ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

ΑΠΟ: Κυρτσούδη Ελένη - Δεκ• 24•16

Η ψητή γαλοπούλα και η βασιλόπιτα είναι τα δύο κατεξοχήν παραδοσιακά εδέσματα που φροντίζουν να ετοιμάσουν όλες οι νοικοκυρές για την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντίστοιχα. Οι δύο συνταγές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε αυτά τα δύο εδέσματα με τον καλύτερο τρόπο και να κλέψετε τις εντυπώσεις από τους καλεσμένους σας. Καλή επιτυχία!

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΆ

  • 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 και μισή κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 πλάκα βουτύρου 250 γρ.
  • μισή κούπα γάλα
  • μισή κούπα πορτοκάλι
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια προαιρετικά
  • 1 κούπα φουντούκια τριμμένα
  • 1 τριμμένη κουβερτούρα
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ (τύπου κονιάκ)

 

Για το γαρνίρισμα

  • Άχνη – ζαχαρόπάστα – κουβερτούρα – βουτυροκρέμα
  • ό,τι άλλο περνάει από το μυαλό σας! Η φαντασία δεν έχει όρια!

 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

pitaΡίχνουμε στη συσκευασία του αλευριού μία κουταλιά μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέσα στη συσκευασία για να αναμιχθεί καλά. Λιώνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε τη κουβερτούρα. Τρίβουμε τα φουντούκια. Στύβουμε το πορτοκάλι και το τρίβουμε στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα. Ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε στο μίξερ τη μισή κούπα γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του, το λικέρ μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μίξερ. Ρίχνουμε στο μίξερ τη βανίλια, το βούτυρο και προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με το μίξερ. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αφού τα υλικά μας έχουν ανακατευτεί πολύ καλά ρίχνουμε τα φουντούκια και τη κουβερτούρα μας, αφήνουμε να ανακατευτεί καλά το μείγμα μας και όση ώρα ανακατεύεται εμείς βουτυρώνουμε το ταψί. Προσθέτουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί μας και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-170 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Βγάζουμε τη βασιλόπιτα μας από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη βγάλουμε από το ταψί. Αφού κρυώσει τη βγάζουμε με προσοχή από το ταψί και την κόβουμε από πάνω αν έχει φουσκώσει πολύ για να είναι ίσια. Γαρνίρετε όπως εσείς θέλετε… Άχνη – ζαχαρόπαστα – κουβερτούρα – βούτυρο κρέμα και ότι άλλο περνάει από το μυαλό σας! Η φαντασία δεν έχει όρια! Μμην ξεχάσετε το φλουρί πριν το γαρνίρισμα !! Καλή Επιτυχία!

 

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

ΥΛΙΚΆ

  • 1 γαλοπούλα 2-2,5 κιλά
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού ) λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας Κορν Φλάουρ
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα ή 1/2 φλιτζ. τσαγιού ροκφόρ ή 1 φλιτζ. τσαγιού
  • Μανιτάρια σοταρισμένα ή 1 φλιτζ. τσαγιού πουρές κάστανο

Για τη γέμιση:

  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλιτζ. καφέ κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 100 γρ. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 20 κάστανα
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) λευκό κρασί
  • 100 γρ. μπέικον
  • 10 φέτες ψωμί του τόστ χωρίς κόρα
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) χυμός πορτοκάλι.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Βάζετε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε όλα τα λαχανικά, τα  κρεμμύδια, τα σκόρδα και το μπέικον. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε τον κιμά, το κουκουνάρι, τα κάστανα αφού πρώτα τα έχετε βράσει και κόψει σε κομματάκια, το ψωμί του τόστ σε κομματάκια και τα ζυμώνετε όλα μαζί. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και γεμίζετε τη γαλοπούλα. Πασπαλίζετε τη γαλοπούλα με αλάτι, πιπέρι και την αλείφετε με μουστάρδα. Τη βάζετε στο ταψί, προσθέτετε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και 2 φλιτζάνια τσαγιού κρασί και ψήνετε για 2½ ώρες περίπου. Σε κατσαρολάκι βάζετε 1 φλιτζάνι τσαγιού από τον ζωμό της γαλοπούλας και διαλύετε το Κορν Φλάουρ. Προσθέτετε το κόκκινο κρασί και σιγοβράζεται για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στην έτοιμη σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα ή 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ροκφόρ ή 1 φλιτζάνι τσαγιού μανιτάρια σοταρισμένα ή 1 φλιτζάνι τσαγιού πουρέ κάστανο. Μπορείτε να σερβίρετε τη γαλοπούλα σας με γλυκοπατάτες.

αρχείο λήψης (2)

Συντάκτρια: Κυρτσούδη Ελένη

Σχολιάστε

Top