Η Καρδιά εκπέμπει SOS!!!

  της Δέσποινας Παπαζιώγα

Ο αριθμός περιστατικών καρδιακής ανακοπής στην Ευρώπη ανέρχεται ετησίως στα 700.000, εκ των οποίων μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων (5–10%) επιβιώνει, εξαιτίας της καθυστέρησης παροχής πρώτων βοηθειών  (Άγγου, και συν.). Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν για να σώσουν ένα θύμα τέτοιου επεισοδίου.

Για αυτόν τον λόγο, το 2015-16 εθελοντές με εμπνευστές τον Αναστάση Στεφανάκη και την  Κατερίνα Κακάνη δημιούργησαν την οργάνωση ‘‘Kids Save Lives, η οποία αποτελείται από εθελοντές, που εκπαιδεύουν ενήλικες, αλλά κυρίως παιδιά, πάνω στην παροχή πρώτων βοηθειών. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζεται πολύτιμος χρόνος, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Οι τέσσερις στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

  1. Εκπαίδευση
  2. Απινιδωτές
  3. Διάσωση
  4. Τεχνολογία

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ πραγματοποιείται πάνω στην παροχή ΚΑΡΠΑ όπως και την πρόληψη και αντιμετώπιση τραυμάτων.

Σχετικά με τους ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ, οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν σωτήριοι για άτομα που χρειάζονται ΚΑΡΠΑ, πέρα από τη διάδοση και τοποθέτησή τους σε διαφορετικά σημεία, έχει δημιουργηθεί και ένας χάρτης που απεικονίζει όλους τους καταχωρημένους απινιδωτές, στον οποίο μπορούμε να ανατρέχουμε, όταν υπάρχει ανάγκη (KIDS SAVE LIVES, n.d.). Σε αυτόν τον χάρτη μπορεί να συνδεθεί ο καθένας μας και να καταχωρήσει κάποιον απινιδωτή που δεν υπάρχει ήδη.

Επίσης, άτομα που έχουν εκπαιδευτεί (ακόμα και παιδιά!) οργανώνονται σε ομάδες και αποτελούν τους Πρώτους Ανταποκριτές, οι οποίοι θα αναλάβουν τη ΔΙΑΣΩΣΗ, μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.

Στην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, εκτός από τον χάρτη απινιδωτών, εντάσσεται και η πολύγλωσση εφαρμογή iSAVElives App. Την εφαρμογή αυτή θα μπορούν να έχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση, η οποία θα προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές έκτακτης ανάγκης (166-112), θα ειδοποιεί τους First Responders, επαγγελματίες υγείας εκτός υπηρεσίας και πιστοποιημένους πολίτες, όταν προκύψει κάποιο επείγον περιστατικό και, επιπλέον, θα παρέχει καθοδηγούμενη ΚΑΡΠΑ και την τοποθεσία του πλησιέστερου διαθέσιμου Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AEDs) (KIDS SAVE LIVES, n.d.).

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού έχουν αρχίσει από τα πρώτα κιόλας χρόνια να φαίνονται, καθώς υπάρχουν αρκετά παραδείγματα παιδιών που εφάρμοσαν όσα είχαν διδαχθεί σώζοντας ζωές. Ο Αναστάσης Στεφανάκης ανέφερε ότι «Ένας Έλληνας, ο μέσος Έλληνας, όταν δει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής κάτω στο δρόμο, έχει δεύτερες σκέψεις: «αν πάω να βοηθήσω μήπως μου κάνουν μήνυση;», μήπως δεν τα καταφέρω;», «μήπως θα του κάνω κακό;». Όμως, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτε. Τα παιδιά δεν έχουν τέτοιες δεύτερες σκέψεις και κάνουν αυτό ακριβώς για το οποίο εκπαιδεύτηκαν»  (parallaxi, 2021).

Θα είσαι, επομένως, απλός παρατηρητής ή θα δράσεις; Θα είναι εφησυχασμένη η συνείδησή σου, αν γνωρίζεις ότι δεν προσπάθησες καν να σώσεις εκείνη τη ζωή; Όχι μόνο επιτρέπεται να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει: «Απλέ πολίτη κάνε έστω κάτι όταν ένας συνάνθρωπος σου κινδυνεύει. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτα». Ακόμα και να έχεις την καλή πρόθεση όμως, γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις; Για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε όλοι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σε περίπτωση που μας τύχει το οτιδήποτε…

 

 

Βιβλιογραφία

KIDS SAVE LIVES. (n.d.). KIDS SAVE LIVES. Ανάκτηση 11 14, 2021, από ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ: https://kidssavelives.gr/poioi-eimaste/

KIDS SAVE LIVES. (n.d.). KIDS SAVE LIVES. Ανάκτηση 11 27, 2021, από ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ: https://kidssavelives.gr/aed/

parallaxi. (2021, 2 11). parallaxi. Ανάκτηση 11 14, 2021, από «I save lives»: Η εφαρμογή που θα καλεί το 166 σε επείγοντα περιστατικά: https://parallaximag.gr/epikairotita/save-lives-efarmogi-pou-tha-kalei-to-166-se-epeigonta-peristatika

Άγγου, Μ., Φυντανίδου, Β., Πάντου, Ε., Παγιόπουλος, Κ., Πολυμέρου, Κ., Χάνδος, Ά., & Γροσομανίδης, Β. (n.d.). Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Στο ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (σ. 14). Ανάκτηση 11 17, 2021, από https://anesthesia.gr/download/TOMOS_24/020_GROSOMANIDHS.pdf

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης