Η ελευθερία

Συνέντευξη της κας Βασιλικής Γκράτζιου στην Ναταλία Κιρμιζή

Η κα Βασιλική Γκράτζιου είναι Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, εκπαιδευτικός στο 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Μανόλης Ανδρόνικος

 

Στο 1ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» θα πραγματοποιηθεί κάποιου είδους αφιέρωμα για την Ελληνική επανάσταση του 1821;

Στo -διαδικτυακό- σχολείο μας  φέτος, με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, προετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί την  παραμονή της 25ης Μαρτίου εκδήλωση με τίτλο:

«25η Μαρτίου 1821- 2021: 200 χρόνια. Αφιέρωμα στην Ελευθερία»

Αφιερωμένη στην Ελευθερία η φετινή μας γιορτή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, επικεντρώνεται στην έννοια αυτή σε κείμενα φιλοσοφικά, πολιτικά, ποιητικά αλλά και σε μουσικά και σε εικαστικά έργα σύγχρονων και μεταγενέστερων Ελλήνων και φιλελλήνων.

Τη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση οργανώνουμε με μαθήτριες και μαθητές του τμήματος Β2, με τη βοήθεια και της κ. Δ. Ποιμενίδου, με την οποία συνεργαστήκαμε. Παρουσιάζουν κείμενα (με τη σειρά που θα ακουστούν) οι:

Ηλέκτρα Ντόλιου, Ελένη Μπατσή, Βασιλική Μαντζαρλή, Ναταλία Κιρμιζή, Βαρβάρα Μπατσή, Μαργαρίτα Κούτσαρη, Μαρία Κλειτσιώτη, Ήλια Μουζάντι- Τσακίρη, Θοδωρής Μουρατίδης.

Τραγουδά o απόφοιτος του σχολείου μας, δευτεροετής φοιτητής της Ιατρικής, Αρσένης Κλέων Χρίσκος.

Η  εκδήλωση συνδέεται με το θέμα της ελευθερίας,  που μας απασχόλησε στο πλαίσιο του μαθήματος της Φιλοσοφίας αλλά και με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εuropas, στο οποίο συμμετέχει φέτος  το σχολείο μας.

Η προετοιμασία της εκδήλωσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη φέτος λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως η απόσταση και οι πρόβες μέσω Webex . Η προθυμία όμως, η υπομονή και η συνέπεια όλων όσων συμμετέχουν διευκόλυνε την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης υλικού και των ηχογραφήσεων  και τελικά την δημιουργία ενός βίντεο, που θα προβληθεί στις 24 Μαρτίου. Τους ευχαριστώ θερμά όλους και όλες και εύχομαι η επόμενη σχολική χρονιά να μας βρει στον φυσικό μας χώρο.

Πιστεύετε ότι η Ελληνική επανάσταση του 1821 έχει κάποια απήχηση στη σημερινή εποχή;

Εκτός από την αναμφισβήτητη συμβολή της στην ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μας θυμίζει τι συμβαίνει, όταν  δρούμε ενωμένοι. Η περίπλοκη αυτή  ιστορική περίοδος με τις φωτεινές και τις σκοτεινές της στιγμές  διδάσκει. Η επέτειος των 200 χρόνων μπορεί να αποτελέσει  έμπνευση, μια διπλή παρακαταθήκη για τους σύγχρονους Έλληνες για ελευθερία και συλλογική ευθύνη. Αυτή είναι και η θέση του καθηγητή του Α.Π.Θ. Γ. Μουρέλου, όπως διατυπώνεται σε λόγο που εκφώνησε στις 25 Μαρτίου  του 1978. Με απόσπασμα από τον λόγο αυτόν θα κλείσει η φετινή μας γιορτή.

Εικόνα: Η Ελλάς ευγνωμονούσα,1858 – Θεόδωρος Βρυζάκης (1819 -1878). Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Παράρτημα Ναυπλίου.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης