Καλώς ήρθατε στον νέο αληθινό κοσμο…

Η λέξη κολτάν είναι συντομογραφία των λέξεων  κολόβιο  και  Ταλάντιο. Το κολτάν είναι ένα πολύ σκληρό μετάλλευμα (μείγμα οξειδίων) που τήκεται στους  2996°C  και έχει διπλάσια αντοχή από τον χάλυβα. Στις μέρες μας τα 80% της εξόρυξης προέρχεται από το Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) που βρίσκεται στην Κεντρική  Αφρική και το εργατικό κόστος είναι ελάχιστο αφού τα ημερομίσθια είναι πολύ χαμηλά. Ποιοι εργάζονται στην εξόρυξή του; Αυτοί που είναι ανάπηροι και δε μπορούν να πολεμήσουν στους πολλούς εμφύλιους πολέμους, οι φορείς του AIDS και φυσικά τα παιδιά. Η εργασία είναι καταναγκαστική και όποιος δεν εργάζεται  βασανίζεται ή εξαφανίζεται…Το κολτάν καταλήγει από τα ορυχεία σε ειδικά ανταλλακτήρια που ελέγχονται από κερδοσκόπους . Οι ξένοι αγοράζουν το μετάλλευμα  και το στέλνουν σε διάφορες χώρες  μέσω της Ρουάντα. Η συνολική ποσότητα που παράγεται αγοράζεται από τρείς εταιρείες: Cabot (HΠA) – HC Starc (Γερμανία) και Nigncxia (Κίνα) που είναι οι μόνες που μπορούν να μετατρέψουν το κολτάν σε σκόνη ταλαντίου. Η σκόνη αυτή αγοράζεται από τις Nokia, Motorola, Compaq, SONY και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Το κολτάν  εξορύσσεται  με γυμνά χέρια και στην μαύρη άμμο περιέχεται ουράνιο . Δηλαδή η άμμος είναι ραδιενεργή και έτσι οι άνθρωποι πεθαίνουν μαζί με το περιβάλλον.  Χρησιμοποιείται για να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση της ενέργειας των μπαταριών  και να λυθεί το πρόβλημα της διάρκειάς τους .  Έτσι μικραίνουν οι διαστάσεις των κινητών τηλεφώνων και μεγαλώνει  η διάρκεια των ζωής των μπαταριών.  Η τιμή του αυξήθηκε ραγδαία μετά την εξάπλωση του PlayStation.

Κλείνοντας  θα πρέπει να τονίσουμε ότι, όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας ή χαρίζουμε ένα PlayStation στα παιδιά μας ,για να σκοτώνουν φανταστικούς εξωγήινους από το δωμάτιό τους, να θυμόμαστε ότι τα παιδιά στο Κονγκό στέλνονται με τη βία στα ορυχεία για ένα κομμάτι ψωμί και φυσικά δεν είναι καθόλου ευτυχισμένα.

41094

 

Πηγες:  Https://www.metalleiachalkidikis.gr

 Https://www.tapolitika.gr

Https:// www.oryktowploutos.net

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης