της Ανδριάνας Χονδροκώστα
Στη σημερινή εποχή περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στα social media, ιδιαίτερα οι νέοι, που «scrollάρουμε» για ώρες στο TikTok και το Instagram. Συχνά συναντάμε αρνητικά σχόλια, κυρίως για την εμφάνιση. Τι ωθεί, όμως, κάποιον να τα δημοσιεύσει;
Ο βασικότερος λόγος είναι οι προσωπικές ανασφάλειες. Οι περισσότεροι, όταν κοιτάζουμε τον καθρέφτη, σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε. Όταν κάποιος δεν νιώθει άνετα με ένα χαρακτηριστικό του, είναι λογικό να το παρατηρεί και στους άλλους. Αν δει χρήστες που δείχνουν συμφιλιωμένοι με την εικόνα τους, μπορεί να αισθανθεί ζήλεια, η οποία μετατρέπεται σε αρνητικότητα. Τα «hate comments» συχνά αντανακλούν την έλλειψη αυτοπεποίθησης αυτού που τα γράφει.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Πολλοί σχολιάζουν αρνητικά για να γίνουν αποδεκτοί. Σε μια κοινωνία όπου το bullying είναι συχνό, αρκετοί νέοι πιστεύουν πως για να αρέσουν πρέπει να μειώνουν τους άλλους. Μερικές φορές, μάλιστα, «εξαναγκάζονται» από συνομηλίκους να το κάνουν, για να μη γίνουν οι ίδιοι στόχος.
Επιπλέον, η οικογένεια παίζει ρόλο. Ένας έφηβος που μεγαλώνει σε περιβάλλον όπου όλα του τα λάθη κατακρίνονται, ίσως πιστεύει πως η αυστηρή κριτική είναι φυσιολογική. Αν έχει μάθει ότι η τελειότητα είναι απαραίτητη για αποδοχή, μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και άλλους χρήστες, κάνοντας σκληρά σχόλια.
Όποια κι αν είναι η αιτία, ο ψυχολογικός αντίκτυπος στο θύμα είναι πάντα σημαντικός. Μια προσβολή, ακόμα κι αν γίνεται για κοινωνική αποδοχή, μπορεί να χαμηλώσει την αυτοεκτίμηση του δέκτη και, αν τα σχόλια είναι πολλά, να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονικές σκέψεις.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο καθένας να δουλέψει με τον εαυτό του, μόνος ή με τη βοήθεια ειδικού, ώστε να μην αισθάνεται την ανάγκη να μειώσει άλλους. Παράλληλα, η επιμόρφωση των μαθητών γύρω από την ευγένεια και η αυστηρότερη εφαρμογή πολιτικών προστασίας στα social media θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση. Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι άνθρωποι και το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.