25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

falir1

Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που μας απασχολεί και μας ανησυχεί είναι η βία κατά των γυναικών ,που δυστυχώς αντί να εξασθενεί με τα χρόνια και έπειτα από όλες τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται, βλέπουμε ότι αυξάνεται. Καθημερινά γυναίκες γίνονται θύματα σωματικής ,ψυχολογικής, οικονομικής και σεξουαλικής βίας, χωρίς να το γνωρίζουμε και έτσι, χωρίς να μπορούμε να τις βοηθήσουμε.

Γι” αυτόν το λόγο το 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει αυτό το σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

                                                                                        

Η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981,αλλά οριστικοποιήθηκε το 1999,ως φόρος τιμής στην απάνθρωπη και φριχτή δολοφονία των 3 αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών, από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν 4 κόρες ενός πλουσίου επιχειρηματία, που έζησαν άνετα παιδικά χρόνια, παντρεύτηκαν και ζούσαν μία καλή και όμορφη ζωή μέχρι την άνοδο του δικτάτορα Τρουχίγιο στην εξουσία. Τότε, ολόκληρη σχεδόν η περιουσία τους χάθηκε και οι ίδιες εισήλθαν στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσω ενός θείου τους.

Μάλιστα, σχημάτισαν το αντιστασιακό Κίνημα της 14ης Ιουνίου με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα και έγιναν γνωστές ως “Πεταλούδες”. Παρ’ ότι η δράση τους είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση των συζύγων του, οι οι ίδιες συνέχισαν την αντιστασιακή τους δράση. Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις από τις τέσσερις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

Ο θάνατός τους προκάλεσε μεγαλύτερη οργή για το δικτατορικό καθεστώς, ενώ λίγους μήνες μετά, το 1961 ο δικτάτορας Τρουχίγιο δολοφονήθηκε.

                                                                                     

Γνωρίζετε ότι …

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία

Είναι σημαντικό αν γίνουμε μάρτυρες ενός τέτοιου περιστατικού να το καταγγείλουμε!!!

Γι αυτό, εάν έχετε προσέξει κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά προς κάποιον γύρω σας ή αν συμβαίνει σε εσάς μην διστάσετε να ΜΙΛΗΣΕΤΕ.

            

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΥΝΕΛΕΞΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΛΙΔΕΣ:

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ BINTEO – zacharonews.gr

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (Video) – AgrinioTimes.gr

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – CNN.gr

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – neolaia.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης