαφάνισης, υγείας και διαβίωσης. Στο τέλος της παρουσίασης μας παρότρυναν να επικοινωνήσουμε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» αν αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα καλώντας το 1056.
Μάθαμε πολλά σημαντικά πράγματα και ελπίζουμε να έχουμε την τιμή να τους υποδεχτούμε πάλι στο σχολείο μας.
Νάκας Βασίλης Β4
Τσεκούρας Αχιλλέας Β2