Με αγάπη…για τους πρόσφυγες!

 

prosfiges1

Ζωγραφιά από την Στέλλα, Β1

Σου γράφω αυτό το γράμμα για να σου εκφράσω τη συμπαράσταση μου απέναντι σε εσένα και στον Συριακό λαό, για τις δυσκολίες που περνάτε κάθε μέρα.

Καθημερινά ενημερώνομαι απ’ τη τηλεόραση για τις συνοικίες στις οποίες ζείτε. Κάθε νύχτα τα παγωμένα νερά του Αιγαίου μετατρέπονται σε υγρούς τάφους. Αποδράσατε από την πατρίδα σας αφήνοντας πίσω τους φίλους σας, την οικογένεια σας, το σπίτι σας, το σχολείο σας, ψάχνοντας τρόπο να φτάσετε με ασφάλεια σε κάποια χώρα της Ε.Ε. για να κάνετε μια νέα αρχή.

Σκέφτομαι τα χιλιάδες παιδιά που η αγριότητα του πολέμου τους έκλεψε τα παιδικά τους χρόνια, τα όνειρα τους και την αθωότητα τους.

Σκύβω ευλαβικά το κεφάλι μπροστά στην αξιοπρέπεια σας και στο δικαίωμα της ανθρώπινης ζωής.

Με σεβασμό κι εκτίμηση,

Χαριτίνη Αναστασιάδη

 

prosfigws2

Μια καρδιά για τους πρόσφυγες από την Μαρίνα (Γ2)

Γεια,

Πάντα μου άρεσε να είμαι ελεύθερη, να ζω στον δικό μου κόσμο, αλλά μετά από μια ηλικία άρχισα να καταλαβαίνω τι συμβαίνει πραγματικά στον κόσμο. Ήταν φριχτά.

Δε θα μου άρεσε να κάνω κάτι που δεν θέλω, αλλά κάποια πράγματα είναι αναγκαστικά.

Θέλω να πω ότι πάντα χρειάζομαι κάποιον να μου δείξει αγάπη, να με βοηθήσει. Κάποιες φορές όμως βρίσκομαι μόνη μου με χιλιάδες φωνές γύρω μου. Έτσι νιώθω αβοήθητη.

Γενικά σκέφτομαι πολλά πράγματα για το πώς ζουν οι άνθρωποι τώρα, πώς ζούσαν και πώς θα ζούνε. Σκέφτομαι χαρά κι αγάπη, αλλά ξαφνικά μπαίνει και η δόξα και η εξουσία.

Θέλω να βοηθήσω να μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Είμαι χαρούμενη που γράφω σε κάποιον τις απόψεις μου.

Εγώ τις δύσκολες στιγμές σκέφτομαι το χαρούμενο μέλλον, κλείνω τα μάτια.. και αφήνω την ελπίδα να γεμίσει την φαντασία μου.

Σου εύχομαι κουράγιο, ελπίδα και χαρά

Με αγάπη

Ίρις

προσφυγες καραβι3

Ζωγραφιά από τον Κωνσταντίνο, Γ2

 

Αγαπητέ Αχμέτ,

Ξέρω πως νιώθεις ταραγμένος, χαμένος, σαν να έχεις χάσει τα πάντα· την οικογένεια σου, τους φίλους σου, το σχολείο και όλα τα άλλα που σ ’έκαναν χαρούμενο αλλά μην στενοχωριέσαι δεν είσαι μόνος, ποτέ δε θα είσαι μόνος. Τις λέξεις μόνος και χαμένος δεν πρέπει να τις πιστεύεις, γιατί δεν υπάρχουν.

Θα σου πω ένα μυστικό, όταν νιώθεις μόνος, ψάξε για φίλους. Οι φίλοι υπάρχουν παντού αρκεί να τους γνωρίσεις. Μόνο όταν έχεις φίλους μπορείς να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και να δεις μακρύτερα. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις.

Σε χαιρετώ.

Οδυσσέας Κράτσας

 

prosfygew fani

Η ευχή της Φανής (Β2) στην πίσω όψη της ζωγραφιάς της

Αγαπητέ μου φίλε,

Επειδή είναι σίγουρο ότι κανείς από εμάς δεν έχει βρεθεί στην θέση σου, δεν θέλω να σου πω ότι καταλαβαίνω την θέση που βρίσκεσαι, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ψέμα.

Κανείς από εμάς δεν μπορεί να καταλάβει πραγματικά την «κόλαση» που βρίσκεσαι και τις άσχημες καταστάσεις που περνάς, σωματικά και ψυχικά.

Ένα πράγμα μόνο μπορώ να σου πω με σιγουριά: ότι η μεγαλύτερη αρετή των πολιτισμένων ανθρώπων είναι η ανθρωπιά.

Σου εύχομαι να καταλήξεις γρήγορα και όσο γίνεται πιο ανώδυνα στην χώρα που έχετε επιλέξει και θέλω να πιστεύω, ότι όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλες θα ανταμειφθεί.

Ηλίας Ρουμπέας

fani2

Η ζωγραφιά της Φανής (Β2)

Γεια σου κορίτσι ή αγόρι,

Δεν ξέρω πως ζεις άρα δεν μπορώ να κρίνω αλλά μπορώ να πω ότι δεν αξίζει να περνάει κανείς μας έτσι. Ούτε Άγγλος, ούτε Γάλλος, ούτε Σύριος, ούτε Έλληνας. Το θέμα είναι ότι αν ήμουνα στην θέση σου δεν θα άντεχα ούτε σε μισό κλάσμα δευτερολέπτου να ζω έτσι, όμως τώρα εσύ θα πρέπει να κρατήσεις την υπομονή σου όσο πρέπει και πρέπει να δεις και την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια.

Σε χαιρετώ

Ολυμπία Λέκκα

 

Σχολιάστε

Top