ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΑΠΟ: Κυρτσούδη Ελένη - Δεκ• 24•16

Σε κάθε γωνιά της γης υπάρχουν διαφορετικά έθιμα και συνήθειες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά τα πιο ιδιαίτερα τα συναντά κανείς στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εκεί όπου το κρύο και το χιόνι δημιουργούν ένα ειδυλλιακό χριστουγεννιάτικο σκηνικό και οι άνθρωποι ξέρουν πώς να γιορτάζουν και να χαίρονται το πνεύμα των Χριστουγέννων. Μεταφερθείτε νοερά, λοιπόν,  στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Αγγλία ή τη Δανία και παρακολουθείστε πως γιορτάζουν εκεί οι άνθρωποι  τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

γερμανιαΣτη Γερμανία η λίστα των μικρών παιδιών για τον άγιο Βασίλη είναι ασυνήθιστο. Στη λίστα αυτή τα παιδιά γράφουν τα δώρα που θέλουν και δίπλα κολλούν φωτογραφίες αυτών που  έχουν τραβήξει τα ίδια με φωτογραφική μηχανή. Έτσι τη νύχτα που ο Αϊ Βασίλης θα έρθει για να μοιράσει τα δώρα θα βρει δίπλα στο παράθυρο κοντά στην είσοδο του σπιτιού αυτήν την πρωτότυπη λίστα μαζί με ένα πιατάκι ζάχαρη για να πάρει δύναμη.

ΑΓΓΛΙΑ 

αγγλιαΤην παραμονή των Χριστουγέννων στα περίχωρα του Λονδίνου οι αγρότες μαζεύονται γύρω από μηλιές τραγουδώντας τα κάλαντα και πίνοντας ποτά. Για να διώξουν τα κακά πνεύματα πυροβολούν  τα κλαδιά της  μηλιάς και φεύγοντας, για να εξασφαλίσουν μια καλή σοδειά την επόμενη χρονιά, αφήνουν γλυκίσματα γύρω από το δέντρο.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

φινλανδια-2Στην Φινλανδία τα Χριστούγεννα οι Φινλανδοί γιορτάζουν παρέα με τους νεκρούς τους. Την παραμονή των Χριστουγένων κάθε οικογένεια την αφιερώνει στους αγαπημένους της νεκρούς για να τους τιμήσει. Κάθε χρόνο την παραμονή σχεδόν όλες οι οικογένειες της χώρας για να δείξουν ότι δεν τους ξέχασαν και πως θα είναι για πάντα στο πλάι των αγαπημένων τους, που έχουν πεθάνει, συγκεντρώνονται στα νεκροταφεία κρατώντας στο χέρι κεριά και καθαρίζοντας το χιόνι από τα μνήματα.

ΔΑΝΙΑ

??????????????????? Στη Δανία το εορταστικό δείπνο σερβίρεται τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. Για πρώτο πιάτο σερβίρεται η παραδοσιακή πουτίγκα, η οποία μαγειρεύεται σε μια κατσαρόλα, όπου η μαγείρισσα έχει προσθέσει μόνο ένα αμύγδαλο. Στο πιάτο εκείνου που θα βρεθεί το  αμύγδαλο ,αυτός θα θεωρηθεί και ο τυχερός της χρονιάς. Για τα παιδιά στη Δανία   ο Julemanden  ( Άγιο Βασίλης) συνοδεύεται από ξωτικά που για να τα καλοπιάσουν τους αφήνουν διάφορες λιχουδιές δίπλα στο δέντρο.

Συντάκτρια: Κυρτσούδη Ελένη

Σχολιάστε

Top