Οι 10 Κυριακές από το άνοιγμα του Τριωδίου ως τη Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες και μηνύματα)

Από το άνοιγμα του Τριωδίου ως το Πάσχα οι Χριστιανοί ζουν μια περίοδο έντονης λειτουργικής ζωής (χαιρετισμοί, προηγιασμένες θείες Λειτουργίες, κατανυκτικά απόδειπνα…).

Με προσευχές, αγρυπνίες, νηστεία, εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία προετοιμάζονται να ζήσουν τα μεγάλα πάθη του Χριστού κατά την Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα των Παθών και κυρίως να γιορτάσουν την ένδοξη Ανάστασή Του.

Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου είναι η Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου. Η εκκλησία μας προβάλλει την αξία της ταπεινοφροσύνης. Προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος.

Telonou_kai_Farisaiou

Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.

2. του ασώτου υιού

Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και στην χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας.

3. της απόκρεω

Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.  Το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει, να ζουν ενάρετα και να κάνουν ελεημοσύνες.

4. κυριακή της τυρινής

Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται την σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός.

Η Κυριακή μετά την Καθαρά Δευτέρα, η πέμπτη Κυριακή του Τριωδίου, είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζουμε τη νίκη της Ορθοδοξίας και την αναστήλωση των εικόνων.

5. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣΑκολουθεί η έκτη Κυριακή, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.  Ο Γρηγόριος ο Παλαμάς ζώντας  μια ζωή γεμάτη προσευχή και νηστεία κέρδισε την αγιότητα.

6. ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Η έβδομη Κυριακή είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης. Οι Χριστιανοί βρίσκονται ήδη στο μέσο της Σαρακοστής. Ο σταυρός του Χριστού μας προβάλλεται ως σύμβολο αγώνα, θυσίας και νίκης του καλού απέναντι στο κακό. Οι Χριστιανοί παίρνουν θάρρος στη θέα του Σταυρού, να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να προσμένουν την Ανάσταση.

7. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΗΝΗΣΗΣ

Ακολουθεί η όγδοη Κυριακή, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος στο βιβλίο του «Η κλίμακα (σκάλα) των αρετών» υποστηρίζει ότι η σωτηρία της ψυχής κατακτιέται κλιμακωτά, σκαλί- σκαλί. Και σε κάθε σκαλί τοποθετεί και μια αρετή, που χωρίς αυτήν δεν μπορεί ο χριστιανός να σώσει την ψυχή του.

8. ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

Η ένατη Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία. Η ζωή της Αγίας διδάσκει σε όλους εμάς τους χριστιανούς ότι όσο αμαρτωλοί κι αν είμαστε, με αληθινή μετάνοια μπορούμε να επιστρέψουμε στο δρόμο του Θεού και να κερδίσουμε από την αρχή όλα όσα είχαμε χάσει και τελικά να σώσουμε την ψυχή μας.

9. OsiaMariaEgiptia

Η δέκατη και τελευταία Κυριακή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι η Κυριακή των Βαΐων. Όλοι οι Χριστιανοί θυμούνται και γιορτάζουν την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου θα ξεκινήσουν τα Άγια πάθη Του, που όμως θα μας οδηγήσουν και στην Ένδοξη Ανάστασή Του.

10. Kyriaki_Vaion

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης