ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Playing with protons”;
Ένα από τα προγράμματα που προσκαλούν εκπαιδευτικούς από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι το «Playing with protons», στις εγκαταστάσεις του CERN (Γενεύη) σε καλοκαιρινό σχολείο στο οποίο η Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία συμμετείχε τον Αύγουστο 2018 (μια από τις/τους 10 επιλεγέντες δασκάλους/ες στην Ελλάδα).
Το πρόγραμμα αυτό το οποίο υλοποιούν όλοι οι εκπαιδευτικοί στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, έχει σκοπό να φέρει κοντά εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητές του CERN και ειδικούς στη διδακτική των φυσικών επιστημών, ώστε να σχεδιάσουν δημιουργικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που θα καλλιεργήσουν τον ενθουσιασμό των παιδιών για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Επίσης υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Έργο CREATIONS. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δρ. Άγγελος Αλεξόπουλος από την ομάδα εκπαίδευσης και επικοινωνίας του πειράματος CMS στο CERN. Την παιδαγωγική επιμέλεια του προγράμματος έχει η εκπαιδευτικός της Σχολής Χιλλ Τίνα Νάντσου.
TI EINAI TO CERN;
Το CERN είναι ένα Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο του είδους του.
Bρίσκεται στα Γαλλοελβετικά σύνορα.
Περίπου 6.500 επιστήμονες δουλεύουν και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του CERN. Οι επιστήμονες αυτοί εκπροσωπούν 500 πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνικότητες.
Έργο του CERN είναι η διερεύνηση των πιο σημαντικών ερωτημάτων για τη Φύση:
v Τι είναι η ύλη;
v Από πού προέρχεται;
v Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα;
Οι φυσικοί αναγνωρίζουν η γενικά αποδεκτή φυσική θεωρία που συνοψίζει τις γνώσεις μας για τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα όπως:
- γιατί στο Σύμπαν επικράτησε η ύλη αντί για την αντι-ύλη
- από τι είναι φτιαγμένη η σκοτεινή ύλη και κατ’ επέκταση η σκοτεινή ενέργεια.
Για να απαντήσει σ” αυτά τα ερωτήματα, το CERN κατασκεύασε έναν νέο επιταχυντή, τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC).
Οι ανιχνευτές που θα μελετήσουν τις συγκρούσεις στο LHC θα είναι πολύ πιο γρήγοροι, αφού θα κατορθώνουν να συλλαμβάνουν περίπου 800 εκατομμύρια συγκρούσεις κάθε δευτερόλεπτο.
Κάθε μια από τις κοινοπραξίες των φυσικών που κατασκεύασαν και λειτουργούν αυτούς τους ανιχνευτές αποτελείται από περισσότερους από 1000 επιστήμονες απ” όλο τον κόσμο.
Οι Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν ενεργά σ” όλη την επιστημονική ζωή του CERN από την ίδρυσή του. Όταν το CERN ιδρύθηκε, στη δεκαετία του ’50, έγινε το πρότυπο Ευρωπαϊκής συνεργασίας. Τώρα, με τον LHC, γίνεται το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο εργαστήριο.
Ο επιταχυντής LHC χρησιμοποιεί μία σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων και μερικούς από τους ισχυρότερους δίπολους και τετράπολους μαγνήτες και κοιλότητες ραδιοσυχνοτήτων, όλα από υπεραγώγιμο υλικό (NbTi) που λειτουργούν σε θερμοκρασία -271.1 βαθμούς Κελσίου.
Το κεντρικό τμήμα του LHC είναι το μεγαλύτερο ψυγείο του Σύμπαντος, λειτουργεί σε θερμοκρασία -271.1 βαθμών Κελσίου, ψυχρότερο και από το μακρινό Διάστημα.
Για να αποκτήσει κάποιος μια ιδέα σχετικά με τον όγκο των δεδομένων που επεξεργάζονται στους υπολογιστές του CERN αρκεί να αναφερθεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από κάθε μεγάλο πείραμα του LHC στη διάρκεια ενός έτους γεμίζουν 100.000 DVD διπλής επίστρωσης, που αν μπουν σε μια στοίβα θα ξεπεράσουν την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Λευκό Ορος (4.810 μέτρα).
Είναι αξιοσημείωτη η συμβολή της έρευνας στη φυσική των σωματιδίων στη δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνίας το οποίο επιτρέπει σε κάθε σχολείο να αποκτήσει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου μέσω ενός μόνο υπολογιστή;
Το CERN παίζει επίσης ένα πολύ μεγάλο ρόλο στην ανώτατη τεχνική εκπαίδευση. Μια ολοκληρωμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υποτροφιών δίνει την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν στο Εργαστήριο πολλοί ταλαντούχοι νέοι επιστήμονες και μηχανικοί. Οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν την καριέρα τους στη βιομηχανία, όπου μέσα από την εμπειρία τους σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας, αποκτούν δεξιότητες και γνώσεις που εκτιμώνται ιδιαίτερα.