ΠΙΤΣΑ, Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ!!!

ΑΠΟ: tsatsarois - Ιαν• 28•15

 

 πίτσα

Η πίτσα είναι φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών.

Είδη πίτσας

Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας: η ιταλική και η καναδική.

ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική.

καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η καναδική υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.

Ιστορικά στοιχεία

Η πίτσα έχει ιταλική προέλευση και η λέξη πίτσα εμφανίστηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη. Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (σπαγγέτι) θεωρείται κατ” εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα.

Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν πλακούντας και στα Βυζαντινά χρόνια πίτα. Η πίτα των Βυζαντινών είναι η βάση της σύγχρονης ιταλικής πίτσα η οποία δημιουργείται με την είσοδο της ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τον 19ο αιώνα.

Πίτσα μαργαρίτα

 μαργαρίτα ΣΗ

Το 1889 ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α΄ με την βασίλισσα Μαργαρίτα επισκέφτηκαν την Νάπολη. Η βασίλισσα ήταν περίεργη για την πίτσα που δεν είχε ποτέ δοκιμάσει αλλά τόσα πολλά είχε ακούσει για αυτή. Προσκάλεσε λοιπόν στο παλάτι τον διασημότερο παρασκευαστή πίτσας στην Νάπολι. Ο παρασκευαστής αυτός ετοίμασε μερικές πίτσες ανάμεσα στις οποίες και μία με μοτσαρέλλα, ντομάτα και βασιλικό που συνέπιπτε να είναι τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Αυτή η πίτσα ενθουσίασε ιδιαίτερα την βασίλισσα Μαργαρίτα και έτσι της δόθηκε το όνομα μαργαρίτα προς τιμήν της βασίλισσας.

Συντάκτριες:

  • Άννα Μαρία Πιτσάβα Α4
  • Αναστασία Πούλιου Α4

One Comment

  1. Ο/Η Μαρια Γεροβασιλη λέει:

    Μπράβο κορίτσια !

Σχολιάστε

Top