Τα οφέλη του αθλητισμού

Αθλητισμός είναι η συστηματική ενασχόληση και επίδοση  σε αθλητικά αγωνίσματα. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είτε αφορά κάποιο ατομικό είτε κάποιο ομαδικό άθλημα ωφελεί το άτομο τόσο στη σωματική όσο και την πνευματική και ψυχική υγεία του. Ειδικότερα :

  1. Η συστηματική άθληση γυμνάζει το σώμα , συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση και στη διατήρηση ενός καλοσχηματισμένου σώματος, στη μυϊκή ενδυνάμωση, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, προσφέρει ευεξία και ωφελεί ποικιλοτρόπως την υγεία. Συγκεκριμένα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της παχυσαρκίας ,των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
  2. Σε πνευματικό επίπεδο οξύνει την κρίση και την αντίληψη του αθλητή, εφόσον κάθε άθλημα απαιτεί από το άτομο να κατανοεί τους κανόνες, να τους εφαρμόζει και να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα.
  3. Συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, καθώς ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του ατόμου βελτιώνοντας τις δεξιότητές του. Επίσης, ενισχύει την αυτοπειθαρχία , γιατί μαθαίνει να υπακούει σε κανόνες, να έχει μέτρο και να είναι συνεπής σε συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την διάρκεια της προαγωνιστικής περιόδου. Επιπλέον, μαθαίνει να διαχειρίζεται και να καταπολεμά το άγχος σε κάθε αγωνιστική αναμέτρηση. Και το πιο σημαντικό από όλα, μαθαίνει να αποδέχεται και να συμφιλιώνεται με την ήττα, να μην παραιτείται, να θέτει υψηλότερους στόχους  και με τη συστηματική προσπάθεια και τον κοπιώδη αγώνα  να τους κατακτά.
  4. H φυσική δραστηριότητα είναι ένας υγιής τρόπος ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Είναι  ένας πιο εποικοδομητικός τρόπος εκτόνωσης της ενέργειας του ατόμου και αποφόρτισης από την ένταση και τους αγχώδεις , απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας του, από το να επιλέγει να καθίσει στον καναπέ του μπροστά από μια οθόνη ,που του κάνει πλύση  εγκεφάλου ή να ασχολείται ατελείωτες ώρες με το κινητό. Μετά την αθλητική δραστηριότητα , το άτομο έχει καλή διάθεση , ενέργεια, ευφορία και καθαρότητα σκέψης.
  5. Αν το άτομο συμμετέχει σε ομαδικό άθλημα  καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, το αίσθημα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της εκτίμησης του συναθλητή του, μαθαίνει να μετριάζει το εγώ του και τον ενδιαφέρει το καλό , η πρόοδος και η εξέλιξη της ομάδας.
  6. Αποτελεί μέσο κοινωνικοποίησης, αφού  το άτομο έρχεται σε επαφή με καινούργια πρόσωπα, κάνει νέες γνωριμίες και συνάπτει δεσμούς φιλίας με συναθλητές του.
  7.  Μέσα από τον αθλητισμό διδάσκονται ανώτερες αξίες , όπως της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς συναγωνισμού.
  8.  Ο αθλητισμός ως πολιτιστική δραστηριότητα αμβλύνει τις αντιθέσεις των λαών και συμβάλλει στη συναδέλφωσή τους.
  9. Τέλος , οι αθλητικές επιδόσεις αποτελούν τιμή όχι μόνο για τον αθλητή αλλά και για την πόλη -χώρα που εκπροσωπεί, διότι με αυτόν τον τρόπο προβάλλεται διεθνώς.

 

Συμπερασματικά, ο αθλητισμός είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για δημιουργική και γόνιμη αξιοποίηση του λιγοστού ελεύθερου χρόνου. Πρέπει όλοι, μικροί και μεγάλοι, να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αθλητικός στίβος λειτουργώντας σωστά προετοιμάζει τα άτομα για τον κοινωνικό στίβο, καθώς ο αθλητής που σέβεται τον συναθλητή του, σέβεται αύριο χωρίς διακρίσεις και τον συνάνθρωπό του.

Βουτσιλάκου Δήμητρα

Βιβλιογραφία :https://latistor.blogspot.com/2015/08/blog-post_17.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης