«Παράλληλα με τα περήφανα και αντρειωμένα λόγια του (Διγενή) εκφράζεται και η (ατελέσφορη) επιθυμία του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια της ύπαρξης του»

Ο Διγενής ψυχομαχεί, έργο του ζωγράφου Δημήρη Σκουρτέλη.
Πηγή: Σκέψεις και ζωγραφική
Ο Διγενής ψυχομαχεί, έργο του ζωγράφου Δημήρη Σκουρτέλη. Πηγή: Σκέψεις και ζωγραφική

«Παράλληλα με τα περήφανα και αντρειωμένα λόγια του (Διγενή) εκφράζεται και η (ατελέσφορη) επιθυμία του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια της ύπαρξης του». 

Η παραπάνω άποψη απεικονίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για την ανθρώπινη φύση, ιδιαίτερα μέσα από το πρίσμα του μύθου του Διγενή Ακρίτα.Τα περήφανα και αντρειωμένα λόγια του Διγενή. Ο Διγενής Ακρίτας αποτελεί έναν μύθο και έναν ήρωα που συνδέεται με την αρχαία ελληνική ηρωική παράδοση. Οι λόγοι και οι πράξεις του είναι συχνά εμπνευσμένοι από αρχές όπως η τιμή, η γενναιοδωρία και η ανδρεία. Έτσι, τα λόγια του Διγενή αντιπροσωπεύουν την υπερηφάνεια και τη δύναμη του ήρωα, καθώς και τις αξίες που υπερασπίζεται.Η ατελέσφορη επιθυμία του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια της ύπαρξής του: Αυτό το στοιχείο υποδηλώνει τη συνεχή αναζήτηση και προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τα φυσικά, πνευματικά και κοινωνικά του όρια. Αν και αυτή η επιθυμία είναι ατελέσφορη, δηλαδή συχνά δύσκολο να επιτευχθεί πλήρως, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την προσπάθεια και την εξέλιξη του ανθρωπου.Συνολικά η  άποψη αναδεικνύει τον αγώνα του ανθρώπου για να εκφραστεί και να εξελιχθεί πέρα από τα συνηθισμένα και τα προφανή παραθετόντας τον Διγενή ως συμβολή αυτής της ανθρώπινης προσπάθειας.

Ιωάννα;

Αφήστε το σχόλιο σας στο "«Παράλληλα με τα περήφανα και αντρειωμένα λόγια του (Διγενή) εκφράζεται και η (ατελέσφορη) επιθυμία του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια της ύπαρξης του»"

Σχολιάστε

Top