Τι σημαίνει «Απόκριες» και από πού προήλθαν ;

ΑΠΟ: plakarouan - Μαρ• 29•16

 

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, διαλαλούσαν, δηλαδή, ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή, επειδή τρώνε κρέας και δεν νηστεύουν την Τετάρτη και την Παρασκευή. Η Κυριακή της Απόκρεω ονομάστηκε έτσι επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή να απέχουν από το κρέας (από+κρέας : αποχή από κρέας) Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carne=κρέας και Vale=περνάει)

Από πού προέρχονται όμως ;
bakhikdncΟι απόκριες έχουν προέλευση Θρακική. Προέρχονται από την λατρεία του Θεού του κρασιού, του κεφιού, της ζωής και της αναπαραγωγής, του Διονύσου. Ο Διόνυσος είχε μαζί του τους Σάτυρους και τους Σειλινούς, οι οποίοι έβαζαν στα κεφάλια τους στεφάνι από κισσό, φορούσαν μάσκες και ντύνονταν με δέρματα ζώων. Οι λάτρεις του Διόνυσου, ζαλισμένοι από το κρασί του Βάκχου χυδαιολογούσαν, θορυβούσαν, και χόρευαν. Οι Διονυσιακές και Βακχικές αυτές γιορτές  είχαν σχέση με το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης, συμβόλιζαν την εποχή που η γη «ξυπνά» από την χειμερία νάρκη  και αναγεννάται. Για τους αρχαίους λαούς, ο η αναγέννηση της φύσης είχε σχέση και με τις ανθρώπινες ψυχές, πράγμα  που συμβολιζόταν με τη μάσκα.

150px-Boules_Naousa_1                                    220px-Boules_Naousa_2

ΕΘΙΜΑ
mpoules_1Ένα από τα ελληνικά αποκριάτικα έθιμα είναι της Νάουσας. Κάθε χρόνο γίνεται το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες” που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία.
Οι Γενίτσαροι φορούν φουστανέλες, τσαρούχια, βαριά ασημένια νομίσματα, ενώ στο πρόσωπο φορούν την περίφημη μάσκα από κερωμένο πανί με ζωγραφιστό μουστάκι.

1Οι Μπούλες είναι άνδρες, ντυμένοι με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα και στο πρόσωπο φορούν βαμμένες μάσκες. Σύμφωνα με το έθιμο οι αρματολοί και οι κλέφτες, τις Απόκριες έβρισκαν την ευκαιρία να κατεβούν στην πόλη και να γλεντήσουν με τους συγγενείς τους χωρίς να τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι.

 

 Συντάκτρια:

Άννα – Γεωργία Πλακαρού

Σχολιάστε

Top