Επίσκεψη στα ψηφιδωτά του Εθνικού κήπου


Οι εκδρομές με το σχολείο είναι πάντα φανταστικές!

Οι εκδρομές με το σχολείο είναι πάντα φανταστικές. Όπου και όποτε πηγαίνουμε τα περνάμε υπέροχα. Μια πρόσφατη εκδρομή ήταν στον Εθνικό κήπο.

Οι δάσκαλοί μας αποφάσισαν να πάμε σε ένα πρόγραμμα που είναι βασισμένο στα ψηφιδωτά. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου 2016. Η διαδρομή ήταν μαγευτική. Περάσαμε από το Ζάππειο. Η διαδρομή ήταν εξαιρετικά γαλήνια. Έβλεπες τη φύση γύρω σαν να ζωντανεύει. Όπου και αν κοίταζες έβλεπες δέντρα. Έβλεπες το ρυάκι, το άκουγες να κελαρύζει. Πράσινο παντού.

Μόλις φτάσαμε μια κυρία μας έδειξε πώς να φτιάχνουμε το κονίαμα. Χρησιμοποίησε νερό, άμμο και ασβέστη. Τα ανάμειξε και τα έβαλε κάτω από ένα ψηφιδωτό. Εμείς κάναμε δυο πράγματα. Στην αρχή παίρναμε μια ειδική κόλλα και την αλείφαμε πάνω σε ένα ειδικό πανί που είχε αποτυπωμένα από κάτω τα χρώματα των ψηφίδων. Μετά με μια τσιμπίδα παίρναμε ψηφίδες και τις κολλάγαμε. Αν δεν κάναμε αυτό, κάναμε αποτύπωση των παλιών ψηφιδωτών όπως οι συντηρητές. Αποτύπωση είναι όταν χρωματίζεις πάνω σε νάιλον και έχεις από κάτω ένα ψηφιδωτό. Πριν γυρίσουμε μας έδωσαν αναμνηστικές τσάντες.

Ήταν φοβερή εμπειρία. Ελπίζω να πηγαίνουμε συνέχεια τέτοιες εκδρομές.

Νάντια Σαμπατάκου Δ2

Mε χαρά θα ξαναπήγαινα με τους γονείς μου

Την Τρίτη 17 Μαΐου του 2016 πήγαμε στον Εθνικό κήπο και παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα με ψηφιδωτά. Πριν μπούμε στον Εθνικό κήπο, είδαμε το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα. Όταν μπήκαμε είδαμε πολλά αγάλματα και θρόνους τους οποίους είχαν φτιάξει για τη γιορτή των Παναθηναίων.

Εκεί χωριστήκαμε σε ομάδες. Οι μισές έκαναν αποτύπωση των ρωμαϊκών ψηφιδωτών και οι άλλες έκαναν το δικό τους ψηφιδωτό.

Η αποτύπωση γίνεται όταν το ψηφιδωτό έχει χαλάσει και λείπουν κάποια κομμάτια. Παίρνεις ένα διάφανο χαρτί το κολλάς με κολλητική ταινία και παίρνεις ανεξίτηλους μαρκαδόρους και ζωγραφίζεις τα κομμάτια που λείπουν.

Φτιάξαμε και το δικό μας ψηφιδωτό. Για να φτιάξουμε το δικό μας ψηφιδωτό χρησιμοποιήσαμε: μικρές ψηφίδες σε διάφορα σχήματα και χρώματα, κόλλα ειδική για ψηφιδωτά, ειδικό πανί που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή των ψηφιδωτών που πάνω έχει διάφορα σχήματα. Μόλις φτιάξαμε τα ψηφιδωτά φύγαμε αλλά αν μέναμε λίγο ακόμη θα φτιάχναμε κονίαμα που φτιάχνεται από: άμμο, γύψο, νερό, και ασβέστη. Αλλά αυτό ήθελε τρείς με τέσσερις μέρες.

Πέρασα υπέροχα με χαρά θα ξαναπήγαινα με τους γονείς μου και πιστεύω ότι θα τους άρεσε πολύ.

Νέβη Σάλλα

Ήταν θαυμάσια στον Εθνικό κήπο

Την Τρίτη 17 Μαΐου η τάξη μου κι εγώ, πήγαμε στον Εθνικό κήπο. Πήγαμε εκεί για να κάνουμε ένα πρόγραμμα που είχε σχέση με τα ψηφιδωτά. Μάλιστα μας είπαν τη διαδικασία που φτιάχνεται ένα ψηφιδωτό.

Ύστερα χωριστήκαμε σε ομάδες. Ήμουν μαζί με την Ελένη και την Ελπίδα.

Κάτω υπήρχαν ψηφιδωτά και είχαν κολλήσει με σελοτέιπ κάτι σαν ζελατίνη και πάνω της αντιγράφαμε με μαρκαδόρους, το ψηφιδωτό. Αυτό λέγεται αποτύπωση και το κάνουν οι συντηρητές. Αργότερα κάναμε το δικό μας ψηφιδωτό.

Υπήρχαν κάτι σαν υφαντά αλλά πιο σκληρά, που πάνω τους είχαν σχεδιασμένα, με διάφορα χρώματα, τριγωνάκια και τετράγωνα. Με πινέλα βάζαμε πάνω τους κόλλα και με μια λαβίδα κολλούσαμε τα ψηφιδωτά. Επίσης μας έδειξαν, αφού φτιάξουμε το ψηφιδωτό, πώς το κολλάμε. Βάλαμε σε μια λεκάνη νερό, ασβέστη, άμμο, γύψο και τσιμέντο, τ” ανακατέψαμε όλα μαζί και βγήκε μια ειδική κόλλα που λέγεται κονίαμα.

Μ΄ άρεσαν όλα αυτά που κάναμε εκεί, αλλά πιο πολύ μου άρεσε η κατασκευή του ψηφιδωτού.

Στο τέλος μας έδωσαν κάτι τσάντες που είχαν μέσα διάφορα φυλλάδια για να χρωματίσεις ένα ψηφιδωτό. Ήταν θαυμάσια στον Εθνικό κήπο και φυσικά θα ήθελα να ξαναζήσω αυτή την εμπειρία.

Μυρτώ Μαρκίδη  Δ2

 

 

Σχολιάστε

Top