Βουλίκας Απόστολος, Γ3
Εξωτερικός συνεργάτης
Είναι αλήθεια λύση η χρέωση;
Είναι γενική αλήθεια πώς ένα από τα πιο επιβαρυντικά προϊόντα για το περιβάλλον είναι οι πλαστικές σακούλες. Όχι μόνο αυτές για τις καθημερινές αγορές αλλά και άλλες όπως των σκουπιδιών και των δώρων.
Πολλά κράτη τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Η Ελλάδα αποφάσισε από τις 1/01/2019 να επιβάλλετε χρέωση στην πλαστική σακούλα ως μέτρο για την ακαταλόγιστη χρήση της. Είναι όμως φανερό, πως αυτή η χρήση ποτέ δεν μειώθηκε φοβερά. Φυσικά περιορίστηκε σε ένα βαθμό γιατί, όπως λέει και η Anne Schieber Dykstra, οικονομολόγος, οι χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν τους φτωχούς, και έχει δίκιο. Σύμφωνα με το σύστημα που επικρατεί παγκοσμίως, ο φτωχός πληρώνει για τη σακούλα ώστε το εργοστάσιο του πλούσιου να τις παράγει.
Βέβαια, δεν μπορούμε να αρνηθούμε πώς το μέτρο έχει φέρει αποτελέσματα. Στην Ιρλανδία για παράδειγμα, ενώ το 2001 ένα άτομο χρησιμοποιούσε 328 πλαστικές σακούλες το χρόνο, το 2019 μετά από 17 χρόνια εφαρμογής του μέτρου για το κόστος, το άτομο χρησιμοποιεί 14 πλαστικές σακούλες. Πρέπει όλοι να παραδεχθούμε πώς τα μέτρα από κάπου πρέπει να αρχίσουν. Δεν γίνεται το 2019 να κατέληξαν στον ωκεανό οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τα κράτη να επιμένουν στα κερδοσκοπικά σχέδια τους που απειλούν να εξαφανίσουν τον ίδιο τον πλανήτη.
Κλείνοντας, το κόστος επιβάρυνσης στις σακούλες είναι ένα μέτρο αλλά ίσως όχι το κατάλληλο, αφού δυσκολεύει τους ίδιους τους συμπολίτες μας. Μέτρα πρέπει να ληφθούν και εμείς οι νέοι πρέπει να τονίζουμε στις κυβερνήσεις μας να διαλέγουν τα πιο σωστά, ώστε αυτοί που κερδίζουν να είναι όλοι και κυρίως ο πλανήτης που θα θρέψει και τους μελλοντικούς ανθρώπους.
Πηγές:
- https://www.mackinac.org/22751
!!
Είναι πράγματι ένα ερώτημα!!!