Πρωτοχρονιά …. αλλιώς!!

ΑΠΟ: skiathita - Ιαν• 22•18

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς  δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα και θα αστειεύεστε, βέβαια,  αν νομίζετε ότι τη γιορτάζουν με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον πλανήτη! Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και ετοιμασίες για τις τελευταίες ώρες πριν φύγει ο παλιός χρόνος και μπει ο νέος.  Σε κάποιες πόλεις, όμως, τα πάρτι, οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και όλα δείχνουν ότι το 2018 θα  μπει φαντασμαγορικά. 

   Snow-ReykjavikΟι κάτοικοι της βορειότερης πρωτεύουσας του κόσμου, του Ρέικιαβικ, στην Ισλανδία, έτσι κι αλλιώς στο τέλος του Δεκέμβρη βλέπουν το φως της μέρας μόλις 4 ώρες την ημέρα!!!  Η νύχτα τους, λοιπόν, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, φωτίζεται από φωτιές που συμβολίζουν το κάψιμο των προβλημάτων του χρόνου που φεύγει. Πλήθος κόσμου ακούει μουσική, χορεύει και τραγουδά γύρω από αυτές κι απολαμβάνει τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που φωτίζουν το σκοτεινό ουρανό.  Στο μεταξύ,  γύρω στα μεσάνυχτα, τα πλήθη συγκεντρώνονται γύρω από κτίρια -σημεία αναφοράς της πόλης, για να εξασφαλίσουν καλύτερη θέα. Η νύχτα περνά σε bar και club, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες ντόπιοι και τουρίστες κατακλύζουν τα μαγαζιά για φαγητό.

keip-taoun-pprotoxroniaΣτις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική και συγκεκριμένα στο νησί Τζοστ Βαν Ντάικ,  η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ονομάζεται  «Νύχτα του Παλιού Χρόνου». Οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις σε αυτό το μικρό νησί γίνονται σε διάφορα μπαρ του μεγάλου λιμανιού σ” ένα συναρπαστικό πάρτυ που διαρκεί 48 ώρες με ζωντανή μουσική, κοκτέιλ και φαγητό. Ο κόσμος με μαγιό, καταλήγει συχνά για ύπνο πού αλλού; Στην παραλία!!! 

ρεικοιαβικ Στο Κέιπ Τάουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς διαρκούν τρεις ημέρες. Την Παραμονή, γίνεται μια μεγάλη συναυλία, ενώ η πόλη φωτίζεται από πάμπολλα πυροτεχνήματα. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς,  σε ανάμνηση του εμπορίου των σκλάβων του 19ου Ν. Αφρικήαιώνα, πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης μια πολύ μεγάλη παρέλαση, στην οποία οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τους 10.000, ξεχύνονται στους δρόμους, χορεύουν και τραγουδούν. Πολλοί συρρέουν στις παραλίες, όπου απολαμβάνουν το μπάνιο τους!

jankanoos3

Στις Μπαχάμες ,  με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 28 βαθμούς αυτή την εποχή, όλα μοιάζουν σαν ένα τεράστιο beach party, με μουσική, χορό καλλιτέχνες του δρόμου, πολύχρωμα κοστούμια και βεγγαλικά.  Σε πολλές πόλεις, μικρές και μεγάλες, πραγματοποιούνται τα περίφημα πρωτοχρονιάτικα Junkanoos.

australia-Όσοι τυχεροί πάλι έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στη μακρινή Αυστραλία, σίγουρα απολαμβάνουν την αλλαγή του χρόνου με μαγιό, κολυμπούν σε εξωτικές παραλίες, λιώνουν από τη ζέστη, κι έχουν για συντροφιά τους τα κοάλα και τα καγκουρό.  Κι ενώ ο δικός μας Άγιος Βασίλης κυκλοφορεί πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι διασχίζοντας χιονισμένα βουνά και δάση, στην Αυστραλία μάλλον  κάνει σερφ σε κάποια παραλία… Τι λέτε;  Δεν είναι κι άσχημη μια τέτοια αλλαγή!!

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Κασλά Νεφέλη

Κολοκοτρώνη Ελένη

Κοντορίζου Εβίτα

 

 

Σχολιάστε

Top