Καθημερινά πράγματα που κάνουμε και επηρεάζουν το περιβάλλον

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι την ατμόσφαιρα την επηρεάζουν μόνο δραστηριότητες όπως τα καυσαέρια, η κατασπατάληση των πόρων και γενικά πράγματα που δεν προκαλούνται από την ενέργεια ενός ατόμου. Πάμε να δούμε όμως κάποιες ατομικές συνήθειες που βλάπτουν το περιβάλλον. 

Αρχικά, το χειρότερο για το περιβάλλον αποτελεί το πλαστικό που χρησιμοποιούμαι. Πλαστικά όπως τα καλαμάκια, οι σακούλες και τα μπουκαλάκια καταλήγουν τις περισσότερες φορές, μετά την χρήση τους, στους ωκεανούς. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως στους ωκεανούς δεν επικρατούν τα ψάρια αλλά τα πλαστικά.Μια απλή λύση για τα παραπάνω είναι φυσικά η ελάττωση των πλαστικών στην ζωή μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε είτε με την ελάττωση αγοράς πλαστικών μπουκαλιών και την προτίμηση μπουκαλιών πολλαπλών χρήσεων είτε με την αγορά χάρτινων τσαντών και γενικά με την αγορά προϊόντων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Έπειτα, μια άλλη καθημερινή αλλά πολύ βλαβερή συνήθεια είναι η άγνοια που δείχνουμε. Πολλές φορές όταν φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά μπορεί να αφήνουμε τα φώτα ανοιχτά ή κάποια ηλεκτρονική συσκευή ανοιχτή ξεχνώντας να την κλείσουμε. Κατά την γνώμη μας,μπορεί μια μικρή αναμμένη λάμπα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά όλες οι μικρές λάμπες που αφήνει ο καθένας συμβάλλουν περισσότερο από ότι νομίζουμε στην κλιματική αλλαγή. Η λύση για αυτή τη συνήθεια είναι πολύ απλή και πολύ εύκολη. Το πιο απλό είναι αρχικά να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα φώτα και τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν φεύγουμε από το σπίτι. Παρ” όλα αυτά,υπάρχουν και κάποιες άλλες λύσεις  που είναι πιο σύνθετες από την προηγούμενη λύση. Αρχικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύπριζα τα οποία είναι πιο εύκολο να αποσυνδεθούν από το ρεύμα. Επίσης, ακόμη μια λύση είναι η εγκατάσταση ανιχνευτών κίνησης έτσι ώστε τα φώτα να ανοίγουν μόνο όταν παρατηρούν κάποια κίνηση.

Αν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις λύσεις θα καταφέρουμε κι εμείς να συμβάλλουμε έστω και λίγο στην διάσωση του πλανήτη. Οπότε ας μην αγνοούμε αυτά τα μικρά αλλά βλαβερά πράγματα και έτσι θα καταφέρουμε να απομακρυνθούμε ένα βήμα από την καταστροφή της γης. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στην διάσωση του πλανήτη μας όλοι μετράμε και μπορούμε να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο.

Όλγα Μαρία Παπαθανασίου

Πηγές=1η ιστοσελίδα, 2η ιστοσελίδα

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης