Νηστίσιμα και λαχταριστά γλυκά

ΑΠΟ: Κυρτσούδη Ελένη - Μαρ• 30•17

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ  ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

Υλικά
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2- 2 1/2 φλιτζάνια νερό

4 κουταλιές σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

5 κουταλάκια του γλυκού bakin powder

6 κ.σ. σπορέλαιο ή μαργαρίνη λιωμένη

Σπορέλαιο ή μαργαρίνη για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Λαχταριστές και νηστίσιμες κρέπες με φράουλες

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι και το bakin powder, ώστε να φτιάξουμε έναν αραιό χυλό.
Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά σούπας σπορέλαιο (ή 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη) να κάψει και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα της ζύμης (λιγότερο από μια κουτάλα).Γυρίζουμε το τηγάνι γύρω γύρω να απλωθεί παντού η ζύμη.Μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά (περίπου 1-2 λεπτά), την γυρίζουμε και από την άλλη με μια σπάτουλα. Αφήνουμε για λίγο και από την άλλη (περίπου 1 λεπτό) και την βγάζουμε από το τηγάνι.Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα φράουλα και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη άχνη.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ  ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ 

Υλικά 
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

1 1/2 κούπα ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο

1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα

1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

2 κουταλιές της σούπας ταχίνι

1/2 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

1 βανίλιας

6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κουβερτούρα

Για το σιρόπι
1 κούπα νερό

1/2 κούπα κακάο

1 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα κουβερτούρα τριμμένη

Εκτέλεση

Η πιο εύκολη νηστίσιμη σοκολατόπιτα!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το κακάο, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την σόδα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα, το ταχίνι, το λάδι και την βανίλια. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά μας μέσα στα στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε τη φόρμα και στρώνουμε αντικοΛλητικό  χαρτί στον πάτο. Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος το μείγμα της σοκολατόπιτας και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά.Λίγο πριν ψηθεί το κέικ, ξεκινάμε το σιρόπι. Προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε την φωτιά σιγοβράζοντας για 5 λεπτά. Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάμε παντού με οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε την σοκολατόπιτα να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Έρευνα: Ελένη Κωστή

Σχολιάστε

Top