Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες – Ο πρόσωπος

Το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα την περίοδο της αποκριάς.  Δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας και χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο.

Το έθιμο αυτό χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνιση αυτών που συμμετέχουν.  Υπάρχουν κανόνες τέλεσης του εθίμου. Αποτελείται μόνο από νέους άνδρες και τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) την υποδύεται πάντα άνδρας.

Κρατά τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας όπου αγωνιστές μεταμφιέζονταν και χόρευαν στην πλατεία και οι προύχοντες τους έδιναν κρυφά χρήματα για τον αγώνα.

Οι Ναουσαίοι ντύνονται γενίτσαροι, φορούν το «πρόσωπο» για να μην τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι και το «θώρακα» με ασημένια κέρματα για να μην τους χτυπήσουν.

Μαζεύονται από σπίτι σε σπίτι με το λυπητερό ήχο του ζουρνά για να πάνε στο δημαρχείο να πάρουν την άδεια.  Μαζί τους και η «μπούλα», άντρας ντυμένος νύφη.

Μετά γενίτσαροι και μπούλες κάνουν το γύρο της πόλης μεταδίδοντας με το χορό τους τα μυστικά του αγώνα.

 Δημήτρης Σερέτης (Δ΄ τάξη)

IMG-a9907f03d6ed1ba883c463f903603f5f-V

Στα πλαίσια της αποκριάς λοιπόν και για να μελετήσουν το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» σε βάθος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β1 τάξης του σχολείου μας μαζί με τη δασκάλα τους, Κατερίνα Ψυρίδου,  επισκέφτηκαν τα Εικαστικά εργαστήρια της πόλης μας και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχετικό με την κατασκευή του «πρόσωπου».

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος μίλησαν στα παιδιά για το έθιμο και στη συνέχεια παρουσίασαν τη διαδικασία κατασκευής  του πρόσωπου του Γενίτσαρου.

Οι μαθητές έβαψαν με πολύ μεράκι, ακολουθώντας τις οδηγίες,  ο καθένας τον δικό του πρόσωπο.

IMG-d1107ad3db58400e892c978e3440f247-V

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για τους μαθητές.

 

Στο τέλος  βγήκαν  όλοι  μαζί  φωτογραφία με τη  δασκάλα τους   φορώντας το καθένα τον δικό του πρόσωπο!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης