Κάστανα. Θρεπτικά και νόστιμα!

ΑΠΟ: Γούσης Γεώργιος - Δεκ• 02•16

Το κάστανο παραμένει ένα αγαπημένο τρόφιμο σε όλη τη διάρκεια του Χειμώνα, που εκτός από το να ανασύρει μνήμες και μυρωδιές από τα παιδικά χρόνια και να μας παραπέμπει στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χαρακτηρίζεται και από πλούσια διατροφική αξία.

kastana

Το κάστανο είναι ο καρπός της καστανιάς. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Καταναλώνεται σε διάφορες μορφές : βραστό, ψητό, παγωμένο και μαρόν γλασέ. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει πουρές, να χρησιμοποιηθεί σε γέμιση, σαν συνοδευτικό σε φαγητά, σε κέικ, σε γλυκά κουταλιού, ακόμα και ως αλεύρι.

kastano-2Το κάστανο παρέχει αρκετή ενέργεια άμεσα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες) και μάλιστα μοιάζει με τα τρόφιμα ολικής άλεσης, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Ακόμα, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, αυτού του φυσικού αντιοξειδωτικού με τις ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό (σύνθεση κολλαγόνου, απορρόφηση σιδήρου κ.α.). Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ (σύνθεση DNA, παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων) και πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6).

ΚΑΣΤΑΝΑΤο κάστανο διαφέρει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό Σχεδόν το 50% του κάστανου είναι νερό. Επίσης, έχει τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και αυτό το καθιστά ιδανικό σνακ για όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος. Αποδίδουν περίπου 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Ενδεικτικά, 4 ψημένα κάστανα μετρίου μεγέθους έχουν περίπου 80 θερμίδες, όσο δηλαδή και μία φέτα ψωμί.

kastano-3

Όσον αφορά στη συντήρησή του, διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό, ακόμα και στην κατάψυξη. Καλό είναι να μη καταναλώνονται ωμοί οι καρποί ή τα φύλλα του κάστανου,  γιατί περιέχουν μια ουσία, την εσκουλίνη, που μπορεί να δράσει σαν δηλητήριο.

Συντάκτης: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ

Σχολιάστε

Top