ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

ΑΠΟ: poulioskon - Ιαν• 28•15
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 

            Οι τρεις Ιεράρχες είναι οι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και των δασκάλων. Τους γιορτάζουμε στις 30/1 . Εκείνη τη μέρα τα παιδιά πηγαίνουν στην εκκλησία κι ακολουθεί η σχολική γιορτή, όπως ορίζει από τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας.

Οι τρεις Ιεράρχες ήταν επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας και ήταν ο Βασίλειος ο Μέγας,  ο Ιωάνης ο Χρυσόστομος κι ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος. Αναδείχθηκαν πατέρες της εκκλησίας και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψάλλεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος…». Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ” Μονομάχου από τον μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα, ο οποίος συνέθεσε τμήμα τουλάχιστον της ακολουθίας για τους τρεις αγίους της Εκκλησίας.

Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών έρχεται να συμβολίσει την Αγία Τριάδα και το ρόλο των τριών Πατέρων στη διαμόρφωση του τριαδικού δόγματος, καθώς και να υποδηλώσει τα όρια προσέγγισης του ελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού.

 

Συντάκτης:

Κωνσταντίνος Πούλιος

Σχολιάστε

Top