Κλιματική Αλλαγή

  Στη ζωή μας βιώνουμε πολλές αλλαγές με θετική ή και αρνητική επιρροή στην καθημερινότητα μας. Κάποιες από αυτές τις προκαλούμε εσκεμμένα και κάποιες αλλαγές συμβαίνουν στις ζωές μας χωρίς εμείς να το επιθυμούμε. Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη αρνητική αλλαγή που εμείς οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει με τις πράξεις μας; Λόγος δεν γίνεται για καμία άλλη παρά για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας. Με λίγα λόγια, η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Έτσι, ο πλανήτης μας τον τελευταίο αιώνα πλήττεται από  την υπερθέρμανση και από φαινόμενα που σχετίζονται με αυτήν ή που προκαλούνται από αυτήν.

   Πολλοί, ίσως, μπορεί να αμφισβητούν ή να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στις αιτιάσεις που καθιστούν τους ανθρώπους υπεύθυνους για την καταστροφή του πλανήτη. Ας διαλευκάνουμε αυτές τις κατηγορίες και ας δούμε πως επηρεάζουν οι πράξεις μας την κλιματική αλλαγή. Κύρια αιτία αποτελεί η αύξηση της υπερκατανάλωσης. Οι άνθρωποι πολλές φορές καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες των φυσικών  πόρων με αποτέλεσμα αυτοί να εξαντλούνται με τεράστια ταχύτητα. Άλλη μια σημαντική αιτία είναι η αύξηση της υλοτόμησης και γενικά της καταστροφής των δασών. Τα τελευταία χρόνια, πολλά δάση έχουν καεί και πολλές δασικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί για να δημιουργηθούν χωράφια, βιομηχανίες ή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Τα δέντρα με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης εγκλωβίζουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οξυγόνο (O2). Με τη μείωση των δέντρων η ποσότητα του  διοξειδίου που θα είχε απορροφηθεί, σε διαφορετικές συνθήκες, παραμένει στην ατμόσφαιρα και την επηρεάζει αρνητικά. Τέλος, τα καυσαέρια που παράγονται από τις δραστηριότητές μας, είτε από τα αυτοκίνητα είτε από τις βιομηχανίες , είναι καταστροφικά για την ατμόσφαιρα της Γης.

  Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας και γιατί είναι τόσο καταστροφικές; Μια επίπτωση της που προκαλεί πολλά, άμεσα και έμμεσα, προβλήματα είναι το λιώσιμο των πάγων. Άμεσα προβλήματα που προκαλούνται από το λιώσιμο των πάγων είναι το γεγονός ότι πολλά ζώα, που ζουν εκεί, χάνουν το σπίτι τους και πολλές φορές καταλήγουν να κατατάσσονται στα είδη υπό εξαφάνιση. Υπάρχουν όμως και αρκετά έμμεσα προβλήματα. Το λιώσιμο των πάγων συμβάλλει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να προκληθεί κάποια πλημμύρα σε χώρες όπως οι Κάτω Χώρες της Ευρώπης (το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία) και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο προκαλεί πολλές ζημιές στη ζωή των ανθρώπων και κατ’ επέκταση στην οικονομία των χωρών αυτών. Ακόμα μια επίπτωση αποτελεί η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, η αύξηση δηλαδή της θερμοκρασίας. Η επίπτωση αυτή έχει καταστροφικές συνέπειες στα δάση τα οποία, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ανάφλεξης. Επίσης, μια ακόμα επίπτωση στο περιβάλλον αποτελεί η τρύπα του όζοντος. Τα καυσαέρια έχουν τρυπήσει το όζον, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Τέλος, για να μην λέμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει μόνο το περιβάλλον, έχει αποδειχθεί ότι η αλλαγή αυτή συμβάλλει σε αρκετά σημαντικό επίπεδο στην υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, όπως προαναφέρθηκα με την τρύπα του όζοντος, το πεδίο είναι ελεύθερο για πολλές ακτίνες του Ήλιου οι οποίες δεν φιλτράρονται για να καταλήξουν στη Γη, πράγμα που τις καθιστά πάρα πολύ βλαβερές για το δέρμα και την υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν αυξηθεί οι θάνατοι που σχετίζονται με την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, δηλαδή παρατηρούνται πολλοί θάνατοι από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή και αντίστοιχα από τις πολύ χαμηλές. Επίσης, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και αρκετές ασθένειες που προκαλούνται από τα βρώμικα νερά και τη μολυσμένη ατμόσφαιρα.

  Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ καταστροφική και θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στον περιορισμό της. Γι΄αυτό, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί και, ίσως, καταφέρουμε να σώσουμε τις επόμενες γενιές του πλανήτη μας, οι οποίες δεν είναι σωστό να πληρώσουν τα δικά μας λάθη. Ας ξεκινήσουμε από τα μικρά πράγματα, να διορθώσουμε, για παράδειγμα, κάποιες συνήθειές μας, γιατί ακόμα και αυτό βοηθάει. Καλό είναι να τοποθετήσουμε όλοι τα δικό μας λιθαράκι για να διαφυλάξουμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, τον δικό μας πλανήτη. Στην διάσωση του πλανήτη μας όλοι μετράμε!!!

Όλγα Μαρία Παπαθανασίου

Πηγές= Ευρωπαϊκή Επιτροπή

              Βικιπαίδεια

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης