Επίσκεψη στη Γαϊδουροχώρα

Στις 25 Μαΐου 2016, πήγαμε στη Γαϊδουροχώρα.

gaidourohora 1Είμαστε 45΄στο πούλμαν για το Κορωπί με ανυπομονησία! Και όταν φτάσαμε μας υποδέχτηκαν οι άνθρωποι μα και τα γαϊδουράκια με χαρά. Είχε γατάκια και σκυλάκια που τριγύριζαν στο κτήμα. Γύρω από το μαντρί με τα γαϊδούρια είχε χώμα πέτρινα πεζουλάκια και ένα δέντρο γεμάτο λουριά σε πολλά χρώματα!

Χωριστήκαμε σε ομάδες αφού αφήσαμε τα πράγματά μας και εμείς πρώτα πήγαμε να δούμε τον εξοπλισμό. Μας μίλησαν για το σαμάρι, τα πέταλα διαφόρων ειδών και για τις δουλειές που έκαναν οι γάιδαροι παλιά.

Μετά πήγαμε να δούμε τα γαϊδούρια! Γνωρίσαμε τον Γάλλο Ισίδωρο, την όμορφη Ευτυχία και τη βασίλισσα Μανού. Μα εμένα το πιο γλυκό  γαϊδουράκι μου φάνηκε το μωρό, ο μικρός μαύρος γιος της Μανταλένας!

Μόλις μας έδειξαν όλα τα γαϊδουράκια πήγαμε να δούμε τι τρώνε. Σανό, άχυρο και τσαΐνι! Δεν πίστευα ότι αυτά τα μεγάλα δόντια θα είναι για χορτοφάγους!

gaidourohora 2Τέλος πήγαμε στο «σχολείο». Το μέρος που μαθαίναμε για τα γαϊδούρια!

Τους αρέσουν μέρη με ήλιο, χωρίς βροχή και πολλά ξερά χόρτα! Μάθαμε πολλά εκεί και είδαμε φωτογραφίες τους να κουβαλάνε τόσο άχυρο, που ίσα ίσα τα βλέπεις! Μα είναι τόσο φιλότιμα που όλα στη σειρά, το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο προχωράνε!

Και ήρθε η ώρα να κάνουμε πικνίκ!

Καθίσαμε με την ομαδούλα που είχαμε κανονίσει, στην πολύχρωμη τραπεζαρία. Εμείς όμως ήμασταν οι μόνοι που το κάναμε παραδοσιακά. Στρώσαμε το τραπεζάκι και τα παγκάκια και στήσαμε τα φαγητά μας!

Όμως έπρεπε και να φύγουμε. Χαιρετήσαμε τα γαϊδουράκια, και φύγαμε!

Θέλω οπωσδήποτε να ξανάρθω, ήταν μαγικά! Και το συνιστώ σε όλους!

Ήταν μια τέλεια εμπειρία!

We Y Donkeys!

Άνυα

gaidourohora 3Στις 25 Μαΐου 2016 επισκεφτήκαμε την γαϊδουροχώρα στο Κορωπί. Η διαδρομή με το πούλμαν ήταν μεγάλη αλλά πέρασε πολύ ευχάριστα η ώρα. Μόλις φτάσαμε κάναμε ένα μικρό διάλειμμα και μετά άρχισε η περιήγηση. Αρχικά χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και περάσαμε από 4 στέκια. Στο πρώτο στέκι γνωρίσαμε τα γαϊδούρια της γαϊδουροχώρας το όνομά τους, από πού προέρχονται. Στο δεύτερο στέκι μάθαμε για τον εξοπλισμό των γαϊδουριών και τι δουλειές τα ανάγκαζαν να κάνουν οι άνθρωποι. Στο τρίτο στέκι μάθαμε για τη διατροφή των γαϊδουριών. Και στο τέταρτο και το τελευταίο μάθαμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γαϊδούρια. Όταν όλες οι ομάδες πέρασαν από όλα τα στέκια κάναμε ένα μεγάλο διάλειμμα για πικνίκ! Έπειτα μπήκαμε στο μαντρί των γαϊδουριών και τα χτενίσαμε με ειδικές βούρτσες. Όταν τελειώσαμε πήραμε σουβενίρ και αποχωρήσαμε. Περάσαμε τέλεια!

Ζαφειρία

Χθες στην γαϊδουροχώρα έμαθα πολλά πράγματα για τα γαϊδουράκια. Έμαθα τι τρώνε, πώς παίζουν, τι κινδύνους έχουν κ.τ.λ. Ένιωσα πάρα πολύ ωραία αλλά κάποιοι συμμαθητές μου δεν τους άρεσαν και φοβόντουσαν να τα χαϊδέψουν. Τους εξήγησα κάποια πράγματα και μετά δεν φοβόντουσαν. Επίσης το αγαπημένο μου γαϊδουράκι ήταν ο πεπίτο, ήταν πάρα πολύ γλυκούλης και παιχνιδιάρης.

Θανάσης

25-5-2016 πήγαμε στο Κορωπί για να δούμε γαϊδουράκια. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν που τα χτενίσαμε, που μάθαμε πάρα πολλά πράγματα γι’ αυτά. Είδαμε παπάκια, κότες, χήνες, σκυλάκια και γατάκια. Είδαμε ένα γαϊδουράκι 40 ημερών και βγάλαμε πάρα πολλές φωτογραφίες και ήτανε ένα γαϊδουράκι που γκάριζε όλη την ώρα. Μάθαμε ότι τα γαϊδούρια κατάγονται από την Αφρική και την Ασία. Θα πρότεινα σε πολλούς φίλους μου να πάνε στην γαϊδουροχώρα. Ήταν τέλεια!

Νικόλας

Η γαϊδουροχώρα είναι ένα πολύ ωραίο μέρος. Πήγαμε χθες στις 25-5-2016. Υπάρχουν πολλά γαϊδούρια. Το μικρότερο ήταν 40 ημερών. Υπήρχαν 2 σκύλοι, μια γάτα, κότες, κόκορες και μερικά παπάκια 10 ημερών.

Μάθαμε ότι οι γάιδαροι έρχονται από Αφρική και μικρά Ασία. Μάθαμε τις διαφορές γαϊδάρου και αλόγου, τι τρώνε και πολλά άλλα.

Θα το συνιστούσα σε πολλά άλλα σχολεία γιατί είναι ωραίο μέρος

Κέβιν

Πήγαμε στη γαϊδουροχώρα στο Κορωπί. Στη γαϊδουροχώρα μας είπαν πολύ ενδιαφέρονται πράγματα για τα γαϊδούρια. π.χ. τα γαϊδούρια κοιμούνται όρθια, τα γαϊδούρια δεν τρώνε πολύ σανό κ.α.

Εκεί πέρα είχε και λίγες πάπιες και κότες. Κάναμε επίσης και πικνίκ, ήταν πολύ ωραίο θα το πρότεινα σε πολλούς.

Αιγέας

gaidourohora 7Ήταν υπέροχα. Η Λιλή, ο Ισίδωρος, η Ευτυχία, ο Αρτέμης, η Ρέα, η Λεμονιά, η Μαριάννα, η Μανού, ο Γεράσιμος, η Μανταλένα με τον γιό της τον Σεβάχ και το πιο γλυκούλι και ωραίο συν παιχνιδιάρικο τουλάχιστον για μένα, ο Πεπίτο. Όλα ήτανε γλυκά, όλα είχαν την δική τους προσωπικότητα και την δική τους ιστορία. Βέβαια για να λέμε και την μαύρη αλήθεια νόμιζα (στην αρχή) πως απλά θα βλέπαμε γαϊδούρια και πως το μόνο μα μόνο πράμα που θα ήταν ωραίο θα ήταν το πικνίκ, αλλά όχι, όχι  όχι δεν ήταν το μόνο ωραίο διότι μάθαμε πάρα πολλάαααααα πράματα για τα γαϊδούρια μέχρι και μέσα στο μαντρί μπήκαμε και τα χτενίσαμε, και τα χαϊδέψαμε, και βγάλαμε φωτογραφίες και ακόμα και στο λεωφορείο ωραία περνούσαμε ήτα τέλεια, υπέροχα καλύτερα δεν γίνεται.

Μάγια

Πήγαμε στο Κορωπί στην Γαϊδουροχώρα. Εκεί πέρα είδα όμορφα γαϊδουράκια και κοτούλες. Ξανάκουσα πολλά πράγματα για τα γαϊδούρια όμως έμαθα και πολλά. Τη γαϊδουροχώρα θα την σύστηνα και σε άλλους φίλους μου.

Ελεάρτ

Είδα ένα γαϊδούρι που τον λέγαν Πεπίτο και ήταν υπέροχος. Και υπήρχε στον στάβλο ένα μωρό γαϊδουράκι που ήταν μικρό και μαλλιαρό.

Νίκος

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 επισκεφτήκαμε τη γαϊδουροχώρα στο Κορωπί. Εκεί μάθαμε διάφορα  πράγματα για τα γαϊδούρια και κάποιες από αυτές ήταν ότι τρώνε άχυρα, σανό κ.ά. οι έγκυες και οι γαϊδούρες που θηλάζουν τρώνε βρώμη.

Επίσης κάποιοι άνθρωποι σκέφτηκαν να ζευγαρώσουν άλογο και γαϊδούρι για να είναι όμορφα και γρήγορα σαν τα άλογα και εργατικά σαν τα γαϊδούρια και δημιούργησαν τα μουλάρια.

Μετά κάναμε πικνίκ.

Και τέλος είδαμε τα γαϊδούρια από κοντά η αρχηγός τους είναι η Μανού, οι δυο Τρικαλινές η Ευτυχία και η Λεμονιά, ο Γάλλος ο μεγάλος ο Ισίδωρος, ο μικρότερος ο Σεβάχ, ο Ερμής, ο Αρτέμης, η Ρέα, η μητέρα του Σεβάχ η Μανταλένα, οι κολλητοί Λιλί και ο Πεπτίτο, ο Γεράσιμος και η Μαριάνα τα χτενίσαμε τα φροντίσαμε, βέβαια η αγαπημένη είναι η Ευτυχία.

Μου άρεσε πάρα πολύ και σας προτείνω να πάτε.

Ήταν πολύ ωραία εμπειρία και θα μου μείνει αξέχαστη.

Δανάη

gaidourohora 5Φύγαμε από το σχολείο το πρωί της Τετάρτης και φτάσαμε τρία τέταρτα αργότερα. Μαζί μας είχαμε και φωτογραφικές μηχανές και έτσι βγάλαμε πολλές φωτογραφίες.

Όταν φτάσαμε, ο χώρος μου άρεσε πάρα πολύ. Ήταν ένα μεγάλο και φιλόξενο οικόπεδο με πολλές αμυγδαλιές και διάφορα, μικρά ξύλινα κτίσματα.

Στην αρχή μας σύστησαν τους γαϊδάρους, ήταν οι εξής: Ο Ισίδωρος, ο Πεπίτο, η Μαριάννα, η Λιλή, η Ρέα, η Ευτυχία, η Λεμονιά, η Μανού, η Μανταλένα που γέννησε το μικρό Σεβάχ, ο Γεράσιμος και ο Αρτέρμης. Μετά μας χώρισαν σε ομάδες των 10 ατόμων. Εγώ και η ομάδα μου πήγαμε σε ένα σπιτάκι και μάθαμε τι τρώνε τα γαϊδούρια. Αυτά τρώνε σανό και άλλα ξερά χόρτα. ύστερα πήγαμε σε ένα άλλο σπιτάκι που το λέγαν σχολείο όπου μάθαμε διάφορα  για τα γαϊδούρια, τα άλογα και τα μουλάρια.

Μας ενημέρωσαν για τη χρήση των γαϊδουριών και μετά μας έδειξαν τα σαμάρια τους, είδαμε τα πέταλα αλόγων και γαϊδουριών. Όλο αυτό ήταν το πρώτο μέρος. Μόλις τελείωσε το πρώτο μέρος κάναμε πικνίκ που το χρειαζόμασταν γιατί είχαμε πεινάσει πολύ.

Στο δεύτερο μέρος μπήκαμε μέσα στο στάβλο και φροντίσαμε τα γαϊδούρια. Τα βουρτσίσαμε, τους κάναμε μασάζ και τους καθαρίσαμε τις οπλές. Εγώ φρόντισα τη Λεμονιά και την αγάπησα πάρα πολύ. Επίσης στο τέλος βγάλαμε πολλές φωτογραφίες.

Μου άρεσε πάρα πολύ και θα το προτείνω στους φίλους μου να πάνε κι αυτοί. Με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναπάω εκεί. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!!

Στελλίνα

Φύγαμε το πρωί από το σχολείο και μπήκαμε στο λεωφορείο. Σε λίγο βρισκόμασταν σε ένα μεγάλο χώρο στο Κορωπί, στη Γαϊδουροχώρα. Εκεί υπήρχε ένας μεγάλος χώρος σα στάβλος. Εκεί μέσα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια. Τα ονόματά τους ήταν : ο Ισίδωρος που ήρθε από τη Γαλλία γι’ αυτό ήταν διαφορετικός από τα άλλα. Η Μανού, η αρχηγός της αγέλης, που αδελφή της ήταν η Λιλή και μαμά της η Μαριάννα. Επίσης ήταν η Ευτυχία, η Λεμονιά, ο Αρτέμης, η Μανταλένα που είχε γιο της το Γεράσιμο και το μικρό Σεβάχ, ο Πεπίτο και η Ρέα.

Κάναμε ένα πρόγραμμα και μάθαμε πολλά πράγματα για τα γαϊδούρια. Μετά κάναμε πικνίκ με τους φίλους μας.

Τέλος μπήκαμε μέσα στο μαντρί και χτενίσαμε τα γαϊδούρια. Δυστυχώς έπρεπε να φύγουμε. Μπήκαμε στο πούλμαν και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Μου άρεσε πάρα πολύ! Ελπίζω κάποτε να ξαναπάω!

Μαριάννα

Την Τετάρτη 25 Μαΐου επισκεφτήκαμε με την τάξη μου και την άλλη τάξη της πέμπτης τη Γαϊδουροχώρα. Εκεί ήταν ένα μέρος το οποίο είχε διάφορα ζώα όπως κότες, γάτες, σκύλους, χήνες, πάπιες και φυσικά γαϊδούρια. Μάθαμε αρκετά πράγματα για τα γαϊδούρια, συστηθήκαμε, γίναμε φίλοι και στο τέλος τα χτενίσαμε. Επίσης μια γαϊδούρα είχε γεννήσει ένα μικρό γαϊδουράκι που ήταν τόσο γλυκό και μας είπαν ότι όλα τα γαϊδούρια γεννάνε ένα μικρό, πολύ σπάνια δύο. Πέρασα πολύ ωραία και θα πρότεινα να πάνε κι άλλα σχολεία, ήταν πραγματικά τέλεια! Θα ήθελα να ξαναπάω!

Μαρία

Την Τετάρτη το πρωί φύγαμε από το σχολείο για να πάμε στη Γαϊδουροχώρα, ένα μέρος στο Κορωπί. Ήταν μια διαδρομή 45 λεπτών. Περάσαμε από πολλά μέρη και βλέπαμε συνέχεια έξω από το παράθυρο. Βγάλαμε πολλές φωτογραφίες στη διαδρομή και περάσαμε ωραία στο πούλμαν. Όταν βγήκαμε χαιρετήσαμε τους ανθρώπους εκεί και αρχίσαμε το πρόγραμμα. Αρχικά χωριστήκαμε σε ομάδες και μας πήραν κάποιοι κύριοι και κάποιες κυρίες. Η δικιά μας κυρία μας εξήγησε πολύ ωραία για την τροφή των γαϊδουριών, την καταγωγή τους, τις αρέσκειες και τις δυσαρέσκειές τους, τα ονόματά τους, Ισίδωρος , Πεπίτο, Μαριάννα, Λιλή, Ρέα, Ευτυχία, Λεμονιά, Μανού, Μανταλένα, Γεράσιμος, Σεβάχ, Αρτέμης. Μας είπαν επίσης για τα μουλάρια, το βάρος των ζώων, τα πέταλα, τις άμαξες, και πολλά άλλα. Μόλις τελείωσε το πρώτο μέρος, δηλαδή η θεωρία, κάναμε πικνίκ. Ήμασταν πολύ οργανωμένοι και φάγαμε πολύ καλά! Όταν τελειώσαμε το φαγητό περάσαμε στο δεύτερο μέρος, στην πράξη. Μπήκαμε στο μαντρί με τα γαϊδούρια και τα φροντίσαμε. Τα βουρτσίσαμε και τους κάναμε μασάζ. Τα χαϊδέψαμε και τα φωτογραφίσαμε. Είδαμε τα τεράστια δόντια τους και τα γνωρίσαμε καλύτερα. Η Στελλίνα βρήκε δυο συμπατριώτισσές της από τα Τρίκαλα, την Ευτυχία και τη Λεμονιά. Εγώ φρόντισα τη Λεμονιά. Την αγάπησα και δεν ήθελα να φύγω από κοντά της. Βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και μπήκαμε στο πούλμαν για το σχολείο. Μόλις φτάσαμε ήταν η ώρα να φύγουμε για το σπίτι. Πέρασα τέλεια και θα ήθελα να ξαναπάω.

Ηλιάνα

OUR VISIT TO DONKEYLAND

Panagiotis Makris

 

gaidourohora 8Last Wednesday, we visited Donkeyland (www.gaidourohora.gr). Donkeyland is an organisation which tries to help donkeys and look after them.

Donkeyland was like a farm with donkeys, south of Athens, near Koropi. When we arrived there, first we were divided into groups of 9-11 kids. With our team, we saw and stroked the donkeys and we learned where each donkey came from. For example, a donkey called Isidoros had managed to come to Greece from France. The leader of the donkeys was a young female whose name was Manto. We also saw that next to the donkeys was a baby with its mother.

Then we learned about the food that donkeys eat and we went inside a room where we saw pictures about horses, donkeys, zebras and other animals that belong to the same family (Equidae). At Donkeyland, there were also hens and ducks.

After that, we went for a picnic and we shared the food we had. The only thing I didn’t like was that the whole of E2 had a picnic together, but we (E1) had lunch in separate groups.

Finally, we groomed the donkeys. The donkeys were very active and not lonely, anymore!

It was a unique experience and I hope that Donkeyland will continue protecting donkeys.

Σχολιάστε

Top