Στήλη: Επιστήμη

H γραφή στα βυζαντινά χρόνια

grafhH


Τα βυζαντινά νομίσματα

nomismataΗ πορφύρα!!!

porfyra


Η αρχιτεκτονική των βυζαντινών ναών

agia sofia


Τα σύνορα του Ελληνικού κράτους!

greece


O Μέγας Αλέξανδρος

Alexander_the_Great


Γνωρίζουμε την επιστήμη της Αρχαιολογίας!

P1030740

antiopi


Το ταξίδι …της τροφής από τον κύριο Σλύτερ

 

P1040872

Ο κύριος Σλύτερ και η κύρια Σλύτερ μάς επισκέφθηκαν για να μας εξηγήσουν πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα δηλ.τι δουλειά κάνει κάθε όργανο: το στόμα, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το στομάχι, το έντερο και ποιες είναι οι αρρώστιες που το απειλούν.

Εμείς τους κάναμε διάφορες ερωτήσεις και μας απαντούσαν.Εγώ τους κοιτούσα με απορία. Μετά μας ρωτήσαν αν μπορούμε να καταπιούμε ανάποδα, ξαπλωμένοι ή με το κεφάλι κάτω. Ένας φίλος μου απάντησε και είπε «ναι» και κάποιοι «όχι». Στη συνέχεια ο κύριος Σλύτερ μας ρώτησε άμα ξέρει κάποιος να κάνει κατακόρυφο, και του απάντησα «εγώ». Μου έδωσαν να πιω χυμό ανάποδα, ενώ έκανα κατακόρυφοκαι διαπίστωσα ότι μπορούσα μια χαρά να καταπιώ!!!

Μας εξήγησε ότι αυτό γίνεται χάρη στις κινήσεις του οισοφάγου που «σπρώχνει» πάντα την τροφή προς το στομάχι!

Επίσης μας είπε ότι, όταν κάποιος άνθρωπος πνίγεται, πρέπει να τον χτυπήσουμε στην πλάτη. Άμα δεν σταματήσει να πνίγεται, τότε τον πιάνουμε από την κοιλιά και τον σφίγγουμε απότομα με τις γροθιές μας.

Μας εξήγησε ακόμη πως δεν υπάρχουν «κρυολογήματα» αλλά πως οι ασθένειες του χειμώνα οφείλονται σε ιούς που μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο!

Εμένα μου άρεσε πολύ αυτή η επίσκεψη. Ένιωσα απορία, χαρά και ενθουσιασμό! Χαρά γιατί μάθαινα καινούρια πράγματα . Ενθουσιασμό  γιατί νόμιζα ότι τα ήξερα, αλλά δεν ήταν έτσι όπως φανταζόμουνα . Απορία γιατί μας ρωτούσαν για το σώμα μας πράγματα που δεν ήξερα. Μας απαντούσαν γρήγορα καιμε έκαναν να καταλάβω πού ταξιδεύει το φαγητό αφού το καταπιώ! Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο και την κυρία Σλύτερ

Μάριος Αντάκης, Ταξη Έ1

 

Παρουσιάσεις «Προσωπικότητες της Πληροφορικής»

Στο μάθημα μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην Πληροφορική και για τον καθοριστικό ρόλο που έχουν παίξει ορισμένες προσωπικότητες.

Στη συνέχεια, οι μαθητές επέλεξαν συγκεκριμένα άτομα που έχουν διακριθεί και ετοίμασαν παρουσιάσεις. Δημοσιεύω 2 εργασίες από κάθε τμήμα. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά για το μεράκι και την επιμέλειά τους!

ΣΤ1

Steve Jobs Δανάη Μαρία

Bill Gates Κωνσταντίνος Ηλίας (η παρουσίαση έγινε στο Scratch)

ΣΤ2

Linus Torvalds Mαρία Αλίκη

Alan Turing Λίζη Ηλιάνα

 

Eπίσκεψη στο Athens Science Festival

festival-texnopoli-2016.jpg3

 

Σήμερα πήγαμε στο Γκάζι για το επιστημονικό φεστιβάλ, Athens Science Festival.

Μάθαμε τι ήταν το Γκάζι πριν χρησιμοποιηθεί για χώρος εκδηλώσεων. Ήταν εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου που κατασκευάστηκε το 1862 και έκλεισε το 1984 για λόγους υγειονομικούς. Αλλά ήταν λίγο φρικιαστικό, γιατί θύμιζε τους φούρνους του Άουσβιτς.

scienc1

Έπειτα είδαμε διάφορα επιστημονικά εκθέματα: π.χ. ενυδρείο που μέσα φαίνονταν τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια, ένα ρομπότ που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 1,5δ, συσκευές που δουλεύουν με το μυαλό και επιστημονικά παιχνίδια.

Αργότερα πήγαμε στο τμήμα τις χημείας και είδαμε πολλές χημικές αντιδράσεις.

gnoriste-athens-science-festival.jpg2

 

Μου άρεσε πάρα πολύ και ανυπομονώ να δω τι θα έχουν φτιάξει του χρόνου!!!

Ηλίας Ρουμπέας, ΣΤ1

Στο σύνδεσμο http://www.athens-science-festival.gr  θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ
gazi1

Στις 7 Απριλίου 2016 τα τμήματα E1’, E2’ και Στ1’ επισκέφτηκαν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που τώρα πια λειτουργεί ως μουσείο. Επίσης στεγάζεται η έδρα του ραδιοφωνικού σταθμού, Αθήνα 98.4 και είναι τόπος πραγματοποίησης πολλών εκδηλώσεων. Μία από αυτές τις εκδηλώσεις ήταν και ο λόγος της επίσκεψής μας.
Ας κάνουμε λίγο πίσω στον χρόνο για να δούμε τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν. Λοιπόν με διαταγή του Όθωνα, αρχίζει η κατασκευή του εργοστασίου, η οποία ολοκληρώνεται σε μόλις 5 χρόνια. Το εργοστάσιο τίθεται σε λειτουργία το 1862. Όμως κλείνει το 1984 λόγω διαμαρτυριών που γίνονται από τους κατοίκους.
gazi2 Η περιήγησή μας ξεκίνησε από τους φούρνους.
Από τους φούρνους όπου άρχιζε όλη η διαδικασία της παραγωγής του φωταερίου. Εκεί οι εργάτες δούλευαν σε θερμοκρασία 75οC χωρίς εξοπλισμό (ειδικές στολές, γάντια, μάσκες κ.τ.λ.). Εκεί βρίσκονταν πάντα ένας γιατρός για πάν ενδεχόμενο, αν κάποιος εργάτης παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα. Οι εργάτες λόγω αυτών των συνθηκών εργασίας ζούσαν μέχρι τα 60 ή 70 τους χρόνια.
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΗΜΕΡΑ
Το φεστιβάλ (AthensScienceFestival) στεγαζόταν στα δύο μεγάλα κτήρια.

gazi3Εκεί υπήρχαν: παιχνίδια εξελιγμένης τεχνολογία (πινκ-πονκ που κουνούσες τη ρακέτα με το μυαλό σου, ρομπότ που έλυνε το κύβο το ρούμπικ, σκυλάκια από lego και πολλά άλλα…) . Επίσης υπήρχε μια αίθουσα όπου έκαναν πειράματα: για παράδειγμα πειράματα με το φαινόμενο του ηλεκτρισμού, του μαγνητισμού, μας έδειξαν διάφορες χημικές αντιδράσεις, οξειδώσεις κ.τ.λ.
Τέλος, όταν μας είπαν ότι θα φεύγαμε στεναχωρηθήκαμε πολύ. Αλλά οι δάσκαλοί μας, μας είχαν μια έκπληξη. Μας άφησαν να παίξουμε για μισή ώρα στην παιδική χαρά. Πάντως, να συμπληρώσω, ότι δεν ήταν μια οποιαδήποτε παιδική χαρά. Είχε μια τσουλήθρα μεγάλη και ψηλή. Για να ανέβειςέπρεπε να ανέβεις από μια ανεμόσκαλα ή να ανέβεις από κάτι σχοινιά.
Ήταν η καλύτερη εκδρομή που έχουμε κάνει ως τώρα. Εμένα πιο πολύ μου άρεσαν τα τμήματα ρομποτικής και τα τμήματα πειραμάτων. Σας συνιστώ πολύ να πάτε του χρόνου.

gazi4

 

 

 

 

 

 

Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος, ΣΤ1

Top