Δύο σημαντικές Παγκόσμιες Ημέρες

ΑΠΟ: Χριστοφορίδης Χρήστος - Ιαν• 22•18

-

«Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας»

                           και

«Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής»

Τη στιγμή, που ο μισός Πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας εξαιτίας κάποιων χρόνιων καταστάσεων, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επίδρασης της Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων Διατροφής, που σχετίζονται είτε με την υπερκατανάλωση τροφίμων είτε με τις στρεβλές εικόνες-πρότυπα, που παράγει ο τρόπος ζωής στις αναπτυγμένες χώρες.

 pi-1

 

11η Οκτωβρίου: Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

pi-2

Το «σύνθημα» της Ημέρας για το 2017 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) ήταν:

«Αντιμετώπισε τώρα την παχυσαρκία και απόφυγε τις συνέπειες αργότερα.»

Ο αριθμός των ενηλίκων, που είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα υποφέρουν από το υπέρβαρο και την παχυσαρκία  έως το 2025.

Δυσοίωνες είναι οι επιστημονικές προβλέψεις και για την Ελλάδα.

Η επένδυση στην πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι, αναμφισβήτητα, μια οικονομικά αποδοτική δράση για τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες υγείας.

Εκτιμάται ότι η πρόληψη του προβλήματος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας από τα μη μεταδοτικά νοσήματα (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος κ.ά.) κατά 25% παγκοσμίως.

 Η Πολιτεία  και οι Φορείς Υγείας καλούνται να εφαρμόσουν  στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό και με ολοκληρωμένα Προγράμματα οφείλουν να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν τους πολίτες σε θέματα Διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, ο καθένας είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ότι η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νόσος με σοβαρές επιπλοκές και είναι καλύτερο να προλαμβάνεται παρά θεραπεύεται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία αποτελεί νόσο (WHO, 1948) και συμπεριλαμβάνεται στη Διεθνή Ταξινόμηση των Παθήσεων (International Classification of Diseases).

16η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα Διατροφής – Επισιτισμού

pi-3

Σήμερα, η πείνα απειλεί περισσότερο από 800.000.000 ανθρώπων στον Πλανήτη και ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Ας δημιουργήσουμε,λοιπόν, τις προϋποθέσεις  ώστε κανένας άνθρωπος στον πλανήτη να μην αντιμετωπίζει συνθήκες πείνας και ανέχειας .

Από την Οικιακή Οικονομία της Α” τάξης

Σχολιάστε

Top