Ψευταπρίλης: Το έθιμο να λέμε ψέματα

ΑΠΟ: sotiraki - Μάι• 29•16

april-1th-708Αν σας έλεγαν ότι ο Τόμας Έντισον εφηύρε μια μηχανή που μετατρέπει το νερό σε κρασί, ότι βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολη, ότι η Ελλάδα περνάει σε φάση ανάκαμψης κι ότι  κρίση  τέλος, θα το πιστεύατε;

Παρόλο που η πρωταπριλιά είναι η μέρα που τα ψέματα και οι φάρσες δικαιολογούνται, πολλοί είναι εκείνοι που κάθε χρόνο «την πατάνε» και πιστεύουν απίστευτες ιστορίες βγαλμένες από τη φαντασία. Η πρωταπριλιά είναι αγαπημένη ημέρα των μικρών παιδιών, καθώς σκαρώνουν διάφορα αστεία για να πειράξουν τους γονείς τους φίλους, ακόμα και τους δασκάλους στο σχολείο.
Οι μελετητές, ιστορικοί και λαογράφοι διαφωνούν για το πότε και ποιοι καθιέρωσαν τα πρωταπριλιάτικα ψέματα κι έτσι οι εκδοχές είναι δύο:

  1. Η γαλλική πρωτοχρονιά 

Όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Θ’,το 1564, αποφάσισε να μεταφέρει την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου (αντί για την 1η του Απρίλη, που γιορταζόταν έως τότε), για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί, δυσκολεύτηκαν να δεχτούν αυτή την αλλαγή και συνέχισαν να κάνουν πρωτοχρονιά τον Απρίλιο, όπως είχαν συνηθίσει.
Οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κοροϊδεύουν, να τους κάνουν πλάκες και να τους στέλνουν ψεύτικα δώρα και έτσι η 1η Απριλίου, από πρωτοχρονιά, μετατράπηκε σε ημέρα κοροϊδίας και φάρσας.

2. Τα ψέματα των ψαράδων 

 Οι Κέλτες ψαράδες ξεκινούσαν τη θερινή τους περίοδο ψαρέματος, την πρώτη του Απρίλη. Επειδή όμως ο καιρός εξακολουθούσε να είναι άστατος, οπότε και η ψαριά ήταν τις περισσότερες φορές μικρή, για να μη ντροπιαστούν, έλεγαν διάφορα ψέματα και φανταστικές ιστορίες που δικαιολογούσαν την αποτυχία τους κι έτσι η 1η του Απρίλη ταυτίστηκε με το ψέμα και την υπερβολή.

protaprilia1_madata_105398393

Η πρωταπριλιά στην Ελλάδα

Όπως συμβαίνει με πολλά ευρωπαϊκά έθιμα , η συνήθεια να λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα, αλλά εδώ τα ψέματα  χρησιμοποιούνται, για να ξορκίσουν το κακό και τις βλαπτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον λαογράφο Λουκάτο.
Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός που θα σκαρώσει μια επιτυχημένη φάρσα, θα είναι τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ αντίθετα, όποιος πέσει θύμα, θα συνοδεύεται από γρουσουζιά.

12523945_806595572809940_7589626008159419009_n

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Γ3

 

One Comment

  1. Ο/Η akos λέει:

    Ενδιαφέρουσες εκδοχές!!!!!

Σχολιάστε

Top