Eco- Innovation: Η οικολογική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η οικολογική καινοτομία περιλαμβάνει αντικείμενα και λειτουργίες τα οποία εκτός από το να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, βοηθούν στην ανάπτυξη μιας εταιρείας και γενικότερα μιας παραγωγικής μονάδας, σε μεγάλο βαθμό. Αξιοποιεί θετικά και με φειδώ τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα, συμβάλλει και στη αποκατάσταση της τάξης στο φυσικό περιβάλλον, με την επίλυση του παγκόσμιου οικολογικού προβλήματος. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να την εντάξει ομαλά στις καθημερινές ανάγκες της νέας γενιάς καταναλωτών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων, συνεπώς είναι υπεύθυνες για το 60-70% της βιομηχανικής της ρύπανσης. Έτσι, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εισάγει βιώσιμες τεχνικές παραγωγής σε αυτό το σύστημα μονάδων, χρειάζεται μια μαζική αλλαγή που θα κάνει αυτές τις επιχειρήσεις πιο οικολογικές και θα τις επιτρέψει να αυξήσουν τα κέρδη τους. Γι’ αυτό υπάρχει το πρόγραμμα Eco- Innovation. Σύμφωνα με έρευνες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει υποστεί αύξηση στο κόστος των υλικών του, κάτι που οδηγεί στην μείωση των κερδών του. Το πρόγραμμα Eco-Innovation δίνει την λύση, βοηθώντας τις επιχειρήσεις αυτές να εισάγουν από μία καινοτομία, ώστε να μειωθεί το κόστος των υλικών. Ήδη τα τελευταία 2 χρόνια το κόστος έχει μειωθεί κατά 20%. Όμως, σημαντικότεροι εχθροί στην εισαγωγή αυτών των καινοτομιών είναι: οι οικονομικοί περιορισμοί, η αβέβαιη ζήτηση της αγοράς και η έλλειψη εξωτερικής χρηματοδότησης.

Αυτό έχει οδηγήσει το 70% των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, να κινητοποιηθεί προς την υποστήριξη αυτού του σκοπού, προσκαλώντας επιχειρηματικούς συνεργάτες και αναζητώντας εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και σε οικολογικές υπηρεσίες μεταφοράς. Αυτές οι ενέργειες, αναμένεται να υποστηρίξουν σημαντικά το πρόγραμμα Eco- Innovation, το οποίο θα διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και θα μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, όπως και την ποσότητα αστικών αποβλήτων, στο ελάχιστο, υποστηρίζοντας τις οικολογικές καινοτομίες.

Πηγές: https://www.ekt.gr/el/magazines/features/19071

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης