Ο αγώνας για το Δίκιο, για την Εθνική Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια

Συνέντευξη του κ. Σαλονικίδη στην Ναταλία Κιρμιζή

Ο Δημήτρης Σαλονικίδης είναι Διδάκτωρ Φιλολογίας, εκπαιδευτικός στο 1ο Πρότυπο ΓΕΛ «Μανόλης Ανδρόνικος».

Ποια ακριβώς ήταν η δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» για τα διακόσια (200) χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821;

Στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σκεφθήκαμε με άλλους τρεις συναδέλφους (κκ. Γραμματικοπούλου, Γρηγοριάδου, Μιχαηλίδου) να υλοποιήσουμε μια δράση με παιγνιώδη χαρακτήρα, ώστε να είναι πιο προσιτή στους μαθητές και να ξεφεύγει από το τυπικό πλαίσιο εορτασμού τέτοιων επετείων. Η δράση περιελάμβανε τέσσερα παιχνίδια, τρία ομαδικά και ένα ατομικό: τα δύο ήταν παιχνίδια γνώσεων με θέμα τη Γεωγραφία και την Ιστορία της Επανάστασης που υλοποιήθηκαν μέσα από τη διαδικτυακή εφαρμογή Kahoot, το τρίτο ήταν ένα παιχνίδι γνώσεων που αφορούσε τραγούδια σχετικά με την Επανάσταση (οι μαθητές καλούνταν να βρουν τη λέξη που έλειπε από τους στίχους ενός τραγουδιού) και το τέταρτο ήταν ένα ατομικό παιχνίδι γνώσεων με αφορμή την αποτύπωση της Επανάστασης στην Τέχνη. Όλα τα παιχνίδια υλοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε για τα μαθήματά μας σε ώρες του ωρολογίου προγράμματος.

Τι μπορεί να σημαίνει για τους νέους σήμερα, αλλά και γενικότερα για τους Έλληνες πολίτες, η Ελληνική επανάσταση;

Το 1821 οι Έλληνες αποδείξαμε ότι ο αγώνας για το Δίκιο, για την Εθνική Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια είναι ένας αγώνας ιερός τον οποίο πρέπει να δίνει κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους. Το σημαντικότερο όμως μήνυμα που έδωσαν οι Έλληνες είναι ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να δίνεται ακόμη και όταν τα αντικειμενικά δεδομένα (εσωτερικές καταστάσεις, διεθνείς συγκυρίες) είναι εναντίον σου. Όταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, τίποτε δεν προμήνυε το νικηφόρο τέλος του. Κι επειδή και σήμερα οι νέοι βομβαρδίζονται από την ιδεολογία του «ψυχρού ρεαλισμού», ας έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι ο αγώνας για την Ελευθερία και το Δίκιο – ή αλλιώς, ο αγώνας εναντίον όσων καταστρατηγούν την ατομική και εθνική μας Ελευθερία και επιβάλλουν το άδικο – είναι πάντα κερδισμένος. Γιατί η μεγαλύτερη νίκη του ανθρώπου είναι να νικήσει τους φόβους του και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του.  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης