Για μια αγκαλιά σε ένα αδέσποτο

της Δάφνης Τζάτζη

Η αλληλεγγύη και η προστασία που πρεσβεύει ο εθελοντισμός δεν περιορίζεται στους ανθρώπους. Αν το καλοσκεφτούμε όλοι μας βλέπουμε τις πολυάριθμες διαφημίσεις σχετικά με τη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα αδέσποτο ή τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που αντιληφθούμε κακοποίηση κάποιου ζώου αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν κάτι περισσότερο … Υπάρχουν στη πραγματικότητα πολλοί τρόποι να προσφέρουμε – γιατί καλά τα “repost” της φιλοζωικής στο instagram αλλά σίγουρα μπορούμε να προβούμε και σε κάτι πιο αποτελεσματικό – και μπορεί ο καθένας με λίγο ψάξιμο να μάθει σε τι έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει.

Γιατί είναι το θέμα της προστασίας των ζώων σημαντικo? Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα για να πείσει κάθε αναγνώστη αλλά για τη προσπάθεια και μόνο ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια γεγονότα

Ποιος δεν αντικρίζει κάθε σχεδόν μέρα την εικόνα της ίδιας του της γειτονιάς γεμάτη αδέσποτα; Και για όποιον την αγνοούσε μέχρι τώρα η καραντίνα θα πρέπει να ήταν μεγάλο σοκ. Ο εγκλεισμός στο σπίτι, που σε ανάγκαζε να προσέχεις την παραμικρή λεπτομέρεια κοντά στο σπίτι σου για να ασχολείσαι με κάτι, ανασχημάτισε την οπτική πολλών στο θέμα των πολλαπλασιασμού των αδέσποτων. Με την καραντίνα λοιπόν, οι τιμές υιοθεσίας σκύλων αυξήθηκαν κατά 140 %  μόνο τους πρώτους μήνες του lockdown στην Ελλάδα.  Όμως όταν επέστρεψε ένα μεγάλο ποσοστών των νέων ιδιοκτητών στους πραγματικούς του ρυθμούς συνειδητοποίησαν πως δεν είχαν τελικά τη δυνατότητα να φροντίζουν ένα κατοικίδιο. Για τους επόμενους μήνες και μέχρι πρόσφατα ( από τον Φεβρουάριο 2020 ) τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: κίνηση στις σελίδες “ giving back your dog” , αύξηση των περιστατικών κακοποίησης ενάντια σε κατοικίδια και φυσικά στην εγκατάλειψη πολλών στους δρόμους. Τις συνέπειες τις βιώνουμε ακόμα ,έναν χρόνο αργότερα.

Τι μπορώ να κάνω ? ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ. Η ασφάλεια των ζώων και η ποιότητα ζωής τους είναι καθήκον και μας αφορά όλους. Μπορείς και μόνο γνωρίζοντας τη νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων να συμβάλλεις στη προστασία τους. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές δράσεις της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας Καθώς και άλλων μικρότερων οργανώσεων (καταφύγια ,σωματεία, σύλλογοι , εταιρείες και ομίλους που ασχολούνται με την προστασία των ζώων) που απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας. Αν υπάρχει ενδιαφέρον η αναζήτηση της “κατάλληλης” ενασχόλησης δεν είναι καν τόσο χρονοβόρα. Ειδικότερα, σε ότι αφορά εφήβους η πληροφόρηση είναι πολύ εύκολη  με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λογαριασμοί για υιοθεσίες ζώων , εθελοντικών δράσεων ή και απλώς λογαριασμοί που ασχολούνται με θέματα κοινωνικής φύσης είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση αυτού του είδους εθελοντισμού !

ΔΡΑΣΕ. Μπορείς να ενισχύσεις τις φιλοζωικές δράσεις διαλέγοντας τι ταιριάζει στον χρόνο, στο πρόγραμμα και στην οικονομική δυνατότητα που διαθέτει. Οι πιο “ανοιχτές” δραστηριότητες εθελοντισμού ανάλογα και με το ποσοστό προσφοράς των εθελοντών είναι οι εξής  :

  • Δωρίζοντας ζωοτροφές για τους σκύλους και τις γάτες που περιθάλπονται, φάρμακα (zylapour, milteforan), μηνιαία η τριμηνιαία χάπια για αποπαρασίτωση, ειδικές τροφές για κουτάβια, γέρικα, νεφροπαθή κ.λπ., καθώς και τα απαραίτητα για τα ιπποειδή: σανό (τσαΐρι), πάστα αποπαρασίτωσης, μείγμα ζωοτροφής και hoof oil για τις οπλές,
  • παίρνοντας μέρος σε bazaar φιλοζωικών οργανώσεων,
  • συμμετέχοντας ως γραφίστας , κειμενογράφος , φωτογράφος , κινηματογραφιστής… κ.α. για την διάδοση υλικού των δράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  •  γίνοντας μέλος των ομάδων εθελοντισμού και συνεισφέροντας σε καταφύγια εκπαιδεύοντας και περιποιώντας τα ζώα που βρίσκονται εκεί.

Περισσότερες πληροφορίες για την εύρεση εθελοντικών ομάδων:  Οργάνωσε τη Δράση σου. Βρες τη Φιλοζωική σου! | filozoikes.gr

Πηγές

Δήμος Θεσσαλονίκης. Τμήμα Εθελοντισμού και Νεολαίας . Προσπέλαση 4/12/2021.

Κόκορη, Α. (2020). Πώς να βοηθήσεις τα ζώα που υποφέρουν. Περιοδικό LiFO. Προσπέλαση 4/12/2021.

The LifoTeam. (2021) Όλο και περισσότεροι προσπαθούν να δώσουν τους σκύλους που πήραν στο lockdown | LiFO. Περιοδικό LiFO. Προσπέλαση 4/12/2021.

Εκδηλώσεις (filozoiki.gr)

ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (petshopmarko.gr)

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης