Διατρέφεσαι σωστά;

ΑΠΟ: Γούσης Γεώργιος - Δεκ• 02•16

 

Στις μέρες μας, η πλειοψηφία των παιδιών και ειδικότερα των εφήβων δεν διατρέφονται σωστά,  με αποτέλεσμα  να μην αναπτύσσονται όπως θα έπρεπε, να μην αναρρώνουν εύκολα και να μην είναι υγιείς. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, όμως, πώς μπορούμε να διατηρηθούμε υγιείς;

Για να πετύχουμε τη σωστή διατροφή πρέπει να παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (π.χ. πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία) και να αθλούμαστε καθημερινά.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το καταφέρουμε είναι, καταναλώνοντας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής:
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (3 ποτήρια γάλα, που, όμως, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με τυρί και γιαούρτι)
Φρούτα και λαχανικά όχι πάνω από 5 μερίδες (3 φρούτα και 2 σαλάτες)
Δημητριακά και ψωμί που καλό θα ήταν να συνοδεύουνε το κύρια πιάτα. Προτιμούμε τα προϊόντα ολικής άλεσης, διότι είναι σημαντικές πηγές αμύλου, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πρωτεϊνών
Κρέας, Ψάρι και Όσπρια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες. Το κρέας είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών Β καθώς και χοληστερόλης. Τα ψάρια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, μετάλλων και λιπαρών. Τα όσπρια είναι πλούσια σε άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες και είναι φτωχά σε λιπίδια. Για το λόγο αυτό πρέπει να τα τρώμε τουλάχιστον τρεις φόρες την εβδομάδα.

Εκτός από τη σωστή διατροφή, όμως, πρέπει να αθλούμαστε τουλάχιστον 30’ κάθε μέρα. για να ελέγχουμε το βάρος μας και να εξασφαλίζουμε σωματική και ψυχική ευεξία.

Συντάκτης : Κατερίνα Χαραλαμπίδη

Σχολιάστε

Top