Συνέντευξη για το πρόγραμμα «Σχολική Διαμεσολάβηση»

ΑΠΟ: siakavarat - Φεβ• 27•16

interview2Ένα από τα προγράμματα που διεξάγονται φέτος στο σχολείο μας έχει τον τίτλο «Σχολική Διαμεσολάβηση». Ζητήσαμε από την κ. Μπαμπαλίκη , μια από τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Καλημέρα σας θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα.

                                                                          Καλημέρα σας. Ευχαρίστως….

Με τι ασχολείστε στο πρόγραμμα;

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα ανθρώπινα συναισθήματα, την αναγνώριση τους, την διαχείρισή τους αλλά και την μέθοδο της σχολικής διαμεσολάβησης, ώστε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις μέσα στο χώρο του σχολείου και να τις επιλύουμε.

Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος;

Να εκπαιδευτούν οι μαθητές κατάλληλα, ώστε η σχολική διαμεσολάβηση ως πρακτική να εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο.

Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο σχολική διαμεσολάβηση;

Σχολική διαμεσολάβηση είναι η μέθοδος επίλυσης των διαφόρων μεταξύ των μαθητών από τους ίδιους τους μαθητές.

Η διαδικασία αυτή γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο;

Φυσικά. Απαιτείται βέβαια  η εκπαίδευση εκπαιδευτικών και μαθητών και όλη η διαδικασία ακολουθεί μια συγκεκριμένη μέθοδο που ξεκινά από την επιλογή των μαθητών-διαμεσολαβητών  και φτάνει μέχρι  την τήρηση του πρακτικού για την κάθε συνάντηση με στόχο την επίλυση συγκρούσεων. Βασική προϋπόθεση για τις συναντήσεις αυτές είναι  η οικειοθελής προσφυγή των μαθητών στους συμμαθητές-διαμεσολαβητές του σχολείου. Άρα, το πρόγραμμα στόχο έχει να καλλιεργήσει στους μαθητές την αίσθηση και την πεποίθηση  ότι η επίλυση συγκεκριμένα είναι ως ένα μεγάλο βαθμό θέμα των ίδιων των μαθητών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος των καθηγητών-επιτηρητών σε τέτοιου είδους θέματα.

Μελλοντικά σκέφτεστε να κάνετε κάτι;

Ευελπιστούμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονία με τη λογική ότι όσο περισσότεροι μαθητές προτίθενται να συμμετέχουν τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το πρόγραμμα.

Ποιες καθηγήτριες συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Εκτος από εμένα είναι υπεύθυνες η κυρία Μάρου και η κυρία Σωτηράκη.

Πόσο παιδιά και από ποιες τάξεις συμμετέχουν;

Στο πρόγραμμα είναι περίπου 20 παιδιά κυρίως από την Β΄ γυμνασίου, για να μπορεί να εφαρμοστεί η τακτική της διαμεσολάβης την επόμενη χρονιά στο σχολείο μας.

Ποια είναι η συμμετοχή των παιδιών και ποια η δική σας;

Αυτό στο οποίο έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα είναι η επίτευξη  των συγκεκριμένων στόχων να επέλθει κυρίως μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, για τις οποίες οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ξέρετε, είναι πολύ ελκυστικό για τους μαθητές να νιώθουν ικανοί και αποτελεσματικοί στη διαχείριση καταστάσεων που προκύπτουν από τη συνύπαρξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Το να απευθύνεσαι σε συμμαθητές σου για την επίλυση ενός προβλήματος και να μπορείς να συζητήσεις ελεύθερα  για τα κίνητρα της πράξης σου, ξέροντας ότι ο άλλος θα σε ακούσει προσεκτικά και θα  συναποφασίσει μαζί σου για τον τρόπο αποφυγής παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, είναι άκρως δημοκρατική διαδικασία. Η δημοκρατία, λοιπόν, στα χέρια των παιδιών.  Ας την αξιοποιήσουμε….

 Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε.

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Μαντζαβίνου Αφροδίτη

Σιακαβάρα Θεμιστοκλεία

One Comment

  1. Ο/Η sotiraki λέει:

    Η δημοκρατία στα χέρια σας, παιδιά. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο…

Σχολιάστε

Top