Οδηγίες προς……..ναυτιλομένους.

ΑΠΟ: ΜΑΡΟΥ ΕΛΕΝΗ - Ιουν• 01•16

 Εξετάσεις και το άγχος   χτυπάει κόκκινο. Τόσο οι γονείς, όμως, όσο και οι ίδιοι οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν πως το άγχος σε περίοδο εξετάσεων είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού λόγω της ψυχολογικής πίεσης που ασκείται σε αυτούς.

   Συμβουλές προς τους μαθητές κατά την προετοιμασία για τις εξετάσεις

Δείτε ένα σύντομο βιντεάκι. Θα σας αρέσει!!!

    Το άγχος, σε φυσιολογικά πλαίσια, είναι καλό και δημιουργικό. Μας βοηθά να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γίνεται κακός σύμβουλος, όταν λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, που μας κάνει να υποφέρουμε  μειώνοντας τις πραγματικές μας ικανότητες.
  •         Οι ηττοπαθείς σκέψεις πχ. «μπορεί να μην τα καταφέρω», «δεν πειράζει» εντείνουν την ανασφάλεια. Οι ρεαλιστικές σκέψεις πχ. «θα κάνω την καλύτερη δυνατή προσπάθεια», «οι εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, αλλά η πορεία της ζωής μου στην πραγματικότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες» μας βοηθούν να ελέγξουμε  το άγχος.
  •          Οργάνωσε το καθημερινό σου πρόγραμμα, και κάνε σωστή κατανομή του χρόνου διαβάσματος και των επαναλήψεων.
  •          Μοιράσου τα συναισθήματά σου με τους καθηγητές σου και τους φίλους συμμαθητές σου. Η συζήτηση βοηθά στην εκτόνωση του άγχους και η συνειδητοποίηση ότι δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι θα σου προσφέρει ανακούφιση.
  •          Φρόντισε να κάνεις διαλείμματα για να ξεκουράζεσαι πνευματικά και σωματικά. Η εξάντληση και ο κακός ύπνος επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα καθώς επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη. Το σωστό πρόγραμμα διατροφής και ύπνου εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό.
  •         Αφιέρωσε λίγο χρόνο καθημερινά για να γυμνάζεσαι πχ. τζόκινγκ. Με τη σωματική άσκηση εκκρίνονται στον οργανισμό φυσικές ουσίες, οι ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση και ενισχύουν τις νοητικές μας λειτουργίες.
  •          Ο καφές  εντείνει το άγχος καθώς έχει διεγερτικές ιδιότητες. Καλό θα ήταν να μην ξεκινήσεις ή αυξήσεις την κατανάλωσή του στην περίοδο των εξετάσεων.

       

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:

  •          Επίλεξε να απαντήσεις πρώτα στις ερωτήσεις που γνωρίζεις καλύτερα. Εάν δυσκολεύεσαι να απαντήσεις σε κάποια ερώτηση και αγχωθείς, εστίασε την προσοχή σου στην επόμενη, χωρίς να σκέφτεσαι την αποτυχία. Μπορείς να επανέλθεις στο τέλος με πιο καθαρό μυαλό.
  •          Αν αισθανθείς σημάδια έντονου άγχους ή πανικού σκέψου και  επανάλαβε μια λέξη ή φράση που σε ηρεμεί πχ. «ηρέμησε», «θα το αντιμετωπίσω», «όλα θα πάνε καλά». Ταυτόχρονα πάρε μερικές βαθιές και αργές εισπνοές-εκπνοές. Οι ρηχές και γρήγορες αναπνοές εντείνουν το άγχος.

        Συμβουλές προς τους γονείς:

  •         Συμπαρασταθείτε στο παιδί σας. Να είστε διαθέσιμοι, όταν εκείνο σας χρειάζεται, για να ακούσετε αρχικά τις ανησυχίες του και μετά για να το συμβουλέψετε. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και την εκτόνωση του άγχους. Δημιουργήστε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας.
  •          Να δείχνετε στο παιδί σας πως εκτιμάτε τις προσπάθειές του και πως, ακόμα και αν αποτύχει, η αξία του για εσάς δε μειώνεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη συνδέετε την αξία του παιδιού σας ως άτομο με την επίδοσή του στις εξετάσεις.
  •       Θυμηθείτε ότι το παιδί σας είναι ήδη επιβαρυμένο με ένα δύσκολο έργο και μην το επιβαρύνετε περισσότερο με τις προσωπικές σας ανησυχίες ή προσδοκίες.

Η συντακτική ομάδα του Γ3

Σχολιάστε

Top