Εφευρέσεις

«Οι Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο»

Τυπογραφία

Μία εφεύρεση που με έχει εντυπωσιάσει είναι η ανακάλυψη της τυπογραφίας. Σ’ αυτή οφείλεται η πρόοδος και η διάδοση του έντυπου βιβλίου.

Η ανακάλυψη της τυπογραφίας χρονολογείται από την εποχή που ο άνθρωπος σκέφτηκε να κατασκευάσει τυπογραφικά στοιχεία. Ο πρώτος Ευρωπαίος εφευρέτης της τυπογραφίας είναι ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος  (1400 – 1468). Ωστόσο, είχε προηγηθεί η ανακάλυψη του χαρτιού στην Κίνα την περίοδο της Δυναστείας Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.) από τον Κινέζο υπουργό Γεωργίας Τσάι Λουν. Το χαρτί έγινε γνωστό στους Άραβες και από το 1150 και στους Ευρωπαίους. Στις αρχές του 1456 ο Γουτεμβέργιος τύπωσε το πρώτο βιβλίο τη «Βίβλο των 42 γραμμών».

tipografia 1 Η λατινική Βίβλος του ΓουτεμβέργιουΤυπώθηκε στο Μάιντς της σημερινής Γερμανίας γύρω στο 1455 σε περίπου 180 αντίτυπα. Από αυτά, σώζονται περίπου 48. Το συγκεκριμένο αντίτυπο φυλάσσεται στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

 

Η ευκολία με την οποία μπορούσαν να παραχθούν βιβλία, επέτρεψε να τυπωθούν συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, που έως τότε υπήρχαν μόνο από αντιγραφείς σε μοναστήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μετάδοση της γνώσης που μέχρι εκείνη τι στιγμή ήταν προνόμιο των λίγων.

tipografia 2 Τυπογραφικό εργαστήρι. Διακρίνονται αριστερά ο τυπογράφος – στοιχειοθέτης, η κάσα του και δεξιά δύο εργάτες στο πιεστήριο.

 

Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Δ2

Κινητή Τηλεφωνία

Υπάρχουν πολλές εφευρέσεις. Όλες τους ήταν χρήσιμες. Εμένα όμως περισσότερο μου αρέσει το κινητό τηλέφωνο.

Το κινητό τηλέφωνο είναι από τις πιο σύγχρονες εφευρέσεις. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο εφευρέθηκε πριν από 25 περίπου χρόνια. Φυσικά δεν είχε τη μορφή που έχει σήμερα. Ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου είναι ο Μάρτιν Κούπερ, ο οποίος έφτιαξε ένα αποτελεσματικό τηλέφωνο χωρίς καλώδια. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο είχε μήκος 33 εκατοστά και ζύγιζε ένα κιλό. Το σημερινό κινητό βέβαια είναι πολύ πιο μικρό. Λειτουργούσε με μπαταρία διάρκειας 20 λεπτών.

Τα σύγχρονα τηλέφωνα διαθέτουν πολλές υπηρεσίες (internet, φωτογραφική μηχανή, χάρτες, παιχνίδια, εφαρμογές, κ.τ.λ.). Σου επιτρέπει να μιλήσεις με οποιονδήποτε οπουδήποτε και να είναι, να κατεβάσεις εφαρμογές, να μπεις στο internet, να δεις χάρτες και να χρησιμοποιήσεις GPS, να κατεβάσεις παιχνίδια και να βγάλεις φωτογραφίες. Άρα είναι από τα πιο εξυπηρετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ομιλίας.

Πολύ θα ήθελα να είχα ένα τηλέφωνο. Μα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο, γιατί μπορεί να έχει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

kinito tilefono

Νάντια Σαμπατάκου, Δ2

Τα αυτοκίνητα- συνεργεία

Τα αυτοκίνητα-συνεργεία είναι απλά αυτοκίνητα που σε περίπτωση βλάβης σε διαδρομή έρχονται να επισκευάσουν το αυτοκίνητο ή τη μηχανή.

Όλα τα αυτοκίνητα-συνεργεία έχουν ραδιοσύνδεση με τη βάση τους. Το αυτοκίνητο-συνεργείο είναι γεμάτο με εργαλεία όπως κλειδιά, κοχλιοστρόφια, γρύλο, τρόμπα για τα λάστιχα, καλώδια και ένα ισχυρό φακό. Έχει  ακόμα ανταλλακτικά. Εάν του λείπει κάτι μπορεί να το παραγγείλει με το ραδιοτηλέφωνο. Μέσα του περιέχει έναν ισχυρό γρύλο για την ανύψωση αυτοκινήτων και λαμπερά αναβοσβήνοντα φώτα προειδοποιούν τους άλλους οδηγούς. Τα εργαλεία και τα ανταλλακτικά είναι καλά στερεωμένα σε ράφια.

 Φίλιππος Σμιτ, Δ2


Σχολιάστε

Top