Τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα

Τα τελευταία χρόνια η μόλυνση του πλανήτη έχει προβληματίσει τους περισσότερους ανθρώπους. Όλοι μας πλέον κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάστασή του. Προσπαθούμε να βρούμε καινοτόμες ιδέες που θα μετατρέψουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας σε λιγότερο βλαβερή για τον πλανήτη μας. Ναι, όμως, γιατί τα κάνουμε όλα αυτά και γιατί προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας; Ποια είναι τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που βλάπτουν άμεσα τη Γη και έμμεσα τη δική μας υγεία;

   Αρχικά, ένα πρόβλημα που μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο αλλά είναι εξίσου σημαντικό είναι η έλλειψη νερού. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ξηρασίες καθώς δεν βρέχει το ίδιο τακτικά όπως έβρεχε κάποτε και όταν βρέχει το νερό είναι πιο όξινο από ότι ήταν. Έτσι, πια, δεν υπάρχει αρκετό πόσιμο νερό για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και αρκετοί άνθρωποι, κυρίως σε χώρες της Αφρικής, δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε αυτό.

    Ένα ακόμα πρόβλημα που συμβάλλει τόσο στην καταστροφή του πλανήτη όσο και στην καταστροφή της δικιάς μας υγείας είναι η αποδάσωση. Τα δέντρα είναι ένα πολύ σημαντικά στοιχεία και παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας. Τα δέντρα κατά τη φωτοσύνθεση απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, τα τελευταία χρόνια με το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αυξηθεί, και απελευθερώνουν οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Όμως, η αποψίλωση των δασών, η οποία έχει αυξηθεί και αυτή τα τελευταία χρόνια, απειλεί σημαντικά την υγεία του ανθρώπου αλλά και την οικονομία κάποιων περιοχών καθώς κάποιοι άνθρωποι στηρίζουν τη ζωή τους στα δάση της περιοχής τους.

  Τρίτο πρόβλημα αποτελεί η διάβρωση των εδαφών. Η διάβρωση των εδαφών προκαλείται από τη χρήση βλαβερών γεωργικών πρακτικών. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αυξάνονται οι πλημμύρες. Τα αποτελέσματα της διάβρωσης του εδάφους έχουν και αυτά κάποιες σημαντικές επιπτώσεις. Πρώτον αρκετοί αγρότες χάνουν τη δουλειά τους καθώς καταστρέφονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους και δεύτερον αρκετοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τις διαβρωμένες περιοχές και μετακινούνται σε μεγαλύτερες πόλεις κάτι που οδηγεί σε ερημοποίηση των περιοχών.

    Τελευταίο πρόβλημα, αλλά και ίσως στην κορυφή της ιεραρχίας, αποτελεί η ρύπανση σε όλα τα στοιχεία του πλανήτη. Τα βλαβερά αέρια, που εγκλωβίζονται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκαλούν μια αποπνικτική και πολύ μολυσματική ατμόσφαιρα και τα  εισπνέουμε εμείς που ζούμε στις μεγάλες πόλεις. Το πρόβλημα όμως δεν είναι απλά ότι εισπνέουμε βρώμικο αέρα αλλά ότι αυτός ο αέρας επιβαρύνει πάρα πολύ την υγεία μας και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών νοσημάτων. Δεν μολύνεται όμως μόνο ο αέρας αλλά και οι υδάτινοι πόροι της Γης. Η μόλυνση των υδάτινων πόρων μπορεί να μην είναι άμεσα ορατή αλλά προκαλεί και αυτή πολλά προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων που ζουν κοντά στους πόρους αυτούς.

   Αυτά είναι κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Μπορεί να νομίζουμε ότι αυτά επιβαρύνουν μόνο το περιβάλλον αλλά αν εμβαθύνουμε θα δούμε ότι αυτά επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και την υγεία μας. Ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα προβλήματα αυτά και να τα αντιμετωπίσουμε έτσι ώστε να μην μας επιβαρύνουν.

Όλγα Μαρία Παπαθανασίου

Πηγές= Κείμενο

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης