Ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΑΠΟ: Γούσης Γεώργιος - Δεκ• 24•16

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος όχι μόνο ανταλλαγής δώρων μεταξύ συγγενών και φίλων αλλά και μια ευκαιρία για να ξανασμίξουν οι οικογένειες.
Έτσι κατά παράδοση οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι και αρχίζουν οι μεγάλοι τις συζητήσεις «περί ανέμων και υδάτων» ενώ τα μικρά παιδιά διασκεδάζουν παίζοντας με τα δώρα τους!
τραπεζιΣίγουρα σε ένα γιορτινό τραπέζι δεν θα λείπουν και τα γεύματα συνοδευόμενα από τις λαχταριστές λιχουδιές που ποικίλουν ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις του καθενός. Μερικά απ” αυτά μπορεί να είναι η παραδοσιακή γεμιστή με κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρια γαλοπούλα, ένα χριστουγεννιάτικο ρολό κοτόπουλο, σοκολατάκια με δαμάσκηνο και ξηρούς καρπούς ή τα παραδοσιακά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.
Επιπλέον, όπως όλοι γνωρίζουμε, το καθημερινό φαγητό των Ελλήνων έχει ως βάση το ψωμί. Έτσι οι Ελληνίδες νοικοκυρές 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ειδικά για αυτή τη μεγάλη θρησκευτική εορτή, έχουν παρασκευάσει ένα ψωμί που ονομάζεται Χριστόψωμο. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος στολισμός του με διάφορα κεντήματα.

Ως προς τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στα κηροπήγια, που δίνουν μια μαγική ατμόσφαιρα στο τραπέζι υπό το φως των κεριών. Οι στολισμένες με κορδέλες καρέκλες αλλά και οι διπλωμένες πετσέτες σε σχήμα δέντρου θα έκαναν μεγάλη εντύπωση στους καλεσμένους. Επιπλέον ένα τραπέζι με αρμονία και μέτρο χωρίς υπερβολές θα γινόταν αποδεκτό πιστεύω απ” όλους.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα με υγεία πάνω απ” όλα και χαρά και ένα ευτυχισμένο νέο έτος με ελπίδες για τα καλύτερα!

Συντάκτης: Τσικρικάς Κωνσταντίνος, Γ4

Σχολιάστε

Top