Οικοτουρισμός

   Ένα από τα φαινόμενα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή είναι ο τουρισμός. Πολλές φορές όταν ταξιδεύουμε απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα αρκετή ποσότητα καυσαερίων. Αυτό οφείλεται αρχικά  στα μέσα με τα οποία ταξιδεύουμε. Και τα αεροπλάνα, και τα τρένα, και τα πλοία έχουν πολύ κακή επίδραση στην ατμόσφαιρα. Επίσης, επηρεάζουμε την ατμόσφαιρα και με κάποιες δραστηριότητες που κάνουμε συνήθως στις διακοπές που καταστρέφουν ή διαταράσσουν κάποια σπάνια οικοσυστήματα. Πώς μπορούμε να ελαττώσουμε όμως αυτές τις επιβλαβές επιπτώσεις;

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο του οικοτουρισμού. Με τον όρο οικοτουρισμός αναφερόμαστε στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο φυσικό  περιβάλλον, χωρίς όμως να επιβαρύνουν ή να διαταράσσουν  τη φυσική ομορφιά, τη χλωρίδα και την πανίδα ενός τόπου. Συνήθως, όσοι αποφασίζουν να κάνουν οικοτουρισμό ταξιδεύουν σε μέρη στα οποία δεν έχει παρέμβει το ανθρώπινο χέρι. Επομένως οι άνθρωποι μπορούν να θαυμάζουν τα λιγοστά απείραχτα και ακατέργαστα οικοσυστήματα και τοπία του πλανήτη μας, διότι έτσι όπως φερόμαστε τον οδηγούμε προς την καταστροφή.

 Όμως, όπως κάθε πράγμα στη ζωή μας έχει και θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε τις θετικές συνέπειες που έχει ο οικοτουρισμός. Αρχικά, συμβάλλει στη διάσωση αρκετών σπάνιων και σημαντικών οικοσυστημάτων της γης μας. Ύστερα, έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον διότι ο οικοτουρισμός δεν αποτελεί είδος μαζικού τουρισμού που απαιτεί πολλές μετακινήσεις. Τέλος, θεωρώ ότι με το είδος του τουρισμού αυτού ένας άνθρωπος μπορεί να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα που θα αξιοποιήσει για να κάνει κάποιο άλλο είδος τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ επικίνδυνη την ανευθυνότητα αρκετών ανθρώπων οι οποίοι στην προσπάθειά τους να κάνουν οικοτουρισμό καταλήγουν να καταστρέφουν τα τοπία αυτά και τη βλάστησή τους ή να διαταράσσουν την ησυχία των ζώων που κατοικούν εκεί.

   Καλό είναι λοιπόν αν αποφασίσουμε να κάνουμε τέτοιου είδους διακοπές να τις κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά ο οικοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα παραπέρα στη διαφύλαξη της πολύτιμης γης μας, και αν στο μέλλον εξελιχθεί μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα που δημιουργεί ο μαζικός τουρισμός. Ας δώσουμε λοιπόν μια ευκαιρία σε αυτού του είδους τις διακοπές και ποιος ξέρει μπορεί στην τελική να ωφελήσει τον πλανήτη μας!

Όλγα Μαρία Παπαθανασίου

Πηγές= Βικιπαίδεια

              https://el.astelus.com/ecoturismo/

 

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης