17 Νοέμβρη 1973

ΑΠΟ: Χριστοφορίδης Χρήστος - Δεκ• 02•16

17νοε

Λίγες μέρες πριν γιορτάσαμε τη γιορτή του Πολυτεχνείου, καθώς στις 17 Νοεμβρίου του 1973, οι φοιτητές αποφάσισαν να κλειστούν στο χώρο του Πολυτεχνείου και να οργανώσουν την αντίστασή τους ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών.

17νοε-2Είχαν προηγηθεί η κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του ’73 καθώς και αρκετές φοιτητικές διαδηλώσεις που διεκδικούσαν ελευθερίες στο χώρο του Πανεπιστημίου και στρέφονταν ενάντια στη δικτατορία. Με συνθήματα όπως «Κάτω η Χούντα» και «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» οι φοιτητές ξεσήκωσαν και τον υπόλοιπο λαό της Αθήνας που έτρεξε να ενωθεί μαζί τους και να τους βοηθήσει.

Η Χούντα αντέδρασε με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο γκρεμίζοντας τα χαράματα του Σαββάτου της 17ης Νοεμβρίου του 1973 την Πύλη του Πολυτεχνείου με τα τανκ και ξεσπώντας με λύσσα εναντίον των φοιτητών και των άλλων εξεγερθέντων. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν θύματα, μεταξύ των οποίων  και πολλοί φοιτητές.

Η επέτειος αυτή, λοιπόν, δεν μπορεί να μη μιλήσει στις καρδιές των νέων, που πιο επαναστατικοί και πιο δραστήριοι από τη φύση τους μπορούν και πρέπει να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία και στη ζωή.

Συντάκτης: Πατσής Θεόδωρος

One Comment

  1. Ο/Η Νικολας Σκιαθιτης λέει:

    Μπραβο θοδωρη,το αρθρο σου αυτο ειναι πολυ ωραίο!!

Σχολιάστε

Top