Περι…….διαβάζοντας

ΑΠΟ: Χριστοφορίδης Χρήστος - Φεβ• 27•16

Ένα όμορφο ταξίδι  μέσα από τις σελίδες γοητευτικών ιστοριών…

Με αφορμή τα κείμενα της Νεοελληνικής μας Λογοτεχνίας διαβάσαμε βιβλία που οι ήρωές τους ήταν έφηβοι σαν και μας. Με δυσφορία είναι αλήθεια ξεκινήσαμε τη διαδικασία αυτή και περισσότερο από περιέργεια για την τύχη των ηρώων που γνωρίσαμε αποσπασματικά μέσα από το μάθημά μας. Το ταξίδι, όμως, που ακολούθησε μέσα από τις σελίδες των εφηβικών μυθιστορημάτων που προτείνουμε πιο κάτω μας αποζημίωσε με το παραπάνω και ίσως……το ξανακάνουμε. Τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα!!!

Οι βιβλιόφιλοι του Β2

1. «Η Κωνσταντίνα και οι Αράχνες της» της Άλκης Ζέη.

Ζέη1Μια δεκατριάχρονη, η Κωνσταντίνα, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή μακριά από τους γονείς της που έχουν χωρίσει. Έτσι έρχεται από τη Γερμανία στην Ελλάδα για να μείνει με τη γιαγιά της. Αντιμετωπίζει πολλά αδιέξοδα και δύσκολες καταστάσεις που θα την οδηγήσουν σε επικίνδυνες συναναστροφές και επιλογές από τις οποίες θα ξεφύγει χάρη στην αγάπη των δικών της ανθρώπων. Ένα πραγματικό μάθημα επιμονής, υπομονής και αφοσίωσης. Μια συναρπαστική ιστορία με αίσιο τέλος.

Ηρώ Δασκαλοπούλου – Γώργος Καφίδας

 

2. «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη

Ζέη2 Η γερμανοκρατούμενη και πεινασμένη Αθήνα μέσα από τα μάτια ενός εννιάχρονου παιδιού, του Πέτρου, και οι ενέργειές του ως μέλος της Αντίστασης. Εξαιρετικό βιβλίο, προσφέρει συγκλονιστικά συναισθήματα και κυρίως συγκίνηση σε μικρούς και μεγάλους.

Στεφ. Καλογερόπουλος – Γιώργος  Καρακίτσος – Γιώργος Καρκαλάς

 

3. « Το Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη

Ζέη3Η παιδική αφέλεια, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν σε αυτό το μυθιστόρημα για να μας πουν ότι η φιλία, η αγάπη και η ανθρωπιά είναι ανεκτίμητες αξίες.

Σοφία Κατσώνη

 

4. «Ο θησαυρός της Βαγίας»  της Ζωρζ Σαρή

ΖΣ1Οι περιπέτειες μιας παρέας παιδιών στην Αίγινα με σκοπό την εύρεση ενός θησαυρού που είχε χαθεί κατά την περίοδο της Κατοχής. Ένα βιβλίο που τονίζει το φως, τη χαρά, την ανεμελιά, την ενέργεια, καθώς και την όρεξη για παιχνίδι και περιπέτεια με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Θένια Ευαγγελοπούλου – Κασσάνδρα Κάρλου

 

5. «Το ψέμα» της Ζωρζ Σαρή

ΖΣ2 Η δεκαπεντάχρονη ηρωίδα μέσα από τις προσωπικές της αμφιταλαντεύσεις, τη στάση της και το ψέμα που σκιάζει τη ζωή της μας δίνει ένα ανεπανάληπτο μάθημα …ειλικρίνειας.

Κώστας Καραδήμας.

 

6/. «Ε.Π» της Ζωρζ Σαρή

ΖΣ3Οι περιπέτειες μιας παρέας κοριτσιών σ΄ένα σχολείο θηλέων πριν το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Το βιβλίο καλογραμμένο και με πλούσιο λεξιλόγιο είναι συναρπαστικό ως την τελευταία του σελίδα.

Κατερίνα Εξάρχου

 

7. «Στο Γυμνάσιο» της Βούλας Μάστορη

ΒΜ1Η εφηβεία ενός κοριτσιού, τα πρώτα χτυποκάρδια, οι τραυματικές εμπειρίες της και ο ιδιαίτερος δεσμός που δημιουργεί με τη φιλόλογό της. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους εφήβους και όχι μόνο.

Γιάννης Γκρέτσα – Εύα Εξάρχου


8. «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ».

ΑΦΗ ζωή μιας έφηβης Εβραίας που βιώνει τον έντονο αντισημιτισμό κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου μας κάνει να εκτιμήσουμε περισσότερο τα αγαθά της ειρηνικής ζωής. Μέσα από τον προσωπικό, εξομολογητικό τόνο του ημερολογίου της παρακολουθούμε όλες τις διακυμάνσεις της εφηβικής της ψυχής, ταυτιζόμαστε μαζί της και παίρνουμε  επίκαιρα αντιπολεμικά μηνύματα.

Γιώργος ΓούσηςΣήλια Διαμαντή – Χριστίνα Καμπλιώνη

One Comment

  1. Ο/Η sotiraki λέει:

    Το βιβλίο δεν θα μπορούσε να είναι ο καλύτερός μας φίλος; Μπράβο, σε όλους σας.

Σχολιάστε

Top